Peniek Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Czy warto kupic Powermodule,ktora jest sporo drozsza od Sunpower? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Peniek, mam właśnie taki sam problem bo jestem w fazie zmiany lampy. Tylko że myślę tutaj o Sunpower ściemnialnej jako o takim złotym środku, zarówno pod względem kosztów jak i możliwości. Pozwolisz że się podepnę, żeby nie zakładać podobnego wątku? Ktoś używa Sunpower ściemnialnej i jak się to ma do Powermodule? Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Mam Powermodule, mam Sunpower i widziałem nowe Sunpower, Peniek, bierz nowego Sunpowera, masz sterowanie pełne z poziomu lampy, solidne materiały, dużo lżejsza od Powermodula i przede wszystkim bezszelestna Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 a zywotnosc swietlowek? taka sama? Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 A dlaczego miałaby być inna? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) powermodule ma ponoć lepsze odbłysniki i daje więcej światła. W powermodule są zaokrąglone, w sunpower 'kanciaki' o ile dobrze pamiętam, sunpowera juz sprzedałem więc nie mogę sprawdzić na 100%. Ostatnio słyszałem opinię ze ponoć powermodule dają więcej światła od sunpower... czy ktoś może podzielić tą opinię? Nad nowy baniak byłem juz prawie zdecydowany na sunpowera jednak ponownie myślę nad powermodule Edytowane 1 Czerwca 2012 przez rafal19 (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Porownywalem "wzrokowo" Powermodula z Sunpowerem i roznic nie zauwazylem. Ze wzgledu na cene i sciemnianie, wzialem Sunpowera. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Różnią się ceną jak dla mnie i marketingiem, to wszystko Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 może ktoś ma możliwość porównać obie lampy tej samej mocy przy pomocy luksometru i podzielić się wynikami ? jak by ktoś mógł także sprawdzić rodzaj odbłyśników w sunpowerze bo nie jestem pewny ale chyba są inne niz w powermodule, są kanciaste czy zaokrąglone? w powermodule sa zaokraglone Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 W Sunpower też. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 W moim sunpower sa "graniastoslupy". W obydwu lampach sa podobno najlepsze odblysniki, jakie mozna kupic, wiec nie wydaje mi sie, zeby Powermodule byly znaczaco wydajniejsze, za to sa z pewnoscia szersze. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Seb a sunpower ściemnialny w wersji na świetlówki 80 Wat nie występuje? Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 występuje Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 dasz mi linka na priv gdzie moge ceny posprawdzac Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoka Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 ATI miało problem z ściemnialnymi lampami 80W ale już zaczynają się pojawiać poprawione modele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Peniek a ty co wracasz do pasji ? po przerwie Ja byłem bliski sunpowera ale poszedlem tylko w hqi. Ja bym wziął tylko sunpowera tylko dlatego że nie uważam aby były warte dopłaty aż takiej sumy, a pisaleś kiedyś że mialeś przerwę że względów $ więc tym bardziej bym szedl w sunpowera a odblyśnik sun i power i ta wieksza ilość światła to bardziej psychika.Sun to świetna lampa nie ma kompromisów. Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2012 Mam sunpowera sciemnialnego i jak narazie wymiata jest to mercedes wsrod lamp T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 ten nowy sciemnialny ma w nazwie DIMM ? nie moge znalesc 10x54 - nie ma takich ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 Często tak jest oznaczany - od dimmer - czyli ściemniacz światła. Też nie wydziałem 10x54. Chyba maksymalnie są ósemki tylko. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 a moze ktoś wie jakie sa wymiary sunpowera 8x54 ? moj zbiornik ma 73 cm szerokości i chyba nie doświetlę go dostatecznie ośmioma świetlówkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Są ściemniane 10x54. Ja mam 8x24 i lampa jest rewelacyjna!!! Sorki pomyłka to Powermodule ma 10 rurek. Sunpower chyba jednak nie ma w opcji na 10 świetlówek. Edytowane 16 Czerwca 2012 przez ragoo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Wymiary to 120x43x5,8 Ragoo jesteś pewien że to Sunpower ściemnialny a nie zwykły lub Powermodule? Bo te ostatnie są jak najbardziej na 10 rur. Natomiast ściemnialnej nigdzie nie widziałem. Edytowane 16 Czerwca 2012 przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) a moze ktoś wie jakie sa wymiary sunpowera 8x54 ? moj zbiornik ma 73 cm szerokości i chyba nie doświetlę go dostatecznie ośmioma świetlówkami. 118cm x 44cm x 5cm Edytowane 16 Czerwca 2012 przez ragoo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 Pytanie do kolegów ktorzy mieli zagwostke którą lampe wybrać. - o których lampach myslicie, tzn jaka ilosc świetlowek ?? Mam szeroki zbiornik 74cm i wydaje mi sie ze sunpower bedzie za wąski. Skoro on ma tylko 44cm. Ale boje sie ze powermodul bedzie strasznie halasowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 Ja mam 8x54 sunpowera i jest naprawdę dobrze. Nie hałasuje tzn. szybkość wentylatorów jest regulowana manualnie poprzez zasilacz. Od niesłyszalnej do ledwo słyszalnej. Lampa ma tak naprawdę 40 cm szerokości świecenia bo tyle zajmują odbłysniki + po 2 cm po bokach na obudowę. Dzwoniłem do ATI i pytałem się czy w tych lampach są zastosowane te same odbłyśniki co w Powermodule i potwierdzili że tak - tak więc PM nigdy nie brałem pod uwagę. Co do oświetlenia zbiornika to lampa wisi troszkę nad taflą wody i automatycznie podświetla Ci dużo szerszą część akwarium. No chyba że masz parcie na same sps. Ja w swoim akwa (120x80) rozwiązałem to doświetleniem lempą LED DIY 100Wat ale tylko dla ładniejszego koloru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach