Skocz do zawartości
raku-kraku

korale - utrata tkanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z koralami od jakiegos czasu traca tkanke "od dolu/od srodka" , dodatkowo calustrela nie otwiera sie (a juz zaczynala pieknie rosnac) i chyba tez powoli traci tkanke. Akropora brazowa tez traci tkanke natomiast czerwona i srebrna rosnie tak jak poprzednio.

Tytaj sa zdjecia jak to wyglada - zaczelo sie jakies 2 tyg temu.

W miedzyczasie mialem kilka rzeczy ktore moze sa przyczyna:

1) wysokie PO4 - mierzone Hanna mam na poziomie 0.08ppm - niestety po zaladowaniu ROWA absorbera niewiele spada i dodatkowo sprawia ze woda robi sie metna jak mleko - o tym w punkcie 2)

2) Wysokie MG - moj test saliferta notorycznie pokazywal mi MG 1230 - dosypywalem duze ilosci suplementu MG - kupilem nowy test i okazalo sie ze MG jest 1440 - czyli za duzo albo gora normy, moze z tego woda robi sie mleczna po ROWA. Moze od tego bieleja korale? I ciekawe czy nowy test pokazuje OK czy moze zawyrza a stary pokazywal OK...

3) Temperatura - wiadomo lato - temp skacze mi od 25 do 27,5 nawet....

4) Lampy LED za mocno swieca? Ktos mi mowil ze od tych zarnikow 30W co mam moga korale bielec... ale chyba nie bielalyby od srodka/dolu tylko raczej z gory.. ??

5) Stare RO - wymienilem membrane i prefiltry i mam pph na poziomie 2 teraz, przed wymiana bylo 8ppm

Parametry mam takie:

Ca=400

Mg =1410(powoli zbijam)

KH=9.0

NO3=0

pH=7,7-8.0

Poki co robie podmiane i zrobie jeszcze jedna...

Akwarium 120x60x60,sump 80x40x35,cyr:SUNSUN 12000l/h + 6000l/h,AquaBee UP3000,2xMAXSPECT 160W,Bubble Magus BM110

Obsada:Forcipiger flavissimus,Zebrasoma flavescens,Zebrasome Xanthurum,Siganus vulpinus, Paracanthurus hepatus, 3 Anthiasy, 2 Occelarisy

http://mojarafa.blox.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 0 moze by przyczyną,zacznij karmic korale,aminokwasy,reefbooster.KH w stosunku do Ca tez przy wysokie,Mg 14010 napewno nie jest przyczyna problemow.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahujac od wszystkiego to TDS na nowych filtrach powinien pokazywac 0ppm. To znaczy jesli masz zywice bo nic o niej nie piszesz. Jesli tak jest to koniecznie sie zaopatrz w modul DI

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywice mam, ale chyba czas ja tez wymienic, poki co wymienilem caly RO - a zywice mam jakis rok - chyba faktycznie czas i na nia.

Akwarium 120x60x60,sump 80x40x35,cyr:SUNSUN 12000l/h + 6000l/h,AquaBee UP3000,2xMAXSPECT 160W,Bubble Magus BM110

Obsada:Forcipiger flavissimus,Zebrasoma flavescens,Zebrasome Xanthurum,Siganus vulpinus, Paracanthurus hepatus, 3 Anthiasy, 2 Occelarisy

http://mojarafa.blox.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie jest problemem temperatura, zacznij karmic korale jesli dotychczas tego nie robiles, dobrze karmione i oswietlone SPS-y zwykle nie traca tkanki przy podstawie (oczywiscie przy dobrych i stabilnych parametrach).

Czy oswietlenie tego zbiornika to wyłącznie diody?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.