giant19s Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 Powitać, Nabyłem małą szczepke Xeni jednakże z tego co zaobserwowałem to jakoś nie bardzo kwapi się do tej jej znanego pulsowania... Wyglądem przypomina malutką Xenię pulsującą i z tego co się dowiedziałem od kolegi od którego ją nabyłem to mamusia szczepki to właśnie Xenia pulsująca. Ta moja jak narazie otwiera się szeroko i ładnie przyrasta, jednak nie pulsuje Czy to jest spowodowane tym, że szczepka jest jeszcze młoda czy jakimiś innymi uwarunkowaniami Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kojaczek5 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 albo za słabe światło albo za mało jodu miałam ten sam problem kiedyś u mnie jod pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 moja nie pulsowala jak na nia zbyt mocno pompa dmuchala , przestawilem cyrkulacje na bok i od razu pieknie sie rusza Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 pawcio ma racje. Podobno ksenia tak wachluje zeby miec wiecje napowietrzonej wody wiec jesli bedzie prad za silny to nie bedzie potrzebowala "pompowac" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2012 Mojej xenii ani jod, ani więcej światła czy cyrkulacji nie pomogło, sama wróciła do pompowania po kilkutygodniowej przerwie, cholera ją tam wie Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 U mnie w dosyć mocnej cyrkulacji pracowała xenia , światła nie wiele. Za szybko rosła i aut. Wszystko co jej trzeba z pierwiastków dostarczy sól i przez rok jej podmian nie trzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Kojaczek dobrze pisze. Pulsowanie xeni jest wskaznikiem zawartosci jodu w wodzie. Przy odpowiedniej ilosci tego pierwiastka powinno smigac 75% krzaka Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Jeśli wierzyć w ten jod to krewetka nie przechodziłaby teoretycznie wylinek skoro za mało jodu w wodzie a przechodzi regularnie i rośnie, a ponoć jod stymuluję krewetkę do zrzucania pancerzyka. Jodu i tak nie zmierzę bo nie mam czym więc trudno mi określić ile go w tej mojej wodzie jest. Co do światła to powinna go mieć wystarczająco... Chyba... Swoją drogą i tak nie bardzo mam gdzie ją przestawić wyżej... skałka z Xsenią stoi około 30cm od źródła światła - Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W). Możliwe, że bardziej jej faktycznie przeszkadza cyrkulacja. Skałka stoi przy przedniej szybie na którą leci wypływ wody z kaskady oraz dmucha Koralia Nano 900 także trochę ją majta, ale musi się jej podobać bo otwiera się maksymalnie i wyciąga w górę. Czasami sobie zapulsuje ale raz na długi czas i to pojedynczymi polipami. Xenia współegzystuje sobie z ukwiałem bardzo podobnym do TEGO, choć ten mój te swoje pióropusze ma trochę inne i w żaden sposób nie parzą siebie nawzajem tylko tulą się do siebie. Na początku myślałem, że nie pulsuje od tego, że ukwiał ją parzy lub coś ale widzę że się dobrze dogadują. Pokombinowałbym z przestawianiem skałki z Xsenią i ukwiałem ale boję się, że ukwiał zwieje po zmianie miejsca i tyle będą go widział. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Wyłącz na jakiś czas cyrkulację i będziesz wiedział, czy to była przyczyna. Moim zdaniem raczej nie. A fotkę korala możesz wstawić? Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubertk Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 kurcze ja mam inny problem z xenią, a mianowicie jak się jej pozbyć też kiedyś mi się wydawało, że to cud natury taka xenia teraz mimo przycinania i wywalania po prostu do kibla rośnie jak najęta, ręce opadają. Może ktoś ma jakiś pomysł na jej zupełne wybicie. A i jeśli ktoś chce to zapraszam dam darmo ile kto chce . pozdr h Cytuj 120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Xenia już pulsuje Widocznie była za młoda albo się stresowała jeszcze. Teraz już ładnie się otwiera i zamyka. W ustawieniu cyrkulacji, oświetlenia czy miejscu bytowania korala nic nie zmieniałem. Najwidoczniej musiała się przyzwyczaić. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach