Wiesław Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Witam Chciałbym się poradzić jaki odpieniacz byłby dobrym rozwiązaniem do akwarium 1050l. Obecnie jestem w trakcie totalnego przemeblowania i zmiany obsady tzn docelowa mają tam być praktycznie same miękasy i parę twardzieli które mam w baniaku ( raczej te mało wymagające). Mój obecny odpieniacz własnej produkcji ( wzorowany na Delteku zasilany 2x AM OR2500 )coś ostatnio marnie ciągnie a nie ukrywam że w przeciwieństwie do większości osób na forum skłaniam się bardziej ku rybom. Dlatego zastanawiam się nad zmianą odpieniacza tzn chciałbym mieć zapas mocy. Dzięki za sugestie i rady . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Porozmawiaj z Sebem. Ja mam pierwszego Franka i bardzo sobie cenię... Jest problem aby NO3 było inne, niż zero Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Może np: Reef Octopusa 5000 ? Michał ostatnio takiego postawił i raczej chwali. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Może np: Reef Octopusa 5000 ? Michał ostatnio takiego postawił i raczej chwali. to samo koledze pisałem na innym forum ale chyba nie uwierzył Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Może np: Reef Octopusa 5000 ? Michał ostatnio takiego postawił i raczej chwali. ...i raczej chwalę cały czas. Reef Octopus to taki Hyunday lub Kia. Ma wszystko co potrzeba, robi to, czego od niego oczekujesz, ale raczej dziewczęta ściągać majtek przez głowę nie będą, kiedy postawisz go przed garażem, czy pod klubem. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 ...i raczej chwalę cały czas. Reef Octopus to taki Hyunday lub Kia. Ma wszystko co potrzeba, robi to, czego od niego oczekujesz, ale raczej dziewczęta ściągać majtek przez głowę nie będą, kiedy postawisz go przed garażem, czy pod klubem. Dobrze napisane Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 ..... ale raczej dziewczęta ściągać majtek przez głowę nie będą, kiedy postawisz go przed garażem, czy pod klubem. Michał....... padłem :clap: Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Ale przy 60W poboru energii można porównać go do Hyundaia co ma 150 koni i pali 25l na setkę Wydaje mi się że są tańsze odpieńki z lepszymi pompami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Ale przy 60W poboru energii można porównać go do Hyundaia co ma 150 koni i pali 25l na setkę Wydaje mi się że są tańsze odpieńki z lepszymi pompami. Np ?????? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesław Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 ale raczej dziewczęta ściągać majtek przez głowę nie będą, kiedy postawisz go przed garażem, czy pod klubem. No dla tej złotej myśli to warto było założyć ten wątek A tak wracając do tematu to martwi mnie jedno . Większość tych odpieniaczy jest wrażliwa na poziom wody w sumpie. Moja samoróbka ma osobne zasilanie odpieniacza tak wiec może stać w sumpie bez względu na poziom. Wiem że poziom powinien być jednolity ale jeśli zabraknie prądu i podniesie mi się poziom wody to jestem pewny że mi kubek nie znajdzie się w akwa. Dlatego wolałbym mieć podobne rozwiązanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Np ?????? http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=23_729&products_id=7676 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Ale przy 60W poboru energii można porównać go do Hyundaia co ma 150 koni i pali 25l na setkę Wydaje mi się że są tańsze odpieńki z lepszymi pompami. Kapitanie. Porównując do odpowiedników ze stajni Royal Exclusive i Aqua Special, Reef Octopus "pali" 10W wiecej, przy ponaddwukrotnie niższej cenie. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Kapitanie, ATI Powercone 250 i RO PS 5000 to nie są moim zdaniem prównywalne odpieniacze. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Witam Moim skromnym zdaniem Reef Octopusa 5000 jest jednak lepszy od ATI Powercone 250. Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Na pewno ma lepszy korpus, ale liczby nie są po jego stronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 używam delteca ap 702 i daje rade choc pompy nominlnie mają po 65 w faktycznie na powietrzu biorą 1/3 tego co jest na nich napisane choc nie powiem kusi mnie wymiana na buble kinga lub red skima tylko nie wiem czy to nie będzie zamiana kosmetyczna? Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Ten jest ladny Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Na pewno ma lepszy korpus, ale liczby nie są po jego stronie. Nie ma mozliwości, żeby nie były. Jesli dobrze wszystko wymierzyłem pompa Reef Octopusa jest oparta o model HY-5000W, czyli pompie o wydajności 5200l/h. Widzisz dlaczego porównywanie obu modeli nie ma sensu? Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Stasiu, ten H&S to jest koń, na 1000l zdecydowanie "zu stark". Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 A co powiecie o Skimz - E-Series SM202 Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Ja się skupiłem na dwóch parametrach Octopus - 60W i 2200-2500l powietrza, ATI - 36W i 3000l powietrza. Dlatego właśnie ATI wydaje mi się lepszy. Nie wiem, może błędnie do tego podchodzę i nie patrzę na to co potrzeba Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Wiesz, nie mam patentu na prawdę i nie czepiałbym sie tak, gdyby pompa odpowiadała tylko za robienie piany. Trzeba jednak pamiętać, że jest to jednocześnie pompa podająca i jeśli będziesz chciał ustawić wyższy poziom wody w odpieniaczu (na mokro), to pompa, która tylko dobrze pieni może mieć problem z "utrzymaniem" wysokiego słupa wody. Nie krytykuję jednak ATI, bo nowego modelu nie miałem. Pamiętając starego Bubble Mastera wiem jedno - jakości wykonania mogą się uczyć od Reef Octopusa (świat się kończy, Niemcy od Chińczyków) Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesław Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 A spotyka się jeszcze odpieniacze gdzie wodę podaje druga pompa która jest niezależna od tych bąbelkujących a co za tym idzie odpieniacz nie jest wrażliwy na przelanie w wyniku zmiany poziomu wody w sumpie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2011 Ja się skupiłem na dwóch parametrach Octopus - 60W i 2200-2500l powietrza, ATI - 36W i 3000l powietrza. Dlatego właśnie ATI wydaje mi się lepszy. Nie wiem, może błędnie do tego podchodzę i nie patrzę na to co potrzeba Pozdrawiam Schuran 200 bierze realnie około 500-600 litrów powietrza, prądu 65W a oba wyżej wymienione wciąga nosem Nie samą ilością zasysanego powietrza ocenia się wydajność odpieniacza. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2011 Seb a widziałeś gdzieś jakieś wiarygodne porównanie? Pytam bo jedyne co znalazłem na RC to informacja że Schuran 200 na podobną wydajność jak Ati 250 i coś mi się widzi że to podobna historia jak KZ ..... Z jednym się zgodzę Schuran wciąga pozostałe ceną Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach