Skocz do zawartości
bestiakol

Świetlówki led

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie zastanawiam się czy warto kupić świetlówki led do reefmaxa a przynajmniej jedną żeby były 4:)

lub kupić 2 białą i niebieską i dołoży do tego ATI Actinic Blue i Korallen -Zucht Fiji Purple 24W co wy o tym sadzicie ???? Chodzi mi o świetlówki z erybki :)

Proszę o opinie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te świetlówki to wyrzucone pieniądze.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te świetlówki to wyrzucone pieniądze.

A dlaczego tak sądzisz?

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiesz mi dlaczego????? z opisu wynika że są lepsze ale skoro używałeś to może coś więcej????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku mojej przygody z ledami takze myślałem o świetlówkach, tym bardziej że jeden z klientów zaoferował mi coś łudząco podobnego do e-rybkowego. Pomiary wykonywała mi firma produkujaca solaria, z której pomocy korzystałem takze przy "badaniu" Cree. Otóż erybkowa świetlówka sprzedawana jako aktyniczna 450nm świeciła światłem 480-500 - taki był rozrzut w kolorze diód. Taki sam zakres mają także w większości taśmy ledowe dostępne w supermarketach - zwykłe blue.

Może to być owszem jakiś "krok" do przodu w stosunku do t5, ale na tyle mały że moim zdaniem bez znaczenia. Świetlówki są też stosunkowo ciemne i chyba nie dlatego że "światło led jest ciemniejsze" tylko dlatego że z ich lumenami najpewniej jest tak samo jak i pasmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pomiary wykonywałeś na świetlówkach z erybki, czy czegoś łudząco podobnego do e-rybkowego ?

Pytam bo sam takich używam.

Narodziny 29.05.2011 -- restart 20.08.2013:

akwarium - 100x65x53 sump - 80x40x40

odpieniacz - Deltec APF 600

oświetlenie - Maxspect Razor 160W

obieg - Tuzne Silence 1073.040

cyrkulacja: Tunze 6055, 6045, NanoWavebox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pomiary wykonywałeś na świetlówkach z erybki, czy czegoś łudząco podobnego do e-rybkowego ?

Pytam bo sam takich używam.

a jeśli mogę wiedzieć jak korale zachowują się pod nimi lepiej niż pod zwykła t5????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzona była 60-cio cm 10W led z e-rybki. Takze pomysł o imporcie legł w gruzach. Tak z ciekawości to były robione pomiary diód modułu led dostępnego w w/w sklepie. Dane ze sklepu: diody niebieskie 450nm - pomiary 480 nm. Ale to jeszcze nic - białe: dane sklepu 14000K - pomiary 6000-6700K. Pan pewnie nie doczytał że te 14000K to wypadkowa barwa całego modułu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzona była 60-cio cm 10W led z e-rybki. Takze pomysł o imporcie legł w gruzach. Tak z ciekawości to były robione pomiary diód modułu led dostępnego w w/w sklepie. Dane ze sklepu: diody niebieskie 450nm - pomiary 480 nm. Ale to jeszcze nic - białe: dane sklepu 14000K - pomiary 6000-6700K. Pan pewnie nie doczytał że te 14000K to wypadkowa barwa całego modułu...

Jeśli tak jest to znaczy że sklep wprowadza w błąd klientów świadomie czy jednak pomiary są prawdziwe takie jak podaje strona sklepu?

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam tych świetlówek LED, w baniaku 120x50x50 w stosunku:

3 niebieskie po 20w,

2 białe po 15w

1 ATI Actinic 54w

1 ATI purple 54w

Korale miękkie, lps, sps, wszystkie mają dobre przyrosty i ładny wygląd, nawet wymagające acropory.

Ogólnie jestem zadowolony. A przy porównaniu mp. do HQI, których używałem wcześniej przez kilka lat, wolę jednak LED.

Jedno w tych ledach jest ciekawe: woda nie świeci jak w HQI a bardziej wydobywa kolory i eksponuje korale, szyby i skały są mniej widoczne, jedynie żwirek trochę świeci.

Polecam je, ale cena ich jest jednak za wysoka.

pozdrawiam

Nareszcie wracam i jestem gotowy do startu :)

Nowy biały ReefMaster z wbudowaną lampą LED WiFi Illumination Prime + automat RW-4 + dolewka TUNZE 3152 + UV3W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejdziesz kiedyś na Cree, wyrzucisz zupełnie T5, czapka Ci spadnie jak własny zbiornik zobaczysz to Ci i polecanie przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje, ale jeszcze długo poczekam,

koszt jest dla mnie jeszcze makabryczny a sam takiej lampy nie zrobię :( .

A i moje kupiłem taniej bo używane.

Nareszcie wracam i jestem gotowy do startu :)

Nowy biały ReefMaster z wbudowaną lampą LED WiFi Illumination Prime + automat RW-4 + dolewka TUNZE 3152 + UV3W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejdziesz kiedyś na Cree, wyrzucisz zupełnie T5, czapka Ci spadnie jak własny zbiornik zobaczysz to Ci i polecanie przejdzie.

Dobre ! :-)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zastanawiam się nad taką zamianą, a czy zostawienie 3 świetlówek orginalnych i dołożenie jednej ledowej to dobry pomysł? I czy trzeba ledowe świetlówki wymieniać, a jeśli tak to jka często?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj lepiej przymocować cree sobie i wiesz co masz i są dużo lepsze taka moja opinia jest chodź są osoby które chwalą sobie te świetlówki ale zobacz opinie wyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. no i w najnowszym trendzie, najlepiej dawać miks barw białych od 6000 do 8000K, więcej i tak nie dostaniesz w PL bardziej białej, nawet CREE ( no chyba że masz znajomości :D:thumbup: ). Tak samo z niebieskimi. Wtedy masz pewność że każda barwa będzie podkreślona i każdy koral wyciągnie z barwy to co potrzebuje. Więc ja uważam że może nie zmiana na całe, ale dołożenie świetlówek led (nawet 6000K) to nie jest przestępstwo, a jak ktoś dołoży odpowiednio do barwy ledy CREE, to jest to "co lubią misie" :thumbup:

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, a świstak siedzi i zawija...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz CREE nie trzeba wymieniać przez 10 lat :) tak niby piszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego nie wie nikt. Matematyka CREE mówi że nie , ale jak będzie w praktyce? Pewnie przyjdą nowsze ledy i wymienimy za parę lat aby było lepiej :D

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem świetlówek Cree. Zresztą w jaki sposób miałyby być zbudowane? Porządne diody wymagają niestety porządnego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w naturze jaka jest srednia temperatura barwowa swiatla na powierzchni wody, na 1m i powiedzmy na 3m?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.