Skocz do zawartości
dawidmNS

Wybuchla pompka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Rano obudzil mnie glosny huk w akwarium i po podniesieniu pokrywy caly pokoj zacza smierdziec dymem.

Mysle sobie cholera co jest, wszystko odlaczylem z pradu, a to pompka cyrkulacyjna doslownie wybucha.

Czarny nalot od dymu, az cala napeczniala i sie znieksztalcila. Pompka jest orginalna z zestawu redsea max 130.

Zestaw ma z 4 lata ja jestem drugim wlascicielem, jak mysliscie warto pisac o tym do producenta? Oraz jaki moze byc powod tej usterki?

img1313p.jpg

img1314dc.jpg

img1315uq.jpg

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny budzik :p

Tak na poważnie ,widziałem dwie new jety tak spęczniałe,wirników nie dało się wyjąć :realmad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, ze miała przeciek. Resztę załatwiła woda.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super te pompki robią jak przebicia są a człowiek jak by nie było gmera ręką co jakiś czas w akwa.Red Sea i Aquarium system dali ciała robiąc takie "mało bezpieczne" pompy :thumbdown:

dawidmNS sprawdz na jaki okres Red sea daje gwarancję zestawu,jak jeszcze obejmuje to pisz do nich

Edytowane przez Nemezis (wyświetl historię edycji)

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie wywalilo bespiecznikow to od tego nalezalo by zaczac bo przy przebiciu pompy i tak bys nie uratowal ale cos nie tak masz z elektryka

MÓJ KAWAŁEK OCEANU:

KoTm lutego 2013

trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim

Blekitna-glebia 1500 w obiegu

gallery_14359_2078_47879.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo źle wygląda. Na trzecim zdjęciu jest widoczne wytopienie plastiku a tak nie powinno być. Nawet jeśli coś zablokuje wirnik a pompa jest zanurzona w wodzie to jedynie powinna ją podgrzewać a nie puchnąć od wewnątrz. A potem to już było "z górki". Odkształcające się uzwojenie łapało coraz więcej zwarć aż w końcu upaliło się gwałtownie doprowadzenie stąd ta minieksplozja i zewnętrzne upalone wybrzuszenie. W mojej ocenie nie jest to bezpieczny sprzęt ani dla akwarium ani dla ludzi. Ciekawe czy ma oznaczenie CE czy C E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagadam o tym z dystrybutorem RedSea na Niemcy, ciekawe co oni na to...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% jakoś się wykręcą,np wina użytkownika :( !!

Teraz juz nic nie poradze, ciekaw bylem powodu bo sie przestraszylem. A co jakby mnie w domu nie bylo. Dymu mnostwo i smrodu tak samo. Akwarium ma juz te swoje 4 lata ale takie cos nie powinno sie stac, u mnie stoi 3 miesiace dopiero.

Napisze do producenta z ciekawosci. Poziom wody wszystko ok bo obok tej pompki jest odrazu druga i z nia wszystko dobrze dziala dalej. Pierwsza reakcja rano kur... moje ryby! ale zycie nie ucierpialo na szczescie

Edytowane przez dawidmNS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.