KarinaB1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 witam mam pewien problem. Otóż na powierzchni wody jakiś tydzień temu pojawił mi się przeźroczysty osad. Jest mało widoczny trochę jak folia i dopiero jak ruszy się wodę pęka i jest łatwy do zauważenia. Dziś na powierzchni pojawiły mi się także pęcherzyki powietrza. Parametry mam w normie, korale też w dobrej kondycji (same miękkie) ale ten osad nie wygląda estetycznie i sama nie wiem co z nim zrobić z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam karina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 film bakteryjny Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 film bakteryjno-kurzowy, jeżeli masz reef-maxa, to powinien panel go zbierać - dziwne... dołóż może gdzieś włókninę akwarystyczną, żeby zebrać syfek. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 [i co z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 Skimmer powierzchniowy i mała pompka:) To chyba najszybciej i najłatwiej, albo dodaj komin/przelew. Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 mam małe akwarium (reefmax) 2 pompki cyrkulacyjne i nie wiem czy dawać jeszcze jedną? Już teraz brakuje mi miejsca. A nie można tego jakoś zebrać czy coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 Jezeli to pompki typu power dead mozesz do jednej z nich podlaczyc skimmer. Jezeli ze smigielkiem:D mozesz skierowac na powierzchnie powinno pomoc. Taki film powoduje gorsze natlenienie wody i mniej swiatla. Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 Sprawdź, czy w pierwszej komorze nie ma zbyt dużo wody i czy film z powierzchni swobodnie do tej komory spływa. Cyrkulację ustaw tak, żeby nie blokowała spływu filmu do komory - to powinno problem rozwiązać. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 masz też spływ do panela i poziom wody w pierwszej komorze lekko niższy dzieki czemu jest spad ustaw falownik do góry na tafle i powinno sie poprawic Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 Ja mam ten sam problem i zastanawiam się nad czymś takim: http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=1007_26&products_id=5432 Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 @salamander - jak chcesz to to Ci dam ten bajer za free, powinienem mieć kompletny, nigdy nie używałem Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 dzięki spróbuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 zrób jak radzi Luft, ustaw falownik tak żeby tafla wody była w ciągłym ruchu i cały ten kożuch ci zejdzie bardzo szybko. Cytuj 540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV, Teco TR 20, Nano 83, F93, start 22-05-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2011 @salamander: możesz też użyć coś takiego: http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-do-60l-300l-h-2w-hbl-301-i1786873054.html Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach