Skocz do zawartości
hubertk

Masakra - chyba kwaśna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Masakra. Na 99% popełniłem wielki błąd tzn: leje ballinga od jakiegoś czasu i wszystko grało jak ta lala :) Chyba na 100% nie dam sobie głowy odciąć ale na 99% tak dwa dni temu pomyliłem butelki (wiem, że wydaje to się niemożliwe, ale w butelce po minaralnej trzymam wódkę do metody wódki) i zamiast NaHCO3 wlałem 50 ml wódki do akwa. Wczoraj kiedy wróciłem do domu masakra woda w akwa o kolorze rozrzedzonego mleka tzn taka lekko biaława. Krewetka czyszcząca trup inne zwierzęta tzn ryby niby OK korale pozamykane na maxa, ukwiały oklapnięte.

Woda z kwaśnym zapachem. Podmieniłem 10% wody i poszedłem spać. Dziś rano kolejny trup krewetka wurdemani (wczoraj wydawała się jeszcze ok). Ryby bez zmian, korale jakby minimalnie lepiej, ale przy oświetleniu nocnym Reef Maxa nie wiem czy naprawdę. Woda dalej ma kwaśny zapach. Co robić? Teraz jestem w fabryce, ale miałem nawet wolne wziąć jakby co....

Co robić????

pozdr

Hubert

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ja mam w akwa purigen i phosguard. Ten węgiel to skąd wziąć? Może być ze zwykłego akwarystycznego typu kakadu czy coś w tym rodzaju? Ile go czasu trzymać? Czy jak zrobię to wieczorem to będzie "w miarę ok" czy liczy się każda minuta?

f*ck!!!!!!!!!!!

h.

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobną sytuacje ja mi koral padł i efekt domina ruszył. Jesteś z Wawy na bank chłopaki ci pomogą, ja bym zrobił większą podmianę tak z 50 % wodą z działającego zbiornika trochę by się wszystko rozcięczyło a może masz u kogo przechować ryby i korale. Węgiel na 2-3 dni do akwa wcześniej wyparzony w RO

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw sie pytasz co masz zrobic i piszesz ze masakra,a potem czy teraz wrzucic czy moze wieczorem..jak ci zalezy to reaguj szybko..i nie pytaj jakm dlugo trzymac wegiel bo nawet go nie wlozyles jeszcze.kup w zoologiku narazie jakikolwiek wegiel i podmien wieksza ilosc wody...skoro przaz noc padla ci kolejna krewetka to znaczy ze jednak trzeba szybko reagowac...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tato = dziuso27, daruj sobie połajanki pliss ja naprawdę swoje już przeżywam :wallbash::( ....

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to czego oczekujesz???kolega ci na pisal co robic,ja ci napisalem.. a jak cie to tak drazni..to radz sobie sam..

tez mialem w akwa problemy i czytalem co radza koledzy z forum i dzialalem...twoj wybor..

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już się denerwuj TATO - dziuso27 :) Ok jestem w domu od dwóch godzin musiałem na głowie stanąć, żeby się z pracy urwać bo obawiam się, że argument akwarystyczny do nikogo raczej by nie przemówił.

Wylałem z mojego RM 40 litrów wody, kupiłem 500ml węgla i połowę wsadziłem oczywiście po płukaniu w skarpetkę i umieściłem przed pompą obiegową więc międli te wodę w akwa jakoś mam nadzieję. W międzyczasie cały czas produkuje świeżą solankę i dolewam, temperaturę na dwie grzałki w akwa do 26 podnoszę... Plan jest taki, aby po prostu uzupełnić świeżą solanką do pełna i przez trzy dni trzymać węgiel w sumpie. Apropos węgla czy te pozostałe 250 ml, które mi się nie zmieściło w skarpetkę wsadzić w drugą i do akwa czy mieć na "później".

pozdr

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga czesc zostaw na pozniej. Zadbaj o napowietrzanie. :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze świeżą solankę dalej dolewam, naprawdę mam fajny filtr ro/di bo mi produkuje 5 litrów wody na godzinę :) ALE dalej śmierdzi tym kwasem z akwarium w całym pokoju, powoli otwierają mi się koralowce te najprostsze miękkie, sarco mi trochę też zaczął polipować...błazny cały czas siedzą w ukwiałach. Czy nie powinienem podać im (rybom) czegoś na wzmocnienie bo przecież jak one siedzą w tej mieszaninie wódy z wodą to na pewno są na lekkiej bani, a pewno i się podtruły także zdrowo... Pytanie jest całkiem serio?

Kontynuując, woda podmieniona tzn 40 litrów wlanej nowej solanki, niestety mleczy kolor dalej występuje i zapach kwaskowy też.

Kolejne pytania:

1. czy lać dzisiejszą porcję ballinga?

2. czy wlać dzisiejszą porcję Grotech ABCE

Tak sobie myślę, że może wzmocnienie koralom by się jednak przydało. Moja sól to Instant Ocean więc za dużo w sobie nie ma elementów.

Dzięki za wszelką pomoc....

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj...poprostu...bedzie dobrze..ile tej wody juz podmieniles?

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobna akcje zrobiłem 2 podmianki po 50%i nie pomogło więc poszedł restart

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podmieniłem 40 litrów na 105 Reef Maxowych :) i to chyba starczy na dziś. Ale lac ten grotech i ballinga czy odpuścić już dziś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym narazie juz wody nie podmienial,bo tez bedziesz mial restart.....poczakaj troche.skoro nic wiecej nie pada ,napewno nie jest gorzej.mimo wszystko jakies testy wody teraz robiles?

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie gaś światla na noc bo przyducha wydusi ci ryby jak spadnie jeszcze dodatkowo ph w nocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś z samego rana jakby mniej śmierdzi tym kwasem w pokoju ale jednak troszkę tak. Ryby żyją jeden błazen nawet zjadł trochę spiruliny, ale drugi nie. Ukwiały napompowane, pseudogorgonia trochę wysuwa polipy, xenia bez ducha (to nawet dobrze bo może wreszcie mi się jakoś opanuje z ekspansją). Wężowidła na piasku się wiją, krab porcelanowy ok, ale pustelnik od wczoraj w jednym miejscu siedzi, ale oznaki życia są. Woda dalej lekko mętna, korale miękkie zrzucają tkankę... Jak rozumiem nie otwieranie się zoa i montipory dodatkowo spowodowane jest dużą podmianą wody czyli dużą zmianą warunków???

Co teraz robić dalej? Wiem czekać.... Węgiel włożyłem wczoraj w południe czyli co wyjąć go w niedzielę wieczorem wtedy będą 3 i pół doby. Co zrobić z tą mleczną wodą? Dalej w komorze mam purigen i phosguard. Trzymać je? Czy na razie wyjąć?

kurde, ale się narobiło....

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem narazie czekaj..akwa po tylku jz i tak dostalo,ja bym narazie tak zostawil..bo za duzo zmian w krotkim okresie czasu tez nie jest dobre..a same duze podmiany juz chwieja systemem...przy takich podmianach mysle ze dobrze by bylo jak bys bakterie dodal..bo juz ich tam troche mniej jakby nie bylo..ale widac ze idzie ku lepszemu..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie mówisz, ale jakie? I czy wlać je teraz czy po tym jak ten węgiel wyjmę w niedzielę wieczorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bakterie nie maja nic do wegla..wgiel wyciaga tylko szkodliwe substancje z wody..co do bakterii to nie wiem jaki masz dostep..ja bym zaproponowal spezial blend firmy microbe lift...ale moga byc inne ..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlej jakiekolwiek, i nie czekaj, nie ma na co, wegiel w niczym nie przeszkadza

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np.bakterie biodigest mozesz kupic..ale jak kolega wyzej napisal moga byc jakie kolwiek..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslicie, ze tam brakuje bakterii ? :coffee:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nieźle zaczyna się :) jedni piszą lej bakterię inni nie lej :) Kurde i co teraz ja biedny mam zrobić. Musze się zdecydować i zaufać jednej frakcji, ale której? Lać bakterie czy nie lać o to jest pytanie.... Moja 5 letnia córka wczoraj zapytała: Tato, a jest lekarz od akwarium? :question:

a może powoli szykować się do restartu zbiornika, póki jeszcze nie jest za późno....

aaa i jedno jest pewne całkowicie zniknęły wszelkie brązowe naloty na piasku (dino?) Tu alkohol pewnie zrobił swoje...

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam nie poddawaj sie tak szybko, walcz;) co do bakterii, to mleko może być spowodowane zakwitem bakteryjnym, jednak nie koniecznie musiały "zakwitnąć" te "dobre" bakterie. Niestety często jest tak, że jedni mówią tak a inni inaczej, a decyzję musisz podjąć sam

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.