jaczal Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Jak to z tymi parametrami wody? Idąc do sklepów widzę pięknie wybarwione korale. Napompowane do granic możliwości. Więc od dwóch ostatnich zakupów zacząłem mierzyć parametry wody i jestem wynikami zaskoczony. Ciągle, czytam o utrzymywaniu wzorcowych parametrów. Komuś poleciało KH w dół, innemu wapno i zaczynają się problemy. Porady kończą się stwierdzeniem - powoli doprowadź do normy. A tym czasem: Mg Ca KH Pierwszy sklep 1290 460 8,3 Drugi sklep 1050 370 5,4 (dwukrotny pomiar) Więc może tajemnica tkwi tylko w stabilności? Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Wielokrotnie doświadczeni akwaryści pisali na forum że stabilność parametru jest ważniejsza niż jego "poprawność". Do tego zapewne dochodzą jeszcze rzeczy których nie możemy zmierzyć testami, a są równie ważne, dlatego korale mają się dobrze mimo "niepoprawnych" parametrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 ja tak mierzyłem No3 i w jednym ze sklepów było ok 100 a poniżej 25 nie znalazłem takiego sklepu Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 mysle ze kapitan ma racje. To tak troche jak z czlowiekiem. nie chorujemy jak jest zimno albo goraco. Chorujemy jak mamy czesta zmiane temperatury: jest goraco i wchodzimy do klimatyzowanego pomieszczenia. Wtedy system immunologiczny wariuje i mamy infekcje. poza tym korale trafiajace dzisiaj do sklepu jeszcze pare dni temu byly "na rafie" i ich wybarwienie czy napompowanie wynika zapewne z idealnych warunkow w ktorych rosly do czasu trafienia do sklepu. pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Jeżeli w sklepie mają 500, 1000, 2000 korali to w jakim czasie wymienią obsadę. Raczej skłaniam się do wypowiedzi kapitan-a, że nie ma co na siłę walczyć o utrzymanie wzorcowych parametrów, tylko o ich stabilność. Fajnie by było, jakby wypowiedzieli się w temacie sprzedawcy - tych większych sklepów lub hurtowni. Ale to chyba moje marzenie? Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 stabilnosc to jedno -- tylko przy kH 5.5 o stabilnosc np pH raczej ciezko ! O rozpuszczanie np. glonow wapiennych tez nie trudno (czyscicie pompki w kwasku cytrynowym ? ;P), korale szkielet tez moga tracic przy odczynie kwasnym. Jezdze czesto po sklepach i obserwuje niektore korale przez dluzszy okres czasu - to co sie nie sprzeda rzadko kiedy wyglada tak ladnie jak np. 2 miesiace temu ! Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Zapewne w sklepach jest tak jak napisał Tester. W morszczyźnie organizmy reagują z opóźnieniem na zmiany. Gdy zmieniamy coś w akwarium przychodzi czekać całe tygodnie na widoczne efekty. Dlatego korale z dnia na dzień nie zbrązowieją. Jeżeli w sklepie mają 500, 1000, 2000 korali to w jakim czasie wymienią obsadę. Z obserwacji irlandzkich sklepów - najlepsze sprzedają się pierwszego dnia albo zanim jeszcze dojechały na sklep, potem reszta sobie leży i brązowieje, codziennie część leci do kosza bo umierają w sklepowych tankach. Jak przyjeżdża powiedzmy 200 koralowców do sklepu to po 2-3 tygodniach przeważnie nie ma już ani jednego z tej dostawy. A mówimy tutaj o małej Irlandii, w Polsce zapewne rozchodzi się to 10x szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Jezdze czesto po sklepach i obserwuje niektore korale przez dluzszy okres czasu - to co sie nie sprzeda rzadko kiedy wyglada tak ladnie jak np. 2 miesiace temu ! Mam to samo spostrzeżenie co VDR. Na palcach jednej reki można policzyć sklepy gdzie właściciele są w stanie przez dłuższy czas utrzymać nawet swoje akwarium wystawowe na jako takim poziomie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Mam to samo spostrzeżenie co VDR. Na palcach jednej reki można policzyć sklepy gdzie właściciele są w stanie przez dłuższy czas utrzymać nawet swoje akwarium wystawowe na jako takim poziomie. Otóż to! Rotacja rotacja rotacja, więc absolutnie nie brałbym parametrów sklepowych jako wzór. Wzory macie na forum. Jak widać żeby uśmiercić SPS`a trzeba się trochę postarać i dać mu troche czasu w nowych "lepszych" warunkach. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 jak miałem problem z KH ale już mi się ustabilizował, przeginałem z balingiem bo chciałem podnieść Ca i Mg, a tak naprawdę poszło w KH, teraz parametry mam bliskie książkowych i widzię po koralach że są ładnie wybarwione i wszystkie w pełni otwarte. Inna sprawa jest taka że w sklepy bardzo często uzupełniają wodę, z jednej strony wodę odparowaną a z drugiej sprzedaną wraz ze zwierzakiem, jak do tego zastosują lichą sól to jest potem taki efekt. kolejną sprawą w sklepie jest to, że zbyt często zmienia się tam obsada zwierzaków która nie zdąży zareagować na kiepskie parametry Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach