Skocz do zawartości
jedikk1

Krewetkowy obiad - wundermanni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :welcome:

Kupiłem 2 krewetki wundermanni w wiadomym celu, ale od początku mam obawę, czy nie zostaną zjedzone. Mam pseudochromisa paccagnellae który ma około 5-6 cm, natomiast krewetki, które do mnie przyjechały mają 2-3 cm. Krewetki siedzą póki co w kotniku i czekają na decyzję :yes

Jak wypuszczę krewetki, to pewnie staną się obiadem. Z tego problemu jest oczywiście kilka opcji wyjścia, mogę spróbować odłowić paccagnellae i znaleźć mu nowy dom, mogę chodować krewetki w kotniku aż podrosną (co trochę mi nie pasuje, bo kotnik jest duży, a wcale nie ma pewności, że jak będą większe to czy nie zostaną zjedzone, w dodatku to pewnie by trochę potrwało), albo po prostu je wpuścić i zobaczyć co się stanie (wpuścić np 1 na próbę i zobaczyć), ale szkoda mi trochę malucha :X

Pytanie połączone z prośbą do Was, co byście na moim miejscu zrobili?

pozdrawiam

Edytowane przez jedikk1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co kupowałeś krewetki takie małe, jeśli wiedziałeś, że mogą stać się obiadem :question: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że będą takie małe, debelius przyjechała ponad 6cm, a wundermanni karzełki

Kupujesz zwierzęta bez obejrzenia???

Ja bałbym się tak ryzykować np. że przyjadą mi takie malutkie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Seticaudaty miały około 2-2,5cm a mieszkający w baniaku już od dawna Debelius z 5-6cm. Okazało się że Debelius jako "pan i władca" zbiornika potrzebował 4 godzin na zamordowanie obu krewetek. Tak więc ja to bym się zarówno rybką i Debeliusem martwił :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pocieszyłeś mnie, ale podjąłem decyzję dzięki Twojemu postowi. Wpuściłem 1 krewetkę i zobaczymy co się będzie działo. Już wiem, że błazen i pterapogon nic jej nie zrobią, ale akurat mnie to jakoś nie pociesza :wallbash:

Mój debelius przyszedł razem z wundermanni, on też jeszcze czuje się nowy, więc może agresji tyle okazywał nie będzie.

Zobaczymy

Lucjan11

Zazwyczaj pytam o rozmiar zwierząt zanim kupię, tutaj jakoś tego nie zrobiłem, nie wiem czemu, może kierując się lokalnym sklepem w którym zawsze są krewetki tańczące.. takie z 5~cm. Liczyłem właśnie na coś takiego, trudno :p

Właśnie zauwazyłem, że Paccagnellae gapił się na krewetkę ale nic jej nie zrobił. promyk nadziei xd

Wygonił co prawda ją ze swojego terenu, ale za jego rewirem wydaje się być spokojny

Edytowane przez jedikk1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwować i liczyć na to że nikt poważniejszych strat nie odniesie... nic innego raczej nie pozostało.

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wpuszczać po zgaszeniu światła.

Krewetki powinny się schować w skałach i tyle ich widziałeś Jak moje

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwa bardzo dorosłe amboinensisy i też się zastanawiałem, czy wpuścić 2-3 centymetrowe wurdemannki. Wpuściłem w drugim końcu akwa, pochowały się w skałach i tyle je widziałem. Później zaczęły znikać aiptazje, a od jakiegoś czasu widuję też wurdemannki, także jakoś sobie żyją i mają się dobrze. Sporo już podrosły, a aiptazji coraz mniej :)

W ogóle to wurdemannki to bardzo sprytne krewecie i jak tylko będą miały jakieś miejsce, żeby się schować, to powinny sobie poradzić.

Edytowane przez ejerzyk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednej już szkołę przetrwania załatwiłem, tylko zastanawia mnie też to, ze debeliusa w dzień nic nie było a i po zgaszeniu światła się nie pokazuje, też musi 'dojść' do siebie zanim zacznie paradować wśród reszty zwierzaków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.