J@cekWro Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Witam, Byłem dziś w Katowicach i niestety nie odmówiłem sobie wizyty w sklepie Zabrzu ... z pustymi rękami wracać nie wypadało więc zabrałem ze sobą rybkę Macropharyngodon meleagris ... Rybka oczywiście w stresie, malutka sztuka, po wyjęciu worka z opakowania leżała na boku bez ruchu ... po aklimatyzacji nie ma siły pływać "kleii" się do pompek, trafiła więc do pojemnika z mniejszym przepływem wody i zapodałem jej małe stadko żywych krewetek mysis i parę kiełży ... Widać sztuka straszliwie słaba się trafiła i wychudzona ... ale zobaczymy póki co krewetki kiełże zjada bo praktycznie wpływają jej do pyszczka ... myślę że w głównym zbiorniku nie dałaby rady. Ktoś posiada ma z nią jakieś problemy czy doświadczenia w odchowaniu, karmieniu ?... normalne że leży (może jak hepatus udaje "sztywniaka") czy też trafiła mi się szczególnie wycieńczona sztuka ? Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felip Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 tu coś znalazłem o nim: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=27200&sid=23aeede26d35e796b374dbbf72942bde Cytuj 450L + 130L sump, odpieniacz APF600, 2x Koralia 4 + 2x Koralia 5, obieg Deltec HLP 4040, 240W LED, 60kg LR, 20LS Moje male morskie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 mam Macropharyngodon bipartitusa, nie ten sam ale podobny. Wymagania i zachowanie pewnie analogiczne. Opinie są takie że to wymagające zwierzaki czego moje doświadczenia raczej nie potwierdzają. Nie miałem i nie mam z nim żadnych problemów. Po zakupie znikł na jakieś półtora tygodnia, z czasem wypłynął zaczął jeść i w sumie tyle. Raczej spokojny, nie wpada w panikę jak część wargaczy z byle powodu. Spotkałem się z opiniami że bardzo krytyczny dla nich jest moment aklimatyzacji, jak to przeżyje powinno już być OK. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Też miałem Macropharyngodon. Lubi dużo piachu , u mnie wcinała wszystko , spokojny charakter do trudnych nie należy raczej. U mnie problemu aklimatyzacji nie było i nie rozdrabniałem się specjalnie , rybka aktywna. http://www.youtube.com/watch?v=UtnqzJTMydU - mój stary ściek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Wargacze mają to do siebie że są bardzo podatne na stres. Nie wiem jak aklimatyzujesz, ale wiem że wargacze bardzo stresuje światło, więc aklimatyzacja powinna przebiegać w zaciemnieniu. Ja zawsze gasiłem światło na ten czas w głównym. Rybka od razu waliła prosto w piach i wychodziła mniej więcej .... za tydzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 U mnie po przyjeździe ze sklepu miała siły pływać ... trafiła do zanurzonego w zbiorniku pojemnika do którego wrzuciłem garść kiełży i garść mysis ... przez kilka godzin zjadła prawie połowę a rano wypłynęła ... ale pływała tylko jakiś czas i gdzieś ją wcięło ... mam nadzieję że jak piszesz schowała się w piasek bo do dziś jej nie widać. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferguss Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Miałem tą rybkę, jak pierwszy raz mi zniknęła na dłuższy czas to spisałem ją na straty, ale po tygodniu się pojawiła. Nie była zbyt ruchliwa, taki pływający anemik. Po 3 miesiącach padła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2016 Powiedzcie mi czy ona potrzebuje piach do spania?Czy wystarcza kryjówki w skale?Czaje się na nią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2016 Piach Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2016 Raczej potrzebuje piachu. Nie śpi w skale, gdy przed pewien czas nie miałem piasku kładł się na dnie. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach