lukaszra Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Siemka juz gdzies byl ten temat ale nie moge znalezc ktos ma taka opcje z Hanna 713 PO4 ze nie nadarza rozpuscic reagentow i juz sie wylacza ??? cos slyszalem ze sa 2 hanki i 2 instrukcje albo moze jakis upgrade softu ?? ktos cos wie ?? a jesli nie to czy mozna dzialac np na 2 fiolki ?? w 1 czysta w 2 juz z reagentem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 a jesli nie to czy mozna dzialac np na 2 fiolki ?? w 1 czysta w 2 juz z reagentem ?? nawet trzeba Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 nawet trzeba aaaa dzieki to looozik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 nawet trzeba bzdura, wszystko robi sie w jednej fiolce. w instrukcji jest wyraznie napisane mieszanie proszku w fiolce przez 90 sekund. jak mozna nie zdazyc skoro urzadzenie sie wylacza po 3 minutach a operacja mieszania zajmuje max 2 ? cos zle robicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) nawet trzeba a ja się nie zgodzę ,pomiar powinien być wykonywany na jednej fiolce,fiolki mogą się różnić np grubością ,po to urządzenie na początku się zeruje @sushi był pierwszy Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez marbecz (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 wlasnie tam jest mniej niz 90 sec ale sprawdzilem w obu opcja w jednej i dwoch fiolkach 2 razy i wynik ten sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 pierwszy pomiar to kalibracja, 2 to pomiar wlasciwy oparty na skalibrowanej fiolce. jak mozna kalibrowac na innej fiolce i dokonywac pomiaru na innej. taka kalibracje mozna sobie wlozyc w buty.... wszystko sie robie w jednej fiolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Instrukcja rzeczywiscie mowi o jednej fiolce , ale... ... w profesjonalnej kolorymetrii "fiolki" nazywane kuwetami sa robione tak ze kawalek szklanej plytki jest wyginany w ksztalcie litery "U" a nastepnie do przeciwleglych bokow jest przyklejane szklo niskodyspersyjne o idealnie powtarzalnych parametrach co do przepuszczalnosci swiatla. W skrajnych przypadkach sa to scianki robione z syntetycznych odmian alotropowych wegla (diament syntetyczny) ze wzgledu na doskonale przewodnictwo fotonowe. Takie fiolki sa za***iscie drogie. W kazdym razie byly pod koniec lat 90-tych kiedy pracowalem w laboratorium W naszym wypadku gwarantuje Wam ze roznice w obu fiolkach sa mniejsze niz blad pomiarowy Hanki co oznacza ze zachowujac idealna czystosc fiolek mozemy wykonywac testy w dwoch roznych fiolkach bez wplywu na wynik. Warto co pare pomiarow wrzucic fiolki na noc do octu, a po kazdym pomiarze oplukiwac woda RODi. Pomiar w malej Hance wystepuje w okolo 1/3 wysokosci fiolki od gory. Dlatego wazne zeby fiolke lapac w dolnej czesci Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez Tester (wyświetl historię edycji) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 czyly ,, spokojnie mozna na 2 rece szczerze powiedziawczy tez pomyslalem ze nie jest to az tak idelanie dokladne urzadzenie zeby mialo to wplyw na pomiar a ze Tester napisal od strony technicznej to tylko potwierdzilo ta opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Tester, porownaj dwie fiolki. jedna uzywana co najmniej rok, a 2 z kompletu nieuzywana. ja nie widze mozliwosci, zeby taki pomiar byl poprawny. mimo kadorazowego mycia po pomiarach i plukaniu w RO fiolka uzywana robi sie nieco matowa (od wycierania, lapania paluchami, mycia, etc...) ale ta matowa powierzchnie widzi tylko fotometr. oko ludzkie czasem tego nie dostrzega. a roznica w pomiarze potrafi wyjsc ze ho ho... ja tak mam, ze uzywam praktycznie jednej fiolki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) dlatego jesli uzywa sie je na przemian - poziom zuzycia jest taki sam. Poza tym od dwoch lat uzywam i nie widze u mnie zmatowienia. Zwroccie uwage na fiolki turlajac je powoli na kolorowej lub wzorzystej powierzchni. Znieksztalcenia sa jednorodne i nie widac zeby tlo "plywalo". Te fiolki sa calkiem dobrze zrobione. W kazdym razie moje. Nie wiem jakiej jakosci so fiolki w nowych Hankach bo mam jedna z pierwszych edycji. Na poczatku robilem po swojemu. Potem ktos zwrocil uwage na koniecznosc robienia w tej samej fiolce wiec przez kilka miesiecy robilem jak przykazano w instrukcji. Szybko jednak uznalem ze to niewygodne zwlaszcza kiedy sie "przespi" odczyt - nie ma mozliwosci powtorki. A wlasnie mozliwosc powtorzenia testu jest duza zaleta. Kto chce niech zuzyje trzy saszetki na test (zakladajac ze fiolki sa nowe). Pierwszy wedlug instrukcji, drugi na "dwie fiolki" a trzeci na "na dwie fiolki" ale w odwrotnej kolejnosci. Mozecie powtarzac test kilka razy a blad i tak bedzie mniejszy niz 0,04mg/l. Kwestia wygody Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez Tester (wyświetl historię edycji) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Troszeczke nie w temacie ale też o Hance. Jakiś miesiąc temu zamartwiałem się, że mam NO2 na poziomie 3-6. Strasznie mnie to martwiło aż spać po nocach nie mogłem, Tyle czasu od zalania a tu takie wyniki. Przez przypadek spojrzałem w DTR tego urządzenia i wyczytałem tam, że błąd pomiarowy wynosi +- 10 ppb. Rozwiało to moje wątpliwości i przestałem wierzyć w nadprzyrodzone zdolności moich dzikusów które miały się świetnie gdy wokół panowały tak toksyczne warunki. Czytać instrukcję !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2012 Nowa fiolka w Hanna Polska kosztuje 25 zł netto.Kupiłem jedną sztukę a dwie mam stare teraz.Dałem też do kalibracji moją dużą Hankę do nich,koszt niewielki bo 45zł netto. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach