Skocz do zawartości
Hubson

Przed startem mojej pierwszej solniczki.

Rekomendowane odpowiedzi

Grzałka dobra ale za połowę ceny masz Eheim'a Jager'a. Też dobra grzałka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. W weekend nie udało się nic zadziałać. Wszyscy wiedzą jak kurierzy jeżdżą przed świętami. Niestety zestaw dojdzie dopiero dziś lub jutro. Mam pytanie przed startem. Chciałem odrazu wrzucić LS. Czy trzeba go płukac przed włożeniem do baniaka czy nie jest to wskazane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to LS to pluczac mozesz obnizyc jego wartosc, takze - z worka do akwarium.

Rozumiem, ze kupisz "normalny", orginalnie zapakowany LS.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz firmowy żywy piach prosto z dopiero co otwartego opakowania, to go nie płucz, w przeciwnym razie płucz na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie nowka sztuka z pod igły wyjęta :) ok czyli nie będzie płukania. Skały wiele radzicie kumy ? :) z piątkę kilogramów? 36 litrów zbiorniczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy tak sobie bedziesz mogl wybrac tyle kilogramow ile chcesz. Ten piach jest chyba zakonserwowany w workach.

Jak bedziesz kupowal od kogos "na kilogramy" to chyba nie bedzie orginal ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy piach jakieś tam firmy oryginalnie zapakowany. Bodajże 4,5 kg.Myślałem że nowka :) Co do skały to wybierać jakieś małe kawałki czy jeden dwa duże ciekawie uformowane jak taki znajdę? Z woda już się dogadalem i dostanę 40 l z dojrzałego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy piach jakieś tam firmy oryginalnie zapakowany. Bodajże 4,5 kg.Myślałem że nowka :) Co do skały to wybierać jakieś małe kawałki czy jeden dwa duże ciekawie uformowane jak takie znajdę? Z woda już się dogadalem i dostanę 40 l z dojrzałego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy piach jakieś tam firmy oryginalnie zapakowany. Bodajże 4,5 kg.Myślałem że nowka :) Co do skały to wybierać jakieś małe kawałki czy jeden dwa duże ciekawie uformowane jak takie znajdę? Z woda już się dogadalem i dostanę 40 l z dojrzałego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj z tel pisze i jakimś cudem 3x wysłało wiadomość. Przeraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubson, Ty pisałeś o wyborze skały, a Staszek odpowiedział o piachu - stąd zamieszanie. Piasek oryginalnie jest sprzedawany m.in. w workach 4,5 kg.

Przy wyborze skały najlepiej poproś o mały baniak w sklepie i tam spróbuj dobrać kawałki dobrze wyglądające po ułożeniu, ew. przygotuj jakąś kartkę wielkości dna baniaka. Ja wybrałem na oko fajny, nieduży i zgrabny kawałek so swojego słoika, a po przywiezieniu do domu okazał się gigantem <_<

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe zamieszanie ale zrozumiałem o co chodzi :) z tym ukladaniem skałki super pomysł, tak.zrobię. Ok narazie bez odbioru, odświeże temat jak zaleje i poukładam. Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co polecacie do pomiaru zasolenia.

areometr, refraktometr :harhar:

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I salimetr jeszcze :) a tak więcej szczegółów, jakaś marka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszyła maszyneria :) Odpieniacz bije piane jak szalony, już drugi kubek wylałem. Jest ustawiony na mini. Mam nadzieję że się uspokoi przed snem:) Woda z dojrzałego zbiornika, 3kg odgazowanej żywej skały i 4,5 kg żywego piachu.Kupione testy Saliferta na NO2, NO3, CA/MG,Kh/Alk i ze starych testów zostały PH, NH3, NH4. Areometr firmy Grotech. Wlałem jedną ampułkę BioDigest. Może pomożecie w ułożeniu tych 3 ogromnych brył :) . Cieszę się jak mały chłopiec :) :)

imag0529w.jpg

Uploaded with ImageShack.us

imag0530l.jpg

imag0533b.jpg

imag0532ml.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie na testy trochę za wcześnie ale chciałem sprawdzić jak się je robi.

Temp 26 stopni

Zasolenie 1,023

Kh 10,2

No2 1 mg/l

No3 między 50 a 100 mg/l :)

PH 8

Ca/Mg na razie w pudełku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi nie pasuje ten odpieniacz ,tylko masz białą wode w kubku ,ja bym go wyłączył na pare godzin ,nawet nie masz żółtej wody w kubku ,moim skromnym zdaniem musi być syf ,a ty jeszcze go nie masz :question:

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konsultowałem sprawę z panem z Aquamedic po tym jak 2 kubki wylałem. Teraz już się uspokoił. Pracuje na połowie wydajności i mam tylko troszkę wody na dnie.

imag0539.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co czepiać ułożenia skał, całkiem fajnie wyszło.

Zrezygnowałeś z szyby nakrywowej i nocnego?

Ciekawe, że nikt spazmów nie dostaje na widok waty za odpieńkiem ;)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrezygnowałem z szyby i nocnego:)

Podobno odpieniak zbierze cały syf z powierzchni więc nie muszę się martwić. Z nocnego zrezygnowałem jak dowiedziałem się od was że nie jest niezbędne w morskim. Byłem w sklepie wczoraj i oglądałem taki zestawik już z obsadą, prezentował się bardzo fajnie. Watę wrzuciłem na początek żeby większe syfy wyłapała, jutro lub pojutrze wywalę. Dlaczego mają spazmy łapać? Wata to coś strasznego? Wylęgarnia zła ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylęgarnia zła ? :)

Coś w tym rodzaju... Jesteś dziennikarzem/redaktorem lub kimś takim?

Skała bardzo ładnie jest ułożona, niezły start, moje gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.