Skocz do zawartości
Geralt

Sposób na Cladielle

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa takie korale. Jeden jest na skałce i rośnie pięknie. Drugiego mam "luzem". Z pierwszego próbowałem robić szczepki, a drugiego po prostu gdzieś umocować. Próbowałem gumki, klej do korali miękkich (cyjanoakrylowy) i niestety poległem. Może ktoś opisze jak z sukcesem umocować ten koral do skałki.

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Na klej nie da rady odleci od skałki.Ja bez problemu szczepiłem na gumkę ,ale nie można za bardzo ściskać bo gdy koral się pompował to gumka przecinała go.Załóż dwie gumki ale tak by go tylko lekko przyciskały do skały.Na igłę też nie ma problemu ,przyrasta do kilku dni.Najważniejsze żebyś postawił korala w jak najmniejszym prądzie tak by go zbytnio nie kołysało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj miedzy dwie skalki i skalki zepnij gumka.

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gumką mocowałem już kilkukrotnie, podobnie między skałki i efekt jest taki, że mam już chyba 6 sztuk :crybaby:. Wydaje mi się, że koral niechętny jest do przyrastania :wallbash:

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się na pewno, tylko trzeba delikatnie. Jak masz jakiś mały kubeczek plastikowy, to wsyp na dno gruz, wsadź weń korala i postaw w małym przepływie na 2 tygodnie. Na pewno po tym czasie gdzieś przyrośnie. Niestety z tymi miękkimi jest tak, że za mocno przyciśnięte nie chcą przyrosnąć, bo pompując się przecinają tkanki. Natomiast jak są w miarę luźno, ale stabilnie, gdzieś postawione, to zaraz się przyłapią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj miedzy dwie skalki i skalki zepnij gumka.

byle nie za mocno bo noga zgnije

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he,he ja miałem zupełnie inny problem ,gdzie bym jej nie postawił obrastała wszystkie skałki dookoła,proponuję podobnie jak koledzy,zaproponuj kawałek skałki np. lekko dociskając gumką lub nawet konstrukcją ze skał ,jeśli będzie jej dobrze to przyrośnie bardzo szybko

100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam a ja widzialem jeszcze inny sposob noga byla przebita mala wykalaczka i dwa konce wykalaczki zlapane gomka zawiniete pod kawalek skalki tak ze gumka nie dotyka nogi korala , sprobowalem tak z Sarco i po czterech dniach byl przyrosniety i zdrowy przedewszystkim

<a  href=6156_6259.png' alt='6156_6259.png'>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.