Skocz do zawartości
Natka_r

Reefmax by Natka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Do pisania swojego dziennika zabieram się już kolejny tydzień, ale co wejdę na forum to jakiś temat mnie wciągnie i już nie starcza czasu :)

Forum czytam od maja zeszłego roku, ale swojego reefmaxa zasoliłam dopiero na przełomie listopada i grudnia.

Mój zestaw to:

Odkupiony od forumowego kolegi Reefmax z szafką; pompki: 1xAquael 2600; 1x JVP-101 (wkrótce do wymiany na Tunze 6015, albo jakąś Koralię) oraz 1xKoralia 900.

Dodatkowo wymieniłam dwie świetlówki na Ati Aquablue Special i Ati Blue Plus – nad trzecią muszę się jeszcze zastanowić.

Czytałam Wasze relacje na temat wadliwych grzałek oraz parującej wody w reefmaxie więc zaopatrzyłam się w dolewkę AT Levelautomatic z pompką Tunze Silence 1073.008 i grzałkę Comfort Zone 100W, dodatkowo zamiast płytki zraszającej dałam grzebień.

Jeśli zaś chodzi o odpieniacz to przedłużyłam mu tylko rurkę nakładając kawałek szyjki z butelki po Nestea, ale niestety niewiele to pomogło, więc poważnie zaczynam się zastanawiać nad wymianą. Reszta standardowa.

Odpalenie zbiorniczka nie obyło się bez problemów – najpierw była padnięta membrana w zestawie RO (pisałam o tym posty), potem skończyła się żywica, nie miałam wagi do odważenia soli i dłuuugo czekałam na skałkę.

Akwarium zalałam najpierw świeżą solanką na soli IO w ilości ok. 50l i po paru dniach dopełniłam wodą od forumowego kolegi (w tym miejscu bardzo chciałam podziękować Adrianowi i jego żonie – wielkie dzięki za pomoc :D)

Po długim oczekiwaniu na skałę (ok. miesiąca od zalania wodą) w końcu nadszedł ten WIELKI MOMENT i mogłam zacząć układać – w głowie miałam obrazy i kształty zainspirowane Waszymi reefmaxami więc miało być z górki - szczególnie, że kształty skałek wybierali mi Sylwia z Michał z wiadomego warszawskiego sklepu…

Jasne - na stole układanie było proste, ale w wodzie to się wszystko albo rozjeżdżało, albo dotykało ścian, albo było zbyt pionowe, albo się ruszało - w końcu po paru poprawkach stanęło na takim układzie (zdjęcie przy oświetleniu nocnym, bo najładniej wyglądało :D)

post-12055-0-94901400-1327867385_thumb.jpg

Dolałam ampułkę bakterii Prodibio, zasypałam ok. 7 kg piasku i czekam na dojrzewanie.

cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no wszytko ładnie przemyślane, życzę powodzenia :D

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie calkiem ladny kolejny reefmax na forum. zycze powodzenia i duuuzo wegla, kilka miesiecy temu tez przezywalem to co ty teraz, czeka Cie jeszcze etap gapienia sie w zalane akwarium ze skala co tez z niej wylezie. ja mam tak do dzis mimo ze troche koralikow i zoasow oraz ryb juz jest.dwa dni temu dostrzeglem male wezowidlo, pewnie dostalo sie na gape z jakas szczepka zoasow. jeszcze raz pozdrawiam. :thumbsup:

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne ułożenie skały, szkoda że ja tak nie umie :(

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ułożenie skały jest bardzo bardzo fajne... nie zmieniaj...

Co do pomysłu na zmianę cyrkulacji... Koralia nano evolution 900 ma może z 500l/h jeśli coś mogę polecić to kupuj tunza, ma regulację kierunku strumienia praktycznie w każdą stronę... aquaela sobie daruj z tego samego powodu co koralia.. :)Koralia fajna, ale wydajność do bani. No chyba że kupisz jakąś większą. Pozdrawiam.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym skałę odsunął od szyb, bedzie Ci niewygodnie

cyrkulacja rzecz gustu

opcjonalnie masz jeszcze JVP 100 3W 2500 l/h wymiart 7x7x9cm długoś (12 z mocowaniem)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem :)

Ponieważ tak jak pisałam na początku tematu, długo zbierałam się z rozpoczęciem prowadzenia dziennika to przedstawiony stan był na 7 grudnia - nie napisałam tego od razu, przepraszam :blushing: ...

Skałę zostawiłam w takim układzie, jedynie kilka kawałków lekko odsunęłam od ścian bocznych, bo dokładnie tak jak napisałeś @luft nie mogłam wjechać tam z czyścikiem - cieszę się, że i Wam się podoba.

Co do cyrkulacji to obecnie pracuje Aquael 2600 i JVP-101 z przodu, a Koralia nano 900 wieje za skałami - zamierzam wymienić właśnie tego SunSuna czy jak mu tam, bo grzmot jest niemiłosierny i czasami wpada w wibracje :( Skłaniam się właśnie ku Tunze - dzięki @Warszawiak, właśnie mnie upewniłeś w wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tunza w akcji u @mickeangello. Fajna pompka cicha i mocna. Niestety za mała nie jest... ale i tak lepiej się prezentuję od aquaella.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, nawet tunze 6015 jest tylko troszeczkę mniejsza niż JVP 101

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne kawałki skały - warto było czekać

Czekają cie teraz piękne chwile :) pamiętam jak ja zachowywałem się jak wariat szalejąc na widok 2mm rurówki podczas gdy inni widzieli gruzowisko :rambo:

Życzę ogromu cierpliwości bo widać, że masz poczucie estetyki więc jak tylko będziesz cierpliwa to stworzysz piękny kawałek rafy :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, @tygrys - tylko mi dalej tak mów :D - to wielka motywacja by przezwyciężyć te cichutkie głosy w mojej głowie, że jednak nie podołam, że nie połapię się wystarczająco w temacie i takie tam...

A więc cd.

Po paru dniach na skały wylazły: wężowidło, parę małych ślimaczków, kilka wieloszczetów oraz mnóstwo kiełży, mysis-ów oraz krewetka, którą przyjechała ze skałą i którą zidentyfikowałam jako L. kuekenthali,

Po kolejnych 10 dniach skała zaczęła się ładnie miejscami zaróżowiać, wysypało mi też trochę okrzemków (okrzemek?)

post-12055-0-73820800-1327957562_thumb.jpg

post-12055-0-39599000-1327957536_thumb.jpg

a parametry wyglądały w przybliżeniu tak:

Zasolenie: 1,024 mierzone spławikiem JBL

Temp. 24-25

pH 8

KH 12

NH3/NH4 0,1

NO2 00,1 (??)

NO3 10

PO4 0

Ca 400

Mg 1200

Mierzone Salifertem i RedSea – oczywiście większość wyników to własna interpretacja kolorowej skali, stąd to przybliżenie - mam nadzieję, że wkrótce będzie mi to szło lepiej i sprawniej.

9 stycznia po ponownym zmierzeniu parametrów pozwolono mi na zakup standardowej ekipy czyszczącej :)

Do baniaka trafiły 3 krabiki – tricolorek, czerwony calcinus sp.2 oraz jeszcze jeden bliżej nie zidentyfikowany podobny do clibanarius virescens; ślimaki – 1 strombus, 2 trochusy, 2x astrialum oraz parę innych malusich i podobnych do nassariusów.

Na skale wyrosło też parę gąbek sycon.

Większych oznak dojrzewania na tą chwilę brak – piasek miejscami się lekko zabrudził, a na ściankach pojawiają się zielone i brunatne plamy z którymi ślimaki sobie nieźle radzą.

Od razu dodam, że nie mam nic w koszykach – żadnej chemii, a świecę 12h Blue Plus i 10h Special Blue.

cdn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie idzie, oby tak dalej, zapowiada sie swietny reefmax :thumbup:

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynalaś świecić stopniowo czy od razu 12h... IMHO trochę za długo.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@petrus1 dzięki serdeczne. Staram się!

@warszawiak - zaczęłam krótko i chciałam zwiększać stopniowo, tak jak wszyscy radzicie na forum (naprawdę czytam wszystko co piszecie :D), ale uświadomiono mnie, że powinnam od razu świecić na maxa, żeby dojrzewanie się zaczęło - pewnie to kwestia długo leżakującej w sklepie skały.

Tak długo świecę już od ok. 4 tygodni, a każdy swój ruch konsultuję z Tobie pewnie też znanymi osobami.

Staram się wszystko robić powoli, zgodnie z zaleceniami a cierpliwość to teraz prawie moje drugie imię.

Mam nadzieję, że na tym źle nie wyjdę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że niektórzy czekają na dojrzewanie i nigdy takowego mogą się nie doczekać zatem nie warto robić sobie kuku robiąc wszystko by jak to napisałaś: dojrzewanie się zaczęło :sweat:

Mi radzono tak aby dojrzewanie przebiegło jak najmniej dokuczliwie i jedyne co mogłem zaobserwować to właśnie zielony nalot z którym perfekcyjnie radziła sobie brygada ślimaków :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie podczas dojrzewania trzeba swiecic niewiele zeby glony uwalic w zarodku. niektorzy podczas poznej fazy dojrzewania nawet zaciemniają akwarium na kilkadziesiat godzin. Natka badz cierpliwa, swiec malo niech to wszystko dojdzie samo do ladu, nie rob podmianek, sama zobaczysz ze zbiornik sie stabilizuje, cyjano i dino zanikają, pomiary parametrów na tym etapie wystarczą co 1-2 tygodnie, przeciez masz na razie tylko skale. u mnie dojrzewanie trwalo ok. 3 miesiace a i pozniej byly wahania parametrow.teraz mam w miare stabilne warunki. trzeba "duzo wegla" wiesz co mam na mysli :yes . procesu dojrzewania nie da sie przyspieszyc bo kazdy baniak jest inny. a potem totalna radosc jak kolejno wprowadzasz zycie, ryby, korale ykwialy, wszystko zaczyna rosnac, zdrowe i piekne.lepiej troche cierpliwosci na poczatku niz walka i domysly co zrobilem nie tak, gdzie zawalilem. pisze to bo tez chcialem juz juz ryby i korale ale wzialem wegiel.pozdrowionka, powodzonka cierpliwosci B)

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze dosc gruba warstwe piasku ? Nie za duza ? Jakies zwierzaki do jego czyszczenia beda potrzebne. I tu drugie pytanie ? Skala stoi na piachu czy na dnie akwa ? Bo mam wrazenie ze na piachu, a wtedy jesli kupisz jakies np. babki kopiace na bank podkopia cala konstrukcje co w skrajnych przypadkach moze byc nawet niebezpieczne !

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@petrus1, @tygrys - dziękuję za komentarze - ani dino ani cyjano nie pojawiło się u mnie jak do tej pory - ostatnie parametry to:

NO2 0

NO3 5

PO4 0

Ca 450

Mg 1080 (ostatnio spadło, ponoć glony wapienne zużywają go)

kH 8,6

Ph 8,2

sól 1,023

Akwarium ze skałą wystartowało 8 tyg. temu, a woda ze sprzętem kręciła się już od połowy listopada.

Dodaję jedynie Microbe-Lif Special Blend wg. instrukcji.

Zdaję sobie sprawę, że dojrzewania nie przyspieszę i nie to jest moim zamiarem. Czytam Wasze wpisy i konsultuję swoje działania z osobami doświadczonymi - wszystkie biorę do serca.

@VDR - piasku jest faktycznie troszkę więcej (ok.8 kg), ale celowo właśnie z myślą o rozgwieździe w przyszłości i babeczce (marzy mi się parka symbiotyczna), a skała stoi oczywiście na szkle - tyle razy o tym pisane było na forum, że chyba każdy nowicjusz już sobie zapamiętał :) Ale dzięki za czujność - fajnie, że wspomagacie nowych i jeszcze niepokornych...

Na dzień dzisiejszy rozważam wymianę odpieniacza - zaproponowano mi miniflotora (stosunek cena-jakość), tylko mam obawy czy się zmieści w całości pod klapkami - może wiecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko przed toba i to w tym wszystkim jest najlepsze badz cierpliwa jak z facetem a czuje ze twoj baniaczek bedzie jednym z lepszych z reefmaxow :band:

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D Dziękuję, ale jak wszyscy wiemy - daleka droga przede mną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 stycznia czyli ok. 7 tygodni od startu do mojej ekipy sprzątającej trafiły dwie krewecie L. amboinensis. Mimo, że są to bardzo popularne stworzonka postanowiłam się pochwalić - a co! W końcu wyróżnia je jedna rzecz - są moje :D

post-12055-0-62881700-1328222910_thumb.jpg

Nie wiem co prawda, co na to moja kuekenthali pieszczotliwa nazywana Helenką, ale zapewniono mnie, że nie będą zbytnio wchodziły sobie w drogę.

post-12055-0-70278600-1328223061_thumb.jpg

Reszta b/z - parametry jak poprzednio, plag brak - ciekawe jak długo ta idylla będzie trwała? Krabiszony co prawda już parę razy przyprawiły mnie prawie o zawał zrzucając wylinkę, a ja nadal daje się nabierać i szukam w panice pustych muszli :D

Jak któryś z kolegów w swoim poście trafnie napisał - "stresujące to relaksujące hobby"... A to dopiero początek :thumbsup:

Pozdrawiam i idę liczyć kraby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na kolejną aktualizację:

28 stycznia (7,5 tyg. po starcie) do mojej solniczki trafiły pierwsze koraliki

parę malutkich szczepek zoasków

post-12055-0-77562600-1329084926_thumb.jpg

post-12055-0-86309800-1329084964_thumb.jpg

Po chwili słoneczka otworzyły się ślicznie a ja znienawidziłam krabiszony - czy one faktycznie nie mają gdzie łazić? Gołej skały do wyboru i do koloru, ale nie - łażą mi po koralach i zwalają tak pieczołowicie powciskane w szczelinki szczepki - może trzeba je przykleić jednak? Zoski oczywiście, nie krabiszony :D

Dodatkowo dzieci zmusiły mnie do przyniesienia xenii (Mamo! kup nam to "zamyka-otwiera" :D), i dałam się namówić na sarco z myślą że może z czasem zastąpi ukwiała błaznom.

post-12055-0-15620000-1329085381_thumb.jpg

Wszystko sobie żyje, otwiera się ładnie, a ja dojrzałam do wymiany odpieńka - kusi mnie Turboflotor Blue 500, ale nie mam pewności czy wejdzie i czy to dobry wybór - czy ktoś z Was ma doświadczenia z nim w reefmaxie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się nie znam ale z tego co zdążyłem zauważyć w wypowiedziach innych to ten odpieniek nie ma dobrej opinii wśród forumowiczów :welcome:

Po za tym ładnie, ładnie.

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.