Mystik Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Część Do mierzenia temperatury w akwariach używam zwykle termometrów elektronicznych, ale traf chciał, że do morszczaka zawędrował najpopularniejszy (czyt.najtańszy) termometr akwarystyczny. Taki pomarańczowy. Ponieważ jakoś nie bardzo wierzyłem w jego wskazania, to zakupiłem, do celów porównawczych termometr laboratoryjny o zakresie 0-50C i podziałce 0,5C. Efekt poniżej: Jak widać. Mój popularny termometr akwarystyczny zawyża o ponad 1,5C. No cóż. Dobrze, że nie zaniża. Byłoby jeszcze gorzej . Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 a ten labolatoryjny jaka ma tolerancje błędu? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Pomysl Dobry. Ja sprawdzam termometry z tymi do pomiaru goroczki u czlowieka. Dokladnosc co 0,1 Co do zanizania czy zawyzania, kwarium rafowe spokojnie przetrwa w zakresach 23'C - 29'C Edytowane 27 Czerwca 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 1,5 stopnia to jeszcze nie dużo widziałem pudełko z termometrami akwarystycznymi i miedzy nimi było nawet 4 stopnie różnicy. pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Przerabiałem już kiedyś ten temat. Popularne termometry elektroniczne stosowane w akwarystyce mają olbrzymi rozrzut pomiarów. Kiedyś testowałem 5 różnych typów, właśnie w porównaniu z termometrem laboratoryjnym j.w. Oczopląsu można dostać, każdy wskazywał inaczej a różnice były spore. Ostatecznie zdecydowałem się na najzwyklejszy termometr spirytusowy, (rtęciowy jest niebezpieczny w razie rozbicia). Zauważyłem że elektroniczne mierniki temperatury zainstalowane w regulatorach temperatury, maja dość dokładny pomiar, ale to już wyższa klasa. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) a ten labolatoryjny jaka ma tolerancje błędu? Nie wiem. Nie zamawiałem ze świadectwem wzorcowania. Ale zadałem to pytanie wytwórcy. Mam nadzieję na odpowiedź Przerabiałem już kiedyś ten temat. Popularne termometry elektroniczne stosowane w akwarystyce mają olbrzymi rozrzut pomiarów. Kiedyś testowałem 5 różnych typów, właśnie w porównaniu z termometrem laboratoryjnym j.w. Oczopląsu można dostać, każdy wskazywał inaczej a różnice były spore. No to niestety te przerabiałem. Masakra. Nic tylko zrobić samemu na jakimś scalaku. No i mam odpowiedź co do dokładności wskazania: 0,5C. Czyli tyle, ile podziałka. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Mystik (wyświetl historię edycji) Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 Przerabiałem już kiedyś ten temat. Popularne termometry elektroniczne stosowane w akwarystyce mają olbrzymi rozrzut pomiarów. Kiedyś testowałem 5 różnych typów, właśnie w porównaniu z termometrem laboratoryjnym j.w. Oczopląsu można dostać, każdy wskazywał inaczej a różnice były spore. Ostatecznie zdecydowałem się na najzwyklejszy termometr spirytusowy, (rtęciowy jest niebezpieczny w razie rozbicia). Zauważyłem że elektroniczne mierniki temperatury zainstalowane w regulatorach temperatury, maja dość dokładny pomiar, ale to już wyższa klasa. Pozdrawiam. Też mam ten problem moje dwa termometry jeden oryginalny z RM i drógi z miernika TDS pokazują o jeden stopień wyższą temperaturę niż termometr akwarystyczny ten pomarańczowy i już zgłupiałem teraz komu wierzyć i jaką mam w końcu temperature...?26 jak pokazują elektroniki czy 25 jak pokazuję rtęciowy i bądź tu mądry co mam jeszcze jeden dokupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 Też mam ten problem moje dwa termometry jeden oryginalny z RM i drógi z miernika TDS pokazują o jeden stopień wyższą temperaturę niż termometr akwarystyczny ten pomarańczowy i już zgłupiałem teraz komu wierzyć i jaką mam w końcu temperature...?26 jak pokazują elektroniki czy 25 jak pokazuję rtęciowy i bądź tu mądry co mam jeszcze jeden dokupić? A po co ci trzeci termometr? 25-26 to żadna różnica. Masz świadomość rozbieżności o 1 stopień i starczy. Utrzymuj ten zakres i nie powinno być żadnych problemów. U mnie termometr w Reefmaxie pokazywał zawsze 1,5 stopnia więcej iż inne termometry. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach