Skocz do zawartości
tytan69

Wielkie akwaria

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś czasu interesuję się tematem wielkich akwariów powyżej 5 000L i chciałbym poznać wasze zdanie na ich temat poniżej zamieszczam kilka ciekawych linków

chyba największe takie

z rekinami

http://www.youtube.com/watch?v=bpNEuAc9eeQ&feature=related

w tym wypadku to rozumiem że te błazenki to raczej pokarm dla rekina...

http://www.youtube.com/watch?v=qDu2cDzcgZI&feature=related

Tu kolejne słodkowodne tym razem ponad 20 000 litrów koszt jego budowy wynosił 5 000 funtów

http://www.youtube.com/watch?v=Jmb3MxiAddA&feature=related

to co prawda absolutnie mi się nie podoba przez to że mają tam masę plastikowych koralowców ( moim zdaniem powinny być naturalne albo wcale) ale zastanawiam się jakim cudem tak długa szyba wytrzymuje napór 20tyś galonów wody?

natomiast to moim skromnym zdaniem jest naprawdę niewiarygodne zebry, hepatusy, naso i inne piękne ryby pływają pośród sporych koralowców

http://www.youtube.com/watch?v=s1Bm-GGZACg&feature=related

największe prywatne akwarium na naszym forum należy chyba do snocho o ile dobrze pamiętam ma ono 12 000l i pływa w nim rekin.

jeżeli są w Polsce jeszcze inne wielkie akwaria o których nie wiem to mam nadzieje że mnie uświadomicie;-).

zastanawiam się tylko jak wygląda filtracja oraz cała aparatura utrzymująca stabilne warunki w tak dużych zbiornikach (szczególnie morskich) oraz w jaki sposób są one budowane mówię tu głównie o tych betonowych tj w jaki sposób są one uszczelniane i jak potężne pompy muszą utrzymywać wodę w ruchu?

oraz jakie są koszta budowy takiego zbiornika?

mam nadzieję że wypowiecie się na ten temat.

112L 4x24w;5000l/h ~21kg LR; 3kg LS

zapraszam również na moją stronkę nie akwarystyczną związaną z zarabianiem w internecie

http://www.e-krezus.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium w Atlantis jest po prostu świetne, myślę ze każdy by chciał chociaż zobaczyć takie duże akwarium:P

A tak na marginesie gdzie mieszka Snocho?? Bo chciał bym ponurkować:p

Co do falowania wody to kiedys widziałem taki program na Discavery... ze nad takim duzym akwarium były pojemniki i do nich nalewała sie woda i co 2 minuty te zbiorniki sie przewracały i wlewały do tego akwarium i tak tworzyły się fale...

hmm napisałem akwarium chyba miałem na myśli oceanarium :p pływały tam nawet 2 rekiny wielorybie wiec pomyślcie jakie musiało być duże...

Nawet dla ciebie znalazłem ten program :) Tu masz wszystko od podstaw:)

http://vimeo.com/13048407

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KRUPNIK_18unworthy.gif za film jest naprawdę świetny thumbsup.gif może jeżeli zostanę multi milionerem też takie wybuduję w Polscew00t.gif

swoją drogą okazuje się że wybudowanie takiego akwarium powiedzmy do 20 000 litrów nie jest aż tak drogie jak można by przypuszczać inną kwestią jest już niestety sprzęt do niego oraz życie i sól...

zapraszam również na moją stronkę nie akwarystyczną związaną z zarabianiem w internecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam manie wielkości ale nie aż taka :p

Akwarium: 320x70x70+ sump niestety słodkie przymierzam się do morskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naturalnie nie planuje wybudować czegoś takiego u siebie no chyba że trafi mi się 6 w totka ale uważam że ludzie którzy budują takie kolosy w swoich domach zasługują na podziw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to bym był zadowolony jak bym miał powiedzmy około 300l + sump... ale nie powiem 20 000l:P hehe zamiast basenu:P

A po za tym kiedyś gdzieś przeczytałem ze podobno tyle ile litrów akwarium, taki koszt utrzymania na miesiąc...

128l=128zł

20 000l = 20 000zł na miesiąc masakra:P Nawet jak bym trafił 6 w totka to bym musiał się grubo zastanowić:p

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątpie aby ten przelicznik działał tak samo w akwaiach kilkuset litrowych oraz tych mających kilka tysięcy litrów powiedzmy w takim 20 tysięcznym kolosie wymiana 10% wody (myśle że nie ma potrzeby wymiany większej ilości przy tak dużym zbiorniku)kosztowałaby poniżej tysiąca złotych powiedzmy że drugie tyle to prąd (na ogrzewaniu wody można zaoszczędzić podpinając obieg do solarów albo obiegu grzejników z termostatem) po jakimś czasie koszta znacznie się zmniejszą ponieważ będzie można sprzedać szczepki z rozrośniętych koralowców albo inaczej liczba zakupów się zmniejszy ponadto jeżeli chodzi o samą budowę "akwarium" oraz sprzętu to sporą cześć prac można wykonać samemu do tego powiedzmy że kolejny tysiąc kosztowałyby pokarmy dla zwierząt i preparaty do wody tak że łącznie to około 3 tysięcy (nie licząc zakupu życia bo obsadę uzupełnia się cały czas)

Edytowane przez tytan69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium na Okinawie w Japonii - relaksacyjny film

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 720 litrów + sump w zupełności mi wystarczy :) ale projekt nadal trwa... doczekać sie nie moge.. a ten przelicznik troszke przesadzony mysle że dużo czynników ( światło , obsada , system filtracji itp itd.) na to wpływa jaki bedzie miesieczny koszt utrzymania zbiornika :) poza tym jest to hobby i chyba jak każde kosztuje i mysle że u ciebie kiedys Krupniczku bedzie 128l samej filtracji w sumpie :) i tego ci życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie wiadomo, ale jak na razie to w pokoju nie mam miejsca na większy 80x40x40 to był maks co mogłem zainstalować:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem ogromne akwaria są beznadziejne!!!

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa do 1000 litrów oki bo do ogarniecia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe 1000L :p fajnie sie mówi, jak kumplom mówiłem ze mam akwarium 128L to gadali ze fess "dupne" musi być:p a co dopiero 1000L...

W Mc Donald's w Krakowie widziałem akwarium około 3m długie 1,5 szerokie i może 1,5m wysokie... Wszyscy koledzy się obżerali a ja się napatrzeć nie mogłem, pewnie gdybym nie był kierowcą tamtego dnia to by mnie zostawili i pojechali:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ robi moim zdaniem to czy akwarium ma 10 czy też 10 000 litrów nie jest najważniejsze w końcu ważniejszy od pojemności baniaka jest pomysł na samą aranżację akwarium z tym że przy naprawdę dużych zbiornikach dodatkowym problemem są koszta i czas oczekiwania na odpowiednie wyniki swojej pracy co nie wszystkim odpowiada przez co wielu ich właścicieli idzie na łatwiznę czyniąc te kolosy akwariami słodkowodnymi lub jeżeli nawet jest to akwarium morskie to jest to tylko FO (co nie znaczy że wszystkie FO są pójściem na łatwiznę często właśnie t6o jest koncepcja ich twórcy)

@kapitan.andrzej i tu się zgodze przy akwariach o dużej pojemności pojawia się problem z ich obsługą ze względu na gabaryty często jedynym rozwiązaniem pozostaje butla z tlenem

@ KRUPNIK_18 co do tego akwarium w macu to jeszcze to to istnieje bo wydaje mi się że widziałem je ze 2 lata temu na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje ale aktualnie jest w przebudowie bo się rozszczelniło...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe 1000L :p fajnie sie mówi, jak kumplom mówiłem ze mam akwarium 128L to gadali ze fess "dupne" musi być:p a co dopiero 1000L...

W Mc Donald's w Krakowie widziałem akwarium około 3m długie 1,5 szerokie i może 1,5m wysokie... Wszyscy koledzy się obżerali a ja się napatrzeć nie mogłem, pewnie gdybym nie był kierowcą tamtego dnia to by mnie zostawili i pojechali:P

Mówisz o tym akwarium w maku na wadowickiej? Ono jeszcze istnieje??

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm więc 600 kilometrowa wycieczka do Krakowa w celu zwiedzania morskiego świata jest obecnie bezcelowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ robi moim zdaniem to czy akwarium ma 10 czy też 10 000 litrów nie jest najważniejsze w końcu ważniejszy od pojemności baniaka jest pomysł na samą aranżację akwarium z tym że przy naprawdę dużych zbiornikach dodatkowym problemem są koszta i czas oczekiwania na odpowiednie wyniki swojej pracy co nie wszystkim odpowiada przez co wielu ich właścicieli idzie na łatwiznę czyniąc te kolosy akwariami słodkowodnymi lub jeżeli nawet jest to akwarium morskie to jest to tylko FO (co nie znaczy że wszystkie FO są pójściem na łatwiznę często właśnie t6o jest koncepcja ich twórcy)

@kapitan.andrzej i tu się zgodze przy akwariach o dużej pojemności pojawia się problem z ich obsługą ze względu na gabaryty często jedynym rozwiązaniem pozostaje butla z tlenem

@ KRUPNIK_18 co do tego akwarium w macu to jeszcze to to istnieje bo wydaje mi się że widziałem je ze 2 lata temu na allegro

Zgadza sie do tego dochądzą koszty utrzymania takiego zbiornika sami widzimy co dzie sieje non stop podwyżki np. za prąd :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie do tego dochądzą koszty utrzymania takiego zbiornika sami widzimy co dzie sieje non stop podwyżki np. za prąd :wallbash:

[/quo Pracuje w pewnej korporacji prawno finansowej i zawodowo zajmuje się min obniżaniem rachunków za prąd moich klientów nawet o kilkanaście procent jak również dochodzeniem roszczeń odnośnie służebności przesyłu (tzw odszkodowania za słupy energetyczne) więc wiem jak wygląda ta sprawa od kuchni i wiem że naprawdę ceny w Polsce są o wiele wyższe niż w innych krajach europy np w Niemczech jest 3x taniej ale sam obecnie płace za prąd dużo mniej niż jeszcze kilka miesięcy temu no ale to już inna sprawa jeżeli znajdą się chętni to może przybliże ją bardziej w of topie bo ten dział raczej nie jest do tego zbyt odpowiedni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytan myśle ze to dobry temat mieszkam 10 km od jednej z największych elektrowni w europie moj ojciec tam pracuje ma 80% zniszki jak i pozostali pracownicy to ja sie pytam ile kosztuje tak naprawde prad przecież ze starata nie moga go sprzedać ?!?!:veryangry:

A tu zapowiadaja sie podwyżki ! :rant:

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej tylko jest w tym jeden szczegol nasz prad obsluguje Łódz i ona nam go sprzedaje a nie Elektrownia Bełchatów i stad prad mamy drogi bo i z Łodzi daleko i straty na przesyle wieksze :coffee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytan myśle ze to dobry temat mieszkam 10 km od jednej z największych elektrowni w europie moj ojciec tam pracuje ma 80% zniszki jak i pozostali pracownicy to ja sie pytam ile kosztuje tak naprawde prad przecież ze starata nie moga go sprzedać ?!?!:veryangry:

A tu zapowiadaja sie podwyżki ! :rant:

nie wiem ile wynosi marża elektrowni ale marże firm, przesyłowych wynoszą od 190% wzwyż ale dosyć o prądzie w tym temacie bo robi się offtop jeżeli chcecie mogę założyć odpowiedni temat w Off-Topicu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat wielkich akwariów cieszył się niezłym zainteresowaniem ale niestety zrobił się of top więc stworzyłem inny temat w którym będziemy mogli rozmawiać na temat energii elektrycznej i inne pokrewne tematy http://nano-reef.pl/topic/37328-zmniejszanie-rachunkow-za-energie-elektryczna/

A wracając do tematu akwariów to może wiecie jak wygląda filtracja w takich XX tysięcznych domowych gigantach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.