bleq Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) Witam Moj flagowy koralik czyli euphyllia, z ktora nigdy nie mialem problemow. Rosla na potege. w ciagu 2 lat z 4 glowek mam 10 wiekszych od tych ktore zakupilem.... Pompowala sie maxymalnie . "macki" do 10 cm..... Niestety w trakcie upalow gdzie temp doszla do 31 stopni obkurczyla sie i jakby zassala macki do srodka... Chodzi o to ze nie schowala sie do szkieletu , miekka czesc z ktorej wychodza wszystkie macki jest na wierzchu ale po mackach zostaly tylko biale kropeczki ktore byly na ich koncach.... na focie w miare to widac temperatura juz uregulowana -27 .... ktos cos wie o co chodzi ??? pozdrawiam Edytowane 11 Lipca 2012 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Miałem to samo podczas upałów - temperatura była nawet 33 stopnie i Euphylia pokurczyła się maksymalnie ale wczoraj temperatura była już ok cały dzień i wieczorem napompowała się jak by miła pęknąć I już jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszmed Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 u mnie to samo. pomogl wiatrak i znowu pompuje:) Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 czyli czekam grzecznie az zajazy ze temperatuja juz ok dzieki i pzdr Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 miałem o to samo zapytać - czyli normalka w wyższej temperaturze Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciekelkk Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Witam.... W moim wypadku niestety od dwóch dni również się nie pompuje temp podczas upałów miałem ok., czyli jak na upały max w akwarium 27.5 W teraz utrzymuje 24 stopnie parametry ok. Nie wiem, w czym może być problem.... Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne rady Edytowane 16 Lipca 2012 przez Maciekelkk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 U mnie to samo, nadal pokurczone niestety jedna glowka juz zeszla...... pisze osobny post bo cos nie tak z moim akwa po tych upalach jest.. pzdr Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 Zejdę trochę z tematu, bo ciekawi mnie czemu macie takie temperatury w akwariach. U mnie podczas największych upałów temperatura nie przekroczyła 26 stopni, na co dzień jest 24-25 stopnie, dziś w nocy miałem nawet 22 stopnie. Używacie pokryw? Może dużo światła? Dodam, że mój pokój zawsze jest najcieplejszy w domu xd czasem w lato wytrzymać nie idzie, mimo to nie gotuje się woda. Czysta ciekawość, skąd takie różnice? Oczywiście zdrówka dla euphylii, żeby się trzymała Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 temat temperatur to odrebny watek u mnie 26 stopni trzymalem w upay skoczyla bo pierwsze lato zaliczam w nowym baniaku na nowym miekszkaniu.... niestety oranzeria w salonie robi swoje .... 32 stopnie przybilo zainstalowalem wiatraki i zbilo do 29 teraz jest 28 niestety na chlodziarke nie mam miejsca ... Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 A może miała spotkanie z quadricolorem? Bo jeśli dobrze widzę to zaraz obok jest? Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Kilka butelek ze zmrożoną wodą do baniaka i szoku termicznego nie będzie. Kiedy rośnie temperatura zasolenie rośnie... Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Kiedy rośnie temperatura zasolenie rośnie... Bzdura. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Bzdura. Dlaczego tak niekulturalnie? Może chodziło o to, że przy wyższej temperaturze paruje więcej wody i wtedy faktycznie zasolenie rośnie. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Jeszcze ktoś weźmie sobie takie prawdy do serca i "poprawi" warunki rybkom. Równie dobrze mogę napisać, że ze wzrostem temperatury zasolenie spada (przecież spławik pokaże niższe). Nie ma co doszukiwać się drugiego dna zgadywać o co być może chodziło, bzdura i już. Co by nie wymyślać, jeżeli do litra wody wsypie się 30g soli, to w 5 i w 50 stopniach nadal będzie tam 30g soli. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Co by nie wymyślać, jeżeli do litra wody wsypie się 30g soli, to w 5 i w 50 stopniach nadal będzie tam 30g soli. To dopiero jest bzdura... T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Rozwiń proszę Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Zaprzeczyłeś jednemu z podstawowych praw fizyki... choć wiem o co Ci chodziło... Objętość zmienia się wraz ze zmianami temperatury... Gęstość również... http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda#Rozszerzalno.C5.9B.C4.87_temperaturowa Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazu Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Miałam ten sam problem z eufylią. Zagrzało mi wodę. Po tygodniu koralik zaczął się znowu ładnie pompować. Trzeba dać jej czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Zaprzeczyłeś jednemu z podstawowych praw fizyki... Nie, nie zaprzeczyłem. Przeczytaj dokładnie mojego posta - nigdzie nie piszę o gęstości, ale o zawartości soli w wodzie. A ona nie ulega zmianie wraz z temperaturą. To, że przy podgrzaniu zwiększa się nieznacznie objętość słonej wody, nie ma dla poziomu zasolenia najmniejszego znaczenia. Rozszerzalność temperaturowa wody nie sprawia, że jest jej więcej czy mniej względem soli-ilość cząsteczek wody i soli nie ulega zmianie. I raz posolona woda w akwarium będzie miała to samo zasolenie w różnych temperaturach (i całe szczęście - inaczej utrzymywanie stałego zasolenia byłoby koszmarem). Wracając do euphylli - przy 28 stopniach może trochę grymasić, ale w tej temp. na pewno nie powinna odchodzić na wieczną rafę. Jeżeli tak się dzieje, to przyczyn należy szukać w kiepskich parametrach, chorobie lub innych czynnikach, które dodatkowo osłabiają koralowca. Zdrowy egzemplarz z taką temp. radzi sobie bez problemów. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Miałem 28 stopni. Nawet nie grymasiły. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Nie, nie zaprzeczyłem. Przeczytaj dokładnie mojego posta - nigdzie nie piszę o gęstości, ale o zawartości soli w wodzie. A ona nie ulega zmianie wraz z temperaturą. To, że przy podgrzaniu zwiększa się nieznacznie objętość słonej wody, nie ma dla poziomu zasolenia najmniejszego znaczenia. Rozszerzalność temperaturowa wody nie sprawia, że jest jej więcej czy mniej względem soli-ilość cząsteczek wody i soli nie ulega zmianie. I raz posolona woda w akwarium będzie miała to samo zasolenie w różnych temperaturach (i całe szczęście - inaczej utrzymywanie stałego zasolenia byłoby koszmarem). Wracając do euphylli - przy 28 stopniach może trochę grymasić, ale w tej temp. na pewno nie powinna odchodzić na wieczną rafę. Jeżeli tak się dzieje, to przyczyn należy szukać w kiepskich parametrach, chorobie lub innych czynnikach, które dodatkowo osłabiają koralowca. Zdrowy egzemplarz z taką temp. radzi sobie bez problemów. Hmmmm... przecież napisałem, że rozumiałem o co Ci chodziło. A wynikało to właśnie z uważnego czytania Twojego posta. Oczywiście ilość soli w akwarium, wraz ze wzrostem temperatury, się nie zmieni, chyba, że jakiś złośliwiec dosypie ukradkiem garstkę . Nie pisałeś o zawartości soli w wodzie Pisałeś o zawartości soli w jednym litrze wody... a litr wody przy 5 i 50 stopniach celsjusza to nie to samo.... owszem nieznacznie ale jednak.... czyli gęstość jednak się zmieni. Pozdrawiam T Edytowane 17 Lipca 2012 przez tomcio (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Tomcio czemu Ty robisz ludzia solanke z mozgu. Zmiana temepratury zawsze wiaze sie ze zmiana gestosci - kazdej cieczy. W przypadki naszego akwarium gdzie wiekszosc z nas mierzy zasolenie, wzrost temperatury nie ma znaczenia na to co pokazuje odpowiednio skalibrowany refraktrometr. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 hmmm... czy ja robię coś "ludzia" ??? Kolega Kapuhy podsumował wypowiedź kolegi mirekaju jednym słowem "bzdura", a ponieważ sam był w błędzie to pozwoliłem sobie na podobne podsumowanie (z emotkami oczywiście, coby nikogo nie urazić ). I tyle w temacie... Pozdrawiam i już tematu nie zaśmiecam, T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 Bzdury wypisujesz i nie wezmiesz pod uwage ze ktos zaczynajacy moze na tym bazowac. Ruszyles temat od strony z ktorej Kapuhy nie rzekl ani slowa. Zamiast napisac jak Ty to rozumiesz zapodales link Wiki ktory ma sie nijak do tematu. Osobiscie tez jestem za slowem bzdura zamiast piep.....sz czy pier.....sz na wypisywane glupoty. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Cóż.... B*****... Nieważne, pozdrawiam T PS Przeczytaj, proszę, uważnie wszystkie posty.... Edytowane 17 Lipca 2012 przez tomcio (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach