Skocz do zawartości
Gość sledzik

zmiana aranzacji w dzialajacym zbiorniku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sledzik

Otoz znodzilo mi sie ulozenie skal w moim szkielku u tu pytanie czy ,,przemeblowanie'' w dzialajacym zbiorniku moze miec negatywne skutki? dodam ze akwarium ma okolo 4 miesiecy , mala obsada koralowcow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"przemeblowanie" zawsze odbija się negatywnie chić czasami niezauwazalnie,lepij zrób to teraz niż w pełni stabilnym baniaku.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sledzik

tez tak mysle. ostatnio wyskoczylo mi dino i wlasnie teraz chce zrobic przemeblowanie i zaczac walke aby potem juz nic nie grzebac

ps moze macie fotki jakies fajnie ulozonych skalek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od odpalenia akwarium robilem przemeblowanie 2 razy - po 2 miesiacach jak dokladalem skale po wywaleniu odpieniacza wewnetrznego oraz drugi raz jak odlawialem garbika tydzien temu. Jak do tej pory nie zauwazylem negatywnych skutkow, mimo ze do wyjetej skaly bylo przyrosnietych kilka miekkasow to wyjecie jej z wody na 5-10min nie wplynelo na nie zle - potrzebowaly kilka godzin na dojscie do siebie. LPSow i SPSow z wody rade nie wyciagac :) Plusem jest ze cala aranzacja za kazdym razem jest lepsza niz wyjsciowa :p

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również skałe wyciągałem i wkładałem spowrotem. 75% skały wyciągłem gdy łapałem Skrzydlice.

Jakiś czas temu akwarium zawoziłem do szklarza czyli opróżniłem zbiornik całkowicie.

Kilkadziesiąt litrów świeżej solanki wlałem przy odpaleniu ponownym- to wpłyneło na małe bum ekologiczne w zbiorniku.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię temat .

Mam podobny problem mianowicie w marcu kupiłem akwarium 100L ( skała była ułożona pionowo - jedna na drugą) . U siebie postanowiłem ułożyć ją obok siebie na dnie aby mieć więcej miejsca i niestety uniemożliwiło mi to czyszczenie jednej ściany.. sic! . 

Chce wrócić do pierwotnego ułożenia aby nie gromadził się syf - pytanie następujące co z miękkimi . Czy mam je usunąć nożyczkiem czy po prostu położyć na nie drugi kawałek skały , ale tutaj może pojawić się problem z obumieraniem i negatywnym wpływem na zbiornik. Co radzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.