zelix Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Witam ! Mam pytanie odnośnie Kent koral A i B wg opisu producenta dawkowanie poznałem tzn ile ml na każdy litr solanki ale nigdzie nie jest napisane jak często to lać. Dodam że nie stosuje tego jako balling bo balinga robię swoja droga.Kent'a kupiłem w celu uzupełnienia mikroelementów i utrzymanie KH na stałym poziomie z którym to ostatnio miałem problemy. Chodzi mi głownie o to jak często lać dawkę na 100 l wody by nie przesadzić.Na dzień dzisiejszy parametry ustabilizowane może oprócz Mg 1150 ale to u mnie jakieś przekleństwo z tym magnezem .Aha i tu się pojawia drugie pytanie czy możecie mi doradzić jakieś ''niezależny '' mg od ballinga którego mam ustalone dawki i nie chce zmieniać bo wiem ze namieszam... próbowałem dodatkowo jbl Magnesium ale można tego wlać i 5 litrów a Mg się nie podnosi .. ca - 430 mg - 1150 po4 < 3 nh4 no3 no2 - zero Ps zastosowałem już 2 dawki koral A B w odstępie 2-ch dni korale bardzo się ucieszyły bo pięknie rozwinięte .. więc 1 wrażenia ze stosowania ok . Cytuj DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 Nie bardzo rozumiem - stosujesz Ballinga i chcesz dozowac Mg jakims innym srodkiem ? Moze najpierw po prostu podnies Mg, ustal parametry a pozniej zacznij stosowac ustalone dawki. Jesli Mg Ci leci to pewnie za malo go podajesz... Poszukaj watku Testera o metodzie Ballinga tam jest swietnie wszystko wytlumaczone. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 A jakie masz to kh ? Może tu problem ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zelix Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 chodzi mi o to ze ballinga leje od kilku miesięcy w jednych proporcjach i wszystko grało wiec dawki były dobre obsada się nie zmieniła wiec pobiera tyle samo (a przynajmniej powinna ;] )a magnez spadł w 14 dni (co tyle robię testy )z 1300 do 1150 ;// jak podniosę dawki magnezu w ballingu to podniose automatycznie inne proporcje a tego nie chce bo inne parametry są ok. Kiedyś przed ballingiem lałem jbl magnez i pomyślałem , że moge dolać coś dodatkowego teraz zeby nie zmieniac dawek balinga i podbić samo Mg .. wiem że na skróty do nie droga ale,,, chciałbym podać jakiś lepszy magnez niż jbl z którego nie byłem zadowolony może znacie jakiś inny dobrej marki wartej polecenia .. KH obecnie 8 i stoi na tym poziomie Cytuj DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 24 Lipca 2011 To jeszcze pytanie kontrolne - Ballinga podajesz w takich samych proporcjach jak sam Balling ustalil w metodzie ? Co rozumiesz pod pojeciem "w jednych proporcjach" - te proporcje to ustalone przez Ciebie czy wynikajace explicite z tej metody ? Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 25 Lipca 2011 Ja bym zastosował Biomagnez firmy Tropic Marine....jeśli oczywiście testy są ok i dobrze rozmieszałeś płyny do ballinga (jeszcze raz sprawdź w jakiej postaci kupiłeś Mg). Acha i może zainwestuj w sól która posiada więcej tego pierwiastka Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 25 Lipca 2011 ...Witam...wyglada na to ze bedziesz musial jeszcze raz ustalic dawki Ballinga albo lac wiecej samego Mg.Oczywiscie gdy zaczniesz lac wiecej Mg to wplynie to na Ca,wiec powiniennes ze dwa razy w tygodniu zrobic testy,dopuki wszystkie parametry nie wskocza na swoje miejsca...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Lipca 2011 zelix - Soli czasami nie zmieniales? Sprawdz Mg w czystej solance przygotowanej do podmianki. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 25 Lipca 2011 Chyba i Tester w swoim wątku pisał że równomolowo, czyli w tych samych dawkach, leje się tylko roztwór wapnia i węglanów, natomiast roztwór Magnezu, jeśli to jest MgCl2 + MgSO4 , można, upraszczając sprawę, lać tyle ile go potrzebuje system i nie oglądać się na na dawki pozostałych dwóch roztworów. Gdzieś na końcu to się wreszcie skoreluje ale teraz chyba nie ma obaw, wylicz ile musiałbyś lać tego magnezu, tak aby podnosić jego stężenie o nie więcej niż 20mg/l dziennie i lejemy. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zelix Zgłoś Napisano 25 Lipca 2011 testy mam ok - salifert-a dzięki za odpowiedzi zastosuje się do nich i dam znać co z tego wyszło - testy pokażą, aha soli nie zmieniałem ostatnio sypie kent-a Cytuj DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zelix Zgłoś Napisano 31 Lipca 2011 To chyba ostatni post w tym temacie o charakterze informacyjnym zaryzykowałem lejąc dodatkowo magnez jbl-a i po 5 dniach mg ideał lałem również moje ustalone wcześniej stałe proporcje ballinga organizmy w super stanie mam wrażenie ,że im wyjątkowo dobrze ... pozdrawiam i dziękuje za pomoc w temacie:) Cytuj DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach