Skocz do zawartości
lukaszra

domowy sposob na aiptasie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ktos cos slyszalem o sposobie z sokiem cytrynowym i strzykawka ??

bo cos na youtiubie widzialem ,, a musze pomoc tej swojej krewecie bo bidna nie ogarnia juz :) za duzo tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak slyszal bo to bardzo popularna metoda. Zreszta nie bardzo skuteczna. Poza tym w malym akwarium walka z wieloma "rozami" na raz spowoduje zachwianie ph.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyki trzeba dokupic arnmie krew2etek yesss ?

czy np salifert aip ex ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aip Ex w dużej ilości też rozchwieje akwa (jak sok z cytryny), a jedna krewetka na pewno sobie nie poradzi. Wunderwaffe i podobne najlepiej działają grupami. Pięć sztuk i będzie na pewno skuteczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda RO + kwasek cytrynowy (2ml wody z kwaskiem tylko przed podmianką) można załatwić 2 duże róże :) . Jak masz małe to pewnie kilka tylko uważaj nie popaż korali. Ja swoja czerwoną monti poparzyłem w 50% (już sie pięknie wylizała).

Edytowane przez ArT (wyświetl historię edycji)

https://www.facebook...reaLordhowensis

Kupię szczepki Acanthastrea Lordhorwensis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aip Ex w dużej ilości też rozchwieje akwa (jak sok z cytryny), a jedna krewetka na pewno sobie nie poradzi. Wunderwaffe i podobne najlepiej działają grupami. Pięć sztuk i będzie na pewno skuteczniej.

Nie zgodzę się z tobą :whistle: moja Wunderwaffe na początku też się bardzo leniła i aiptasie mnożyły się jak xenia :) a po paru miesiącach coś w niej "przeskoczyło" i teraz wymiata różyczki jak dzika :) nie mam ani jednej sztuki a jak tylko jakaś się pokaże to zaraz znika w niewyjaśnionych okolicznościach :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz małe szkiełko to lepsza będzie krewetka seciudata. Mam takie dwie w 30 litrach i czyszczą bardzo ładnie. A po za tym najważniejsze że bezpiecznie, naturalnie i stały monitoring :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zrbily sie spore male nie przybywaja czyli ona je wyjada ale te duze gorzej i nie wiem co z nimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechaj rosną ^^ ja też hoduję 2 sztuki takie większe bo krewetki są za małe do nich. Ale na tych większych to można spróbować tego tricku ze strzykawką i kwaskiem.

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwieksze sztuki mozesz uciac nozyczkami. Po paru dniach z glowki zaczna wyrastac maciupkie ramiona. Ja tak robilem z najwiekszymi rozami dla brzydala. Duzych nie ruszal dopoki ich nie scialem. oczywiscie odciete lebki musisz zlapac.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.