Skocz do zawartości
mareko1

Filtr RODI jak podłączyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

I znowu mam do Was pytanie; kupiłem filtr RO/DI dokładnie z tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2404403972 i nie mam pojęcia jak go podłączyć, instrukcja do niego jest ale praktycznie jak by jej nie było :(. Ponizej wstawiam zdjęcia, ponieważ trochę się różni od tego z aukcji.

http://zapodaj.net/edb33f924de85.jpg.html

http://zapodaj.net/0425fe6738ec7.jpg.html

http://zapodaj.net/df828ea6de2de.jpg.html

Pomóżcie proszę bo nie mam pojęcia co i jak podłączyć. :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZerwona rurka odprowadza ściek i musisz ją wprowadzić do rury odpływowej w twojej instalacji.

Powinieneś mieć w zestawie taką obręcz zaciskową na rure odpływową. W tej rurze najpierw wiercisz dziurę i na nią nakładasz tą opaskę i wciskasz czerwoną rurkę . Jej celem jest tylko i wyłącznie uszczelnienie odpływu.

Z kolei cały filtr zasilasz wodą przez niebieską rurkę. Masz tam w zestawie zawór (ten małą niebieską wajchą).

Ten zawór montujesz gdzieś na dopływie zimnej wody (np na dopływie wody do kranu pod zlewem). Do tego zaworu wciskasz niebieską rurkę. Wszystkie inne elementy już masz połączone.

Edytowane przez ragoo (wyświetl historię edycji)

3940_3946.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mały "kranik" musi ci hydraulik wstawić w rurę zimnej wody. Do niego podłączasz wężyk. Filtr ma wejście i wyjście. Powinny być opisane strzałkami. Jeśli nie ma to wyjście jest z pojemnika z żywicą - to te brązowe kuleczki. Stąd wypływa czysta woda. Wodę z "kranika" podłączasz więc do pozostałegp wejścia.

Jest jeszcze wyjście czerwone i to idzie do ścieku. I gotowe.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież masz już tu wszystko złożone. Gdzie problem?

1. Ten metalowy zawór wstawiasz w wyjście zimnej wody (łazienka, kuchnia)

2. Do niego wpinasz ten niebieski wężyk (ten co jest zwinięty na zdjęciu)

3. Membranę (tą w folii) wstawiasz w puszkę (środkowa - normalny gwint, odkręcasz pokrywę i już). Membranę oringami do dołu jeśli mnie pamięć nie myli.

4. Skręcasz puszkę, w wolny wylot z żywicy wkładasz wężyk (jak ci starczy to możesz odciąć, z czerwonego lub niebieskiego, a jak nie to kup tyle ile ci potrzeba)

I już.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - czy przed włożeniem tej membrany, która jest w folii mam przepłukać te filtry, tj. podłączyć je do dopływu zimnej wody, czy nie muszę wykonywać takiej operacji?

Pozdrawiam

Marek

Oczywiście wiem, że membranę mam wyjąć z folii, co by nie było, że tak mam zamiar włożyć :rambo:

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś. Filtry wstępne na początku troszkę syfu z siebie wywalą, co może znacząco wpłynąć na wydajność membrany.

Podepnij najpierw wstępne ( same ) po kilkunastu litrach podepnij membranę i DI i już :)

Pozdrawiam.

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łopatologiczna instrukcja do twojego filtra :)

1. zasilenia wodą – oznaczenie niebieskim kawałkiem wężyka

2. ujścia czystej wody – oznaczenie białym kawałkiem wężyka

3. ujścia do kanalizacji – oznaczenie czerwonym wężykiem

1.

Zasilenie wodą (wężyk niebieski) jest na wejściu do filtra mechanicznego. Ucinamy wężyk na odpowiednią

długość, wężyk wciskamy do oporu we wkręcony w filtr, nypel/kolanko.

Drugi koniec wężyka montujemy do zaworka z redukcją na wężyk, pomiędzy wężyk do

kranu z zimną wodą a zaworek podzlewowy. Trójnik przelotowy ma średnicę podłączenia 1”. Aby

łatwiej nałożyć wężyk na bolec zaworka podłączeniowego dobrze jest go zamoczyć na chwilę w

gorącej wodzie.

W przypadku gdy mamy zaworek kulkowy musimy go najpierw uszczelnić na taśmę teflonową i dokręcić do

otworu w przejściówce (trójniku).

2.

Ujście do kanalizacji jest to kolanko wychodzące z obudowy membrany bliżej zewnętrznej (wystający

kawałek pomarańczowej zaślepki lub czerwonego wężyka) ucinamy odpowiedni kawałek wężyka,

wiercimy dziurę około 5,5 mm w odpływie pod zlewem, na którą zakładamy załączoną plastikową

obejmę i odkręcamy z niej nakrętkę, którą nakładamy na wężyk. Wężyk wciskamy w odprowadzenie

do kanalizacji a następnie nakręcamy na niej nakrętkę, w przypadku gdy mamy kanalizację na

szybkozłączce postępujemy analogicznie. Ściek do kanalizacji koniecznie

musi być zamontowany przed syfonem i poniżej lub na równi z całym filtrem.

3.

Kolanko oznaczone białym wężykiem. Ucinamy i montujemy wężyk o odpowiedniej długości. Pobór

wody regulujemy zaworkiem zasilającym, który montowaliśmy w pkt.1

Przed pierwszym puszczeniem wody na filtr, czyli samą membranę osmotyczną, należy odkręcić

nakrętkę na zasileniu obudowy membrany (ta strona obudowy po której jest tylko jedno wejście)

i wężyk skierować do ścieku (miska, wiadro), następnie puścić wodę i

przepłukać filtr węglowy i wstępny mechaniczny do czasu aż przestanie płynąć brudna, czasem nawet

czarna, woda. Będzie to jakieś 2-4 litry. Przepłukanie filtra węglowego i mechanicznego jest konieczne

dla prawidłowej pracy membrany osmotycznej. W razie nie przepłukania filtra węglowego może ona

ulec zatkaniu czyli nieodwracalnemu zniszczeniu. Wkłady wymagają każdorazowego przepłukania po

nawet kilkudniowym przestoju.

- Dokładne przepłukanie filtrów wstępnych jest warunkiem prawidłowego działania membrany

osmotycznej i przedłużeniem jej żywotności.

- Nie stosować teflonu na złączkach JACO (nakrętki) lub szybkozłączkach (wężyk na wcisk i blokadę)

- Proszę zachować higieniczne warunki podczas montażu urządzenia.

- Ściek do kanalizacji koniecznie musi być zamontowany przed syfonem i poniżej lub na równi z całym

filtrem.

- Filtr po uruchomieniu ale nieużywany (ok.5 dni) powinien być przechowywany w

miejscu ciemnym.

- Pierwsze 10 litrów uzyskane za pomocą filtra nie nadaje się do użytku i powinno zostać wylane.

- Filtr RO może pracować w każdej pozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie,

Problemów z filtrem ciąg dalszy, otóż podpiąłem uruchomiłem i teraz już mierząc po Di TDS pokazuje mi 028 PPM. Dlaczego tak dużo? Czy musi trochę wody przepłynąć żeby pokazywało magiczne 000 czy coś nie halo?

Pozdrawiam

Teraz już pokazuje 008 więc idzie ku dobremu :). Od jakiego wyniku mogę zalewać akwa - TDS ma pokazywać 000 czy jest jakaś tolerancja?

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóżcie mi bo już mnie krew zalewa - woda leci przez RO/DI już kilka godzin a pomimo tego pokazuje mi wynik 006 PPM w kubku ( nie mam przepływowego TDS-a tylko taki wkładany do wody). Natomiast jeżeli leję wodę bezpośrednio z rurki od filtra na TDS to pokazuje mi 001. Czy coś jest nie tak, czy czekać bo już mi ręce opadają :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.