Skocz do zawartości
Blazz

Przygotowania do solniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, oczywiście jak każdy nowy akwarysta solny w tym temacie :)

Czy kompletowanie sprzetu 1,5 roku wcześniej jest dobrym pomysłem?? Zastanawia mnie fakty pójścia całej techniki do przodu, co za tym idzie mój sprzęt będzie stary i mało efektywny. Widzę czasami fajne aukcje w tutejszym "Targowisku" lecz waham się z zakupami. Za ten okres czasu planuję założyć 200L z sumpem. Czekam na Wasze zdanie i jak wcześniej Wy kompletowalićie cały Wasz zestaw?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie kompletuj wiedzie :)

Fakt, technika idzie do przodu ale możliwośc starych rzeczy nie zmieniają się.

Tunze 6045 jest super pompeczką i nawet jak wejdzie nowsza wersja to stara nadal spełni swoje zadanie.

Jak masz tyle czasu to wyszukuj okazji. Może trafi Ci się nawet kompletny zbiornik z szafką etc.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierw siedziałem na forum a później kasę zbierałem i jazda, według mnie takie zbieranie sprzętu przez długi czas jest trochę lipne ale to moje zdanie lepiej powolutku odkładać i się zabrać za zakupy jak już będziemy mieli coś na wydanie.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie z prostego powodu - nie wierzę, że za półtora roku będziesz chciał takie same akwarium jak teraz :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blazz to Ty pisales do mnie na GG?

Ja w Ladku, ale masz w Tarnowie kilku maniakow, spotkania w Krakowie, patrz na mapke uzytkownikow.

Co do pytania, biologia i chemia sie nie zmieni, a jezeli technika pojdzie do przodu to jako osoba zaczynajaca dalbym sobie spokoj z nowinkami.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie kompletuj wiedzie :)

Cały czas na bieżąco :) Nie mam zamiaru przestać, bo wiedza to podstawa do sukcesu :)

Nie z prostego powodu - nie wierzę, że za półtora roku będziesz chciał takie same akwarium jak teraz :)

Hahaha :) jak będę z takim zaangażowaniem jak teraz wszystko czytał, to jak mówią, "że w trakcie jedzenia apetyt rośnie" to nikt nie wie jak to się skończy :)

Blazz to Ty pisales do mnie na GG?

Ja w Ladku, ale masz w Tarnowie kilku maniakow, spotkania w Krakowie, patrz na mapke uzytkownikow.

Ja, ja... ;) Sorki, że zawracałem głowę ;)

Wiem, nawet znam jednego Domator'a, razem pracujemy, tylko że nawet nie ma czasu pogadać, czekam na pierwszy zlot jakiś w okolicy :)

Co do pytania, biologia i chemia sie nie zmieni, a jezeli technika pojdzie do przodu to jako osoba zaczynajaca dalbym sobie spokoj z nowinkami.

Właśnie o to też chodzi, bo teraz niektóre pojęcia i Wasze skróty są ciężkie do zroumienia dla początkującego. A już nie wspominam o całej konstrukcji sumpa i całej cyrkulacji itd. Dobrze, że powstają takie fora i wszystko można się z czasem nauczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym Ci radził jak pisze Wieczny. Zbieraj kasiore... technika wiele się nie zmieni, ale nie wszystko co sie swieci to złoto. Kupić złom łatwiej, trudniej odsprzedać (głównie mam na myśli odpieniacz, który albo od modelowo moze byc kiepski, albo miec wade ukryta - pompa). Pojawia na targowisku nieraz pozycja sprzedaży kompletnego akwarium ze sprzętem, zwlaszcza wakacyjną porą.

Czytaj dalej, nie tylko początkujący dział, ale również jakie dylematy techniczne mają bardziej zaawansowani maniacy :) Sam stawiam 360 litrów. Baniak stoi jeszcze w pionie w przedpokoju, a mnie już wydaje się zbyt mały (do tego co mi sie marzy :D ) >>> jednak zużycie prądu to dla większości morszczaków jakiś wyznacznik na ile może sobie pozwolić. Mnie zdrowy rozsądek podpowiada, że 360 l to dobrze skrojony baniak na moj domowy budzet B) Pozdrawiam. Mariusz

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj sprzętu najpierw... Chyba że jest to sprzęt taki który raczej się nie zmieni... np. odwróconą osmozę... to raczej od lat ma tą samą zasadę działania. Automatyczna dolewka, to urządzenie w takiej lub innej postaci i tak będzie robiło ciągle to samo... dolewanie wody do akwarium.. grzałka... jakieś inne urządzenia pomiarowe.

Jeśli chodzi o cyrkulację to idź w kierunku TUNZE, tą markę zawsze sprzedasz... a pompa jak potem okaże się za słaba bo jednak zdecydujesz się na 300 a nie 200 to zawsze łatwiej będzie Ci ją sprzedać albo dokupić coś jeszcze a by urozmaicić cyrkulację. najpierw wykreuj sobie w głowie na jakiej filtracji będziesz prowadził zbiornik, a dopiero potem kompletuj resztę. Ważne jest to a by nie kupić odpieniacza który okaże się za słaby, mimo tego, że producent zaleca go do max 500L.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam ci najpierw czytać i dużo czytać i odkładać kasę.

Wiem to z własnego doświadczenia jak w perspektywie czasu i pogłębiania wiedzy zmieniał mi się wizerunek mojego baniaka i sprzętu potrzebnego do jego uruchomienia.

Im więcej wiedzy tym mniej błędów.

To też duża zaleta, bo zanim sobie coś kupisz to najpierw 10 razy sobie to przemyślisz.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, błędem było by kupowanie sprzętu tak wcześnie... Nikt nie wie co będzie za rok, więc i moja wizja może się zmienić :) (oczywiście na większy).

Tak, jak mówi Warszawiak, niektóre rzeczy się nie zmianiają, więc może lepiej kupić Yunze mocniejszą tak czy tak się przyda... bo mocniejsza na pewno w baniaku 200L nie zaszkodzi :)

Chodź kupienie wszystkiego na raz też jest dobrym posunięciem, poświęcić jeden dzień na zakupy i wszystko mamy dopasowane idealnie do swojego pomysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można kupić Tunze regulowaną i wtedy nie ma problemu.

Ale najpierw polecił bym ci wizytę u kilku morszczaków i zobaczenie jak oni mają wszytko rozwiązane. Poza tym widzę że jesteś z Tarnowa, a tak jest kilka ładnych baniaków.

Zobacz sobie jak Oni mają rozwiązaną cyrkulacje, filtracje, oświetlenie itp.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale najpierw polecił bym ci wizytę u kilku morszczaków i zobaczenie jak oni mają wszytko rozwiązane. Poza tym widzę że jesteś z Tarnowa, a tak jest kilka ładnych baniaków.

Zobacz sobie jak Oni mają rozwiązaną cyrkulacje, filtracje, oświetlenie itp.

Na to po cichu liczę :p Już zapodałem namiary Kubie zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Jak to zobacze na własne oczy może szybciej zrozumię całą tą technikę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Siema Blazz :)

Zapraszam na kawkę to pogadamy :)

Pracujesz w JMD :evil:

Pozdrawiam AnT

p.s

Lista Tarnowian posolonych -nicki

@AnT

@Domator1

@rufio

@Eridanus

@Qba25

@alien77

@jarex66

@Piotrek1

@Sullivan

@aswywiadu

@godeusz

@funior

p.s

chyba wszystkich wymieniłem których znam ;%29.gif z Tarnowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema Blazz :)

Zapraszam na kawkę to pogadamy :)

Pracujesz w JMD :evil:

Pozdrawiam AnT

p.s

Lista Tarnowian posolonych -nicki

@AnT

@Domator1

@rufio

@Eridanus

@Qba25

@alien77

@jarex66

@Piotrek1

@Sullivan

@aswywiadu

@godeusz

@funior

p.s

chyba wszystkich wymieniłem których znam ;%29.gif z Tarnowa

No to jest Was tutaj trochę... jest od kogo czerpać wiedzę :)

Jak to ładnie brzmi JMD :p nie mów mi że Ty też??

Bardzo chętnie skorzystam, lecz na razie praca nie pozwoli bo przed świętami sajgon.

Sorki za offtopic :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację, błędem było by kupowanie sprzętu tak wcześnie...

Ale za to unikniesz ryzyka, że jak uzbierasz cała kasę i ja zobaczysz w ręku to wydasz na motocykl dla siebie czy pierwsze auto dla dorastającego syna ;-)

Chodź kupienie wszystkiego na raz też jest dobrym posunięciem, poświęcić jeden dzień na zakupy i wszystko mamy dopasowane idealnie do swojego pomysłu.

Na ten jeden dzień też bym nie liczył, okazuje się, że samo kompletowanie sprzętu mimo posiadania całej kasy trochę trwa.

Ale dobrze powiedziałeś idealnie do swojego pomysłu - zastanów się jak chciałbyś by Twój baniak wyglądał i kup potrzebny do tego osprzęt i nie licz na to, że wszystko zrobisz idealnie i do tego na zapas. Sama teoria i rady bardziej doświadczonych kolegów nie wystarczą trzeba samemu poczuć słony smak przygody ;-)

Ja jestem na etapie kompletowania sprzętu i czytam forum od października i tyle razy już mi się koncepcja zmieniła, że już przestałem liczyć, a to dopiero tylko teoria także co to będzie jak dojdzie praktyka :D

90x60x40

6681_6830.png"]6681_6830.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję temat :)

Posłuchałem Waszej rady i cały czas się uczę i zbieram kasę... W 2013r. startuję z baniakiem. Narazie muszę przebudować dom, w tym czasie przygotuję się pod solniczkę, jakieś podpowiedzi jak to urządzić?? Widziałem wiele projektów od samego początku czyli robienie osobno elektryki, kanalizacji itp

Możecie mi powiedzieć jaką najlepszą wysokość akwarium zrobić, aby uzyskać ładną głębie??

Wielu z Was ma 55h jak i 50h. Wiem, że wysokość akwarium wiąże się z trudniejszym dostępem do niego, ale chce aby rybky czuły się jak w domu :)

Edytowane przez Blazz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im więcej tym lepiej :D ja poprzednie miałem wysokie na 60, teraz mam 55 przy tej samej szerokości akwarium 60cm.

Wydaje mi się że 55 lepiej bo mam dostęp wszędzie, przy 60 był mały problem, a to tylko 5 cm.

Zresztą ciężko jest zabudować akwa na wysokości, lepiej szerszy baniak a wysokość to już 2 rzędna sprawa :)

Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im więcej tym lepiej :D ja poprzednie miałem wysokie na 60, teraz mam 55 przy tej samej szerokości akwarium 60cm.

Wydaje mi się że 55 lepiej bo mam dostęp wszędzie, przy 60 był mały problem, a to tylko 5 cm.

Zresztą ciężko jest zabudować akwa na wysokości, lepiej szerszy baniak a wysokość to już 2 rzędna sprawa :)

Dzięki też właśnie tak myślałem, że 55 wystarczy w końcu większość bierzę tą wysokość, najwyraźniej jest to najbardziej praktyczna wielkość, która nie przeszkadza.

Edytowane przez Blazz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.