twistman Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Znudzony robieniem za dolewkę (szczególnie przy parowaniu w ostanich dniach) zaczynam rozglądać się za automatem. Na początku napaliłem się na rozwiązanie tupu niveaumat (głównie z powodu estetycznego rozwiązania - zbiornik retencyjny będzie na zewnątrz baniaka wykonany z rury plexi, podświetlany i inne cuda wianki, więc z szafki wychodziłby tylko 1 wężyk i żadnych widzialnych kabli oraz pomp) ale po przeczytaniu kilku postów o smarowaniu wężyków i głośności działania... zaczynam się zastanawiać :-( Może jednak typu aqua trend? ale z jaką pompką? co byście polecili, niezawodnego, nie zawieszającego się na startach, w miarę taniego i cichego. Po cichu myślę o atmanie 600 - to dobre rozwiązanie? Aha. Jeszcze jedno, czy koniecznie 2 czujniki i czy zabezpieczone jakąś osłoną przed ślimorkami? Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja ostatnio zakupiłem z Aqua trendu dolewkę z dwoma czujnikami. Podłączyłem do niej jakąś starą pompkę Aquaela (typu FAN1 czy coś w tym stylu) i jestem zadowolony. Spełnia swoją rolę. Utrzymuje stały poziom wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 ja mam jeden czujnik podpięty pod profiluxa, dodatkowy zbiornik stoi koło sumpa, w nim pompka, a dokładniej głowica aquaszuta 600, bo taką znalazłem w pudle, na nią nałożony wężyk z praktikera i działa Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 twistman: widziałeś mojego tunziaka? Ma dwa czujniki w tym ten roboczy to czujnik optyczny więc szanse na "zawieszenie" są nikłe. Do tego drugi czujnik informujący o zbyt wysokim poziomie. Pompkę podczas pracy słychać ale można się przyzwyczaić. U Ciebie nie będzie pracowała zbyt często raczej więc rozwód Ci pewnie nie grozi:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeśli już brać to z dwoma czujnikami. Z tego co widzę posiadasz sump więc zamontuj w komorze pompy i żaden ślimak Ci nie narobi bałaganu, do tego byle jaka głowiczka lub pompka i sprawa załatwiona. Jeśli masz niski sump to nawet taka http://allegro.pl/po...2528061217.html Ja mam aqua trend z jakąś pompką 3w, do tego wężyk silikonowy od destylarki 8mm i sobie śmiga. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Artur32 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piostu Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 A ja myślę nad taką pompką zanurzeniową jakie sa wykorzystywane w przyczepach campingowych. Np taka : http://allegro.pl/pompa-do-wody-zanurzeniowa-pompka-woda-12v-10l-min-i2534540255.html Podpiętą do zwykłego zasilacza 12v wpiętego w dolewkę. Musze tak kombinować, ponieważ nie mam sumpa, a zbiornik z dolewką będzie stał ~1,5 m poniżej akwa. Dodatkową zaletą jest to że ta pompeczka jest malutka i okrągła - wejdzie bez problemu w otwór każdego kanisterka, czy w ostateczności w tą butelkę po Kencie 6,6 kg Cytuj Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Dzisiaj zrobiłem rekonesans. I wymyśliłem zupełnie inne rozwwiązanie dolewki. Akwarium mam postawione stosunkowo blisko filtrów RO z dosyc dużym wkładem DI 2 litry. Bardzo łatwo byłoby przepuścić wężyk od filtrów do dolewki. Więc może jakiś rodzaj elekrrozaworu sterowanego czujnikiem pływakowym??? byłby dobrym pomysłem? Nie musiałbym stawiać dodatkowego zbiornika... Kto z Was stosuje takie rozwiązanie? Jakie są wady i zalety? Co muszę zakupić aby poprawnie skonstruować taką dolewkę? Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) twistman: "wymyśliłeś"najlepsze rozwiązanie - jeśli masz takie możliwości lokalowe to idź w tę stronę.Zaleta: zawsze masz świeżą wodę, oszczędzasz miejsce na baniak dolewki. Dodatkowo gdy wyjeżdżasz na wakacje nie musisz się prosić żeby ktoś CI baniaka dolewki pilnował. Myślę i myślę ale nie mogę sobie przypomnieć kto tak ma zrobione. A już wiem - Skoczek tak ma:) Wada jest taka, że elektrozawór potrafi się podwiesić w pozycji otwartej, ale można zastosować dwa elektrozawory. Kolejny minus to taki, że jak się rozleniwisz t przestaniesz patrzeć na TDS i kiedyś może Ci tam zakraplać już nie 000 tylko z jakimś bonusem. A co musisz kupić - pewnie ze dwa czujniki, siakiś przekaźnik, kabelki itp. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Qlfon (wyświetl historię edycji) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Krzysiek jak nie chcesz samoróbek to dajesz elektro-zawór (albo dwa), pompkę perlistyczną i np: Aqua Medic Aquaniveau. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Spoko. Tylko nie bardzo.wiem.jak.to.wszystko ze sobą połączyć. I po co miaby byc ten niveaumat? Założenie jest takie że chciałbym spiąć ze sobą filtry, ktore nota bene chodzą i tak przez cały czas jak nie na wode na akwarium to pitną (na 2 oddzielne wylewki. Pitna po mineralizatorze a RO bezpośrednio po membranie i filtrze DI), z elektrozaworem, który w przypadku spadku lustra wody w sumpie będzie się otwierał i dopuszczał świeżej RO. Kto doradzi jak to najszybciej i naksensowniej spiąć? Może jakieś linki do konkretnego sprzętu? Co do minusów takich jak kontrola złoża DI oraz okresowa wymiana prefiltrów, to przecież w tym momencie robię to samo... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Ps. Sorry za błedy ale ze smaryfona... A paluchy duże :-) Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja mam pompkę do przyczep kempingowych http://allegro.pl/pompa-wody-zanurzeniowa-pompka-przyczepa-kamping-i2545528936.html i sprawdza się dobrze. Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2012 Moja dolewka działa już od prawie 2 lat i ani razu mnie nie zawiodła. Woda z RODI podłączona jest do elektrozaworu od pralki automatycznej - konstrukcja zaworu jest wykonane z tworzywa i gumy. Woda płynie do pojemnika około 1,5L w którym u góry jest przelew do komory podmiany - zabezpieczenie na wypadek zacięcia elektrozaworu- oraz czujnik poziomu wody od pralki - na końcówkę pomiarową nałożyłem koszulkę termokurczliwą nie do końca obkurczoną, a to dla uzyskania efektu wzmacniacza - załączający dopływ RODI przy minimalnym poziomie w zbiorniku i wyłączający po nalaniu ok 1l natomiast na dole zamontowany jest automat od spłuczki. W automacie od spłuczki trzeba wymontować membranę wzmacniacza i rozwiercić otwór wylotowy na fi 1mm. W dźwignię zaworu wkręciłem wkręt fi6 x 30mm aby zwiększyć czułość pływaka. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2012 Jaczal. Świetnie to wykombinowałeś. Ja niestety nie mam tyle miejsca w szafce żeby zrobić coś podobnego. Jakorozwiązane dla siebie wybrałem dolewkę Aqua Medic Niveaumat z zewnętrznym zbiornikiem retencyjnym. - Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach