dale Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Czy jest gdzieś tutaj opisany zbiorczo, a może gdzie indziej, jakiś wątek, gdzie były by opisane leki spotykane w handlu, a stosowane w morszczyźnie ? Wraz ze sposobem stosowania i ich ewentualnym wpływem na korale (miękkie, twarde) ? Bo nie udało mi się takiego znaleźć, a lepiej przydotowac sie profilaktycznie, niż potem na szybko. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 z tego co czytałem na forum to leki z miedzią są dobrym lekarstwem dla ryb na rożne infekcje tylko oczywiście w akwarium bez korali kuracje w wodzie ro/di tyle wiem z własnego oświadczenia i to się sprawdziło u mnie. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Takiego spisu chyba nie, bo niestety ale leki zazwyczaj leczą jedna, a na coś innego wpływają bardzo źle. Kiedyś usłyszałem opinie, że generalnie ryb nie leczyć, bo jak ryba ma przetrwac to przetrwa, jak nie to nie. Generalnie trzeba zapobiegać, bo leczenie przynosi bardzo marne rezultaty;) Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Tu masz liste lekow stosowanych w akwarystyce z wykazem substancji czynnych Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Kurde rewela normalnie apteka Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki, jest co poczytać. Pytałem, bo dziś rano padł mi błazenek. Problem w tym, że baniak ma parametry chemiczne oraz temperaturę wzorcową (wg. danych z Waszych zbiorników). Na rybie nie było żadnych oznak chroby. Poza tym, że rano siedziała "na spławika" (z pyskiem w górze) za rurą filtra. Jak podałem artemię z czosnkiem, wypłynęła do żarełka, opadła na dno i już nie wstała. Inne ryby i krewetki "OK". W baniaku ok 10 dni. Nie wiem, może w sklepie pływała w jakichś "polepszaczach", których u mnie zabrakło ? Dzień wcześniej wpuściłem tego garbika http://pleban.flog.pl/wpis/1744097/garbik Nie ganiał mi ryb. Obecnie też nie czepia się... Nie mam koncepcji co to mogło być ? W sumie ryby padaja i bez przyczyny... A wszelkie leczenia często dają odwrotny wynik... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach