bober6662 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Witam zastanawia mnie jedna rzecz moja woda po wyjściu z filtra RoDi ma 000,ale jak już ją wleje w akwarium gdzie mam zamontowaną automatyczną dolewkę to pokazuje już 006/007 czy u was jest podobnie?I czy to ma wpływ na szybszy rozwój okrzemków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Czyść regularnie pojemnik z RO/DI, do którego jest podłączona dolewka. Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Czyść regularnie pojemnik z RO/DI, do którego jest podłączona dolewka. No tak ale dopiero mam pojemnik na RoDi od 2 tyg,czyli wychodzi na to że raz w tyg trzeba wode wylać i wyczyścić małe akwa lipa,a jak to jest jak ktoś ma pojemnik na wodę RoDi razem z sumpem?to co wyciąga sumpa całego?coś nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Osobiście mam wyjmowalny. Co 2 tyg. idzie do mycia i dokładnego suszenia. U Ciebie może coś zanieczyszcza wodę? Zbiornik zakryty masz? Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Osobiście mam wyjmowalny. Co 2 tyg. idzie do mycia i dokładnego suszenia. U Ciebie może coś zanieczyszcza wodę? Zbiornik zakryty masz? no mam go w szafce także z zewnątrz raczej tak kusz nie wleci ale przy otwieraniu coś zawsze wpadnie,wiec chyba tak jak mówisz trzeba zrobić pokrykwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) no mam go w szafce także z zewnątrz raczej tak kusz nie wleci ale przy otwieraniu coś zawsze wpadnie,wiec chyba tak jak mówisz trzeba zrobić pokrykwe. Jak się często odkusza to nie ma szans Edytowane 6 Czerwca 2012 przez kapitan (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artkras Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 A nie jest tak, że w szafce chlapnie Ci się słona woda w sumpie i dostanie do akwa z dolewką - wówczas na mierniku TDS cyferki lecą Cytuj Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 A nie jest tak, że w szafce chlapnie Ci się słona woda w sumpie i dostanie do akwa z dolewką - wówczas na mierniku TDS cyferki lecą Ja nie mam sumpa w RM jest tylni panel,a pojemnik na wode mam pod akwa w szafce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtos Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Zlej to, woda zawsze coć łapie z powietrza i miernik tds już nie pokazuje 0. Ważne, abyś na wyjściu z RO/DI miał 0. Za śladowe przewodnictwo elektrolityczne odstanej wody odpowiadają substancje nieszkodliwe dla akwarium, może to jony z pochłanianego CO2 tub coś podobnego, nie jestem chemikiem. Cytuj 1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Właśnie dokonałem pomiaru u siebie w zbiorniku na dolewkę, którego nie czyściłem od początku tj 14.V i mam 001. Szczelnie przykryty tylko kawałek rogu wycięty na przewód i odprowadzenie wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Ja używam wiadra po soli, w wieku wywiercone są 2 dziurki na wężyk i zasilanie pompy. Pokazuje mi 000 na TDS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 Przykrywacie też szczelnie akwarium, żeby kurz i inne zanieczyszczenia z powietrza nie zanieczyszczały wody? Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 czy aby troche nie przesadzacie z ta sterylnoscia? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Dokładnie tak samo myślę w końcu jak tak jak wcześniej napisaliście woda w akwarium ciągle jest narażona na syfy z zewnątrz ciągle coś przez te wiatraczki chłodzące wpada do niej kusz itd,więc chyba najważniejsze jest utrzymać wodę czystą zaraz po wyjściu z filtra a potem to już nic nie jesteśmy w stanie zrobić więc luz...dzięki. Apropo sterylności to już powinien być inny temat może nawet i dobry. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach