roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Witam wszystkich ! Mam baniaczek reef max od ponad roku i borykam sie z okropnym glonem z którym od ponad 6-miesiecy nie daje sobie rady . Mój baniaczek jest obsługiwany systematycznie a mianowicie ; podmiana wody raz w tygodniu 10L [ sól seachem ] wymiana świetlówek co 10 miesięcy [purle plus,aqablu plus,aqamarin ] ro przed żywicą na tds 008 po żywicy 000 po podmianie wody dodaje tylko bakterie nutrafin. Przez trzy miesiące codziennie dodawałem zeo start2 po dwie krople i skutek był mierny w tej chwili daje 0.6ml wódki i też słabo .moje parametry wody to ; -no3-2 -ca-380 -ph7,5 -kh7,4 -temperatura 24stopnie -zasolenie 1024 Z tego co zaobserwowałem glony atakują dół zbiornika i szyby które czyszcze regularnie codziennie obrastają mi rurówke i skorupy ślimaków oraz cztscik który po wyjeciu cuchnie.Dodam jeszcze że zamiast biobali i patyków w komorach posiadam grys koralowy.Prosze o pomoc! Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Zrób ostre zdjęcie bez flesza, ciężko zgadywać co to jest... Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 11 Października 2011 a PO4 na jakim poziomie ? Jesli dobrze widzę to są włosowate (Chlorodesmis) - popularne w dojrzewających baniakach podobne do tego co u mnie rosło w strasznych ilosciach i też na nodze rurówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 a PO4 na jakim poziomie ? Jesli dobrze widzę to są włosowate - popularne w dojrzewających baniakach podobne do tego co u mnie rosło w strasznych ilosciach i też na nodze rurówki. Niestety nie mam testu po4 ;[baniaczek mam od wrzesnia 2010 nic w nim nie zmieniam.Dojrzewanie ? Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 11 Października 2011 No to migiem kup porządny test na PO4 - to test podstawowy!! Nie można rok prowadzić baniaka bez testu PO4, bo bez tego parametru ocena przyczyn, to troszkę wróżenie z fusów. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Zrób ostre zdjęcie bez flesza, ciężko zgadywać co to jest... Nie mam zbyt dobrego aparatu by zrobic lepsze zdjecia. Glon jest brązowy jak mazia osadza sie na pompach cyrkulacyjnycz szybach skałach przy czyszczeniu nieprzyjemnie pachnie . No to migiem kup porządny test na PO4 - to test podstawowy!! Nie można rok prowadzić baniaka bez testu PO4, bo bez tego parametru ocena przyczyn, to troszkę wróżenie z fusów. jutro kupuje salifert po4;] Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 11 Października 2011 U mnie w tym tygodniu też wywaliło taki brązowy syf, który zakrył nawet zielone glony, włazi na nogę sarco i gdzieniegdzie oblepia skałę. Ale ja po jakichś 4 miesiącach zrobiłem zamieszanie, bo wyjmowałem skałę żeby niszczyć wiertarką hydroidy no i cały syf się wzburzył, PO4 się podwoiło w 1 dzień... Pewnie samo zejdzie w procesie polepszania się jakości wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 jak juz bedziesz mial testy na PO4 to dawaj wyniki i wtedy pogadamy o konkretach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Jutro dam po4 ;] dzieki za podpowiedz. Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 11 Października 2011 ....Dodam jeszcze że zamiast biobali i patyków w komorach posiadam grys koralowy.Prosze o pomoc! Ki czort ?? o co chodzi ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Ki czort ?? o co chodzi ?? Myslisz że biobale i patyli nadziana szmatą są lepsze od gryzu koralowego które służą filtracji ? Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Myslisz że biobale i patyli nadziana szmatą są lepsze od gryzu koralowego które służą filtracji ? He he nic nie sądzę, tylko pytam co to za komory i jakie patyki ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 He he nic nie sądzę, tylko pytam co to za komory i jakie patyki ?? Zobacz jak jest zbudowana solniczka reef max i bedziesz wiedział o co commone Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 11 Października 2011 aaa dzięki Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Dziesiecio miesieczne swietlowki ne pomoga Ci w walce glonami. Moze czas pomyslec o jakis nowych 12K-14K. Test na PO4 Saliferta jest jak wrozenie z fusow. Mieszkasz w Gdyni gdzie posolonych od groma, moze po za przyslowiowego browara wpadnie ktos z lepszym testem. Jezeli do tej pory nie stosowales absorbera fosoranow wraz z wypalonymi swietlowkami moze byc powodem glonow, zbyt duza roznica w stosnku no3 do po4 sprawia z wodka jest malo skuteczna. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Kupiłem test salifert który wskazuje po4 miedzy 0,5-1 ;[ co kupic na zbicie po4 ? Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Dziesiecio miesieczne swietlowki ne pomoga Ci w walce glonami. Moze czas pomyslec o jakis nowych 12K-14K. Test na PO4 Saliferta jest jak wrozenie z fusow. Mieszkasz w Gdyni gdzie posolonych od groma, moze po za przyslowiowego browara wpadnie ktos z lepszym testem. Jezeli do tej pory nie stosowales absorbera fosoranow wraz z wypalonymi swietlowkami moze byc powodem glonow, zbyt duza roznica w stosnku no3 do po4 sprawia z wodka jest malo skuteczna. skoro wymieniam świetlówki co dziesiec miesiecy a solniczka ma rok to rachunek jest prosty -swietlówki mają 2miesiące test kupiłem dzisiaj i jest niezadowalający mysle nad kupnem rowa phos. Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Salifertowy test na PO4 nie nalezy do najdokladniejszych, ale lepszy taki niz zaden. Parametry na Twoim poziomie sa masakrycznie wysokie i nawet jesli test jest niedokladny to mozna przyjac ze poziom fosforanow jest bardzo wysoki. Na Twoje szczescie zbijanie PO4 nie jest bardzo trudne. Potrzebny Ci bedzie absorber fosforanow. Dwa najpopularniejsze to RowaPhos albo PhosGuard. Usmiechasz sie do swojej kobitki o rajtuzy albo ponczochy i wrzucasz 2-3 lyzki do "skarpety" a ja wrzucasz do mozliwie blisko strumienia wody. Jesli wybierzesz RowaPhos to dobrze jest przeplukac w RO zanim wrzucisz do panela bo Rowa strasznie pyli na brazowo. Aaa i najlepiej zeby rajtuzy czy ponczochy byly nowe bo wtedy nie sa prane w detergentach. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Jesli wybierzesz RowaPhos to dobrze jest przeplukac w RO zanim wrzucisz do panela bo Rowa strasznie pyli na brazowo. W instrukcji RowaPhos jest wyraźnie napisane, żeby właśnie nie płukać (!) a brązowe zapylenie znika w ciągu kilku godzin. Akurat to testuję Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Salifertowy test na PO4 nie nalezy do najdokladniejszych, ale lepszy taki niz zaden. Parametry na Twoim poziomie sa masakrycznie wysokie i nawet jesli test jest niedokladny to mozna przyjac ze poziom fosforanow jest bardzo wysoki. Na Twoje szczescie zbijanie PO4 nie jest bardzo trudne. Potrzebny Ci bedzie absorber fosforanow. Dwa najpopularniejsze to RowaPhos albo PhosGuard. Usmiechasz sie do swojej kobitki o rajtuzy albo ponczochy i wrzucasz 2-3 lyzki do "skarpety" a ja wrzucasz do mozliwie blisko strumienia wody. Jesli wybierzesz RowaPhos to dobrze jest przeplukac w RO zanim wrzucisz do panela bo Rowa strasznie pyli na brazowo. Aaa i najlepiej zeby rajtuzy czy ponczochy byly nowe bo wtedy nie sa prane w detergentach. Dzieki za podpowiedz lece do reef shopu po rowa phos . Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Możesz też zastosować Microbe Lift - phospate remover. To popularny atrament. A i zainteresuj się skąd takie wartości po4 - zastanawia mnie ten grys - jest tam dobry przepływ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Możesz też zastosować Microbe Lift - phospate remover. To popularny atrament. A i zainteresuj się skąd takie wartości po4 - zastanawia mnie ten grys - jest tam dobry przepływ? Też zastanawiam sie nad przyczyną.Pierwsze co sprawdziłem filtr i membrane ro ale wszystko ok a co do gryzu koralowego to przepływ jest dobry. Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Października 2011 dobra to nie plucz. Przyznam ze nigdy nie czytalem instrukcji. Osobiscie plukalem bo tak zostalem poinstruowany przez tych ktorzy mnie wporwadzali w morszczyzne Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto1 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 dobra to nie plucz. Przyznam ze nigdy nie czytalem instrukcji. Osobiscie plukalem bo tak zostalem poinstruowany przez tych ktorzy mnie wporwadzali w morszczyzne ok dzisiaj podmianka wody rowa do skarpety bez płukania a jutro pomierze PO4. Cytuj kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Nie zejdzie tak szybko Spokojnie, niech się brązowa mgła odfiltruje, niech popracuje kilka dni... Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach