Skocz do zawartości
Warszawiak

Aqua Medic - Turboflotor Blue 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Film bakteryjny możesz skasować poprzez skierowanie pompy cyrkulacyjnej na taflę wody...

mam dwie pompy ustawione na tafle wody robiace niezly wir i odpieniacz wewnetrzny ktory wsysa czesc ale i tak widac na powierzchni sporo syfku

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ben_Sage możesz trochę jaśniej napisać...

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co puki co nie mam, ale nie będę się rozdrabniał w półśrodki, chce od razu zakupić APF600 Delteca, podejrzewam, że sump będzie za mały gdyż cały system chce tez oprzeć o reaktor. Puki co na początek mam AquaMedic turboflotor blue 1000. Na dojrzewanie wystarczy... po 2-3mc wsadzę APF'a... Ale dzięki za propozycję... nad tym odpieniaczem tez myślałem, konkretnie nad tym od Ciebie..

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ben_Sage możesz trochę jaśniej napisać...

filmu nie skasujesz pompa cyrkulacyjna mozesz kupić skimmera powierzchniowego i monitor wyregulować - jaśniej się nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razi po oczach.. :) masz racje, jaśniej się nie da :)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie, po prawie 5 miesiącach użytkowania TFb1000 mogę szczerze powiedzieć, że jest to na prawdę dobry odpieniacz jak za te pieniądze, jego możliwości regulacji są wszechstronne. W sumie zabieg skręcenie dopływu powietrza okazał się najbardziej trafnym sposobem na rozwiązanie problemów dużych pęcherzyków powietrza.

Jest bardzo cichy, u mnie pracuje 5mc i ani razu nie był czyszczony (pompa tak samo) a mimo tego pracuje tak samo jak na początku po regulacji.

jego w sumie jedynym chyba minusem (biorąc pod uwagę że konstrukcja i sposób montażu nam nie przeszkadza) jest to, że za każdym razem gdy coś robimy w zbiorniku on po prostu przestaje pienić, powrót do poprzedniego stanu rzeczy zajmuje mu mniej więcej 2-3h.

W RM jest zamontowany w środkowej komorze (wisi na ścianie, pompa w komorze zaraz przy tafli wody)

można powiedzieć, że trafiło się ślepej kurze ziarno... bo za 200PLN ciężko o tak wydajny odpieniacz. Ale za (wtedy jeszcze dobrą) cenę też bym go kupił. Posiadam wersję używaną, co wcale mi nie przeszkadza.

Mam nadzieje że mój wywód pozwoli osobom zainteresowanym podjąć trafną decyzję.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie, po prawie 5 miesiącach użytkowania TFb1000 mogę szczerze powiedzieć, że jest to na prawdę dobry odpieniacz jak za te pieniądze, jego możliwości regulacji są wszechstronne. W sumie zabieg skręcenie dopływu powietrza okazał się najbardziej trafnym sposobem na rozwiązanie problemów dużych pęcherzyków powietrza.

Jest bardzo cichy, u mnie pracuje 5mc i ani razu nie był czyszczony (pompa tak samo) a mimo tego pracuje tak samo jak na początku po regulacji.

jego w sumie jedynym chyba minusem (biorąc pod uwagę że konstrukcja i sposób montażu nam nie przeszkadza) jest to, że za każdym razem gdy coś robimy w zbiorniku on po prostu przestaje pienić, powrót do poprzedniego stanu rzeczy zajmuje mu mniej więcej 2-3h.

W RM jest zamontowany w środkowej komorze (wisi na ścianie, pompa w komorze zaraz przy tafli wody)

można powiedzieć, że trafiło się ślepej kurze ziarno... bo za 200PLN ciężko o tak wydajny odpieniacz. Ale za (wtedy jeszcze dobrą) cenę też bym go kupił. Posiadam wersję używaną, co wcale mi nie przeszkadza.

Mam nadzieje że mój wywód pozwoli osobom zainteresowanym podjąć trafną decyzję.

Ja mam swój ok 4 miesięcy i wczoraj pierwszy raz go czyściłem - masakra praktycznie 3/4 zarośnięte glonami wapiennymi :(

Co do pienienia to nie mam takiego problemu że mi nie pieni jak coś robię w akwa natomiast po każdej podmianę wali bąbelkami z wylotu jak zły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja problemu z bąbelkami nie widzę, gdyż pracuję w panelu i nie mają jak się przedostać do akwarium...

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.