Skocz do zawartości
jarecki.g

Głośność Deltec MCE600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pisałem w innym temacie ale nie wypaliło więc założyłem swój - może ktoś podpowie?

Taką oto mam zagwozdkę: prawie zdecydowałem się na zakup Deltec MCE600 ze względu na pozytywne opinie o nim, jednak często gdzieś czytam, że do cichych to on nie należy. W innym temacie kolega pisze co innego i człowiek głupieje :wallbash:

np:

Użytkownik schriss dnia 24 sierpnia 2012 - 14:33 napisał

"Moj odpieniacz Deltec MCE600 jest tak cichy, ze musze wstawac spojrzec na wylot, zeby upewnic sie ze jest wlaczony (bo wylaczam na czas karmienia). Akwarium przy lozku. Niskich tonow zadnych nie ma, pewnie jest jakis delikatny szum, ktorego ja juz nie slysze, bo nie jest denerwujacy ani zauwazalny...

...Zeby uslyszec odpieniacz albo Eheima musze sie wsluchiwac, a i tak upewniam sie dotykiem lub spojrzeniem."

Proszę użytkowników tego odpieniacza o rzetelną opinię na temat jego głośności - zależy mi na wiarygodnej opinii użytkowników, bo baniaczek (144 l) będzie stał 1m od łóżka...

Z góry dzięki i pozdrawiam :welcome:

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba coś ze słuchem u kolegi. Słychać, słychać. Pompa jest co prawda w miarę cicha, na takich dwóch gumowych prowadnicach, ale lekkie wibracje są. Akwarium to jakby nie patrzeć duże pudło rezonansowe, a odpieniek wisi na jednej ze ścian, ba dotyka ją nawet. Ja mojemu dokleiłem takie małe gumowe podkładki tak więc plastik obudowy nie dotyka bezpośrednio szyby, zarówno na krawędzi jak i na dole korpusu. Słychać też zasysanie powietrza. Można dokupić tłumik i wtedy to drastycznie spada, ale szmer jest. No i wylot. Nie ma bata żeby od czasu do czasu nie dało się słyszeć przelewu wody. Ja założyłem kolanko, kawałek rurki, tak żeby była zanurzona w wodzie i jest lepiej, ale raz na jakiś czas, coś tam zabulgocze. Więcej prób wyciszenia nie podejmowałem, ale jak ktoś uparty i ma zacięcie to pewnie da radę wyciszyć go jeszcze bardziej. Obecnie nie jest głośniejszy niż działający Reefmax, a takowy miałem kiedyś w sypialni. Kilka nocy i się przyzwyczaiłem. Generalnie odpieniek jest dobry. Jak widać jeszcze mi ciągnie 540L, ale już na ostatnich nogach. Obsada się zwiększyła i czas na pudełko przelewowe, sump i jakieś większe "bydle", bo co za dużo to niezdrowo, ale twój litraż nie zrobi na nim wrażenia. Da radę spokojnie. Aha, trochę czasu potrzebuje żeby się dotrzeć. Po prawie czterech miesiącach pracy przeczyściłem korpus i pompę i po złożeniu jeszcze lepiej i ciszej pieni.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :) + plusik

Ja na razie nie mam pozwolenia mojej połówki na sump, dlatego szukam czegoś do powieszenia bo szkoda mi miejsca w baniaku... i ten Deltec najbardziej mi pasuje.

Wiem, że spokojnie poradzi - może aż zanadto :question: , tylko martwi mnie właśnie ta głośność. Oczywiście wiem, że coś będzie słychać ale nie chciałbym mieć brzęczyka przy łóżku... W słodkim miałem kubełek Eheim-a i słychać go było ale był to delikatny szum - w ogóle nie przeszkadzał%29.gif

Myślałem też, jeżeli na nim się skończy, żeby podpiąć go pod skim box Aqua Medic-a - jak myślisz?

pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez jarecki.g (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cichy nie jest ale jakieś podkładki i tłumik i daje radę ale za to bardzo wydajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie - gdzie kupić taki tłumik? a może da radę jakoś samemu coś wykombinować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz tłumik

http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=546

Nie miałem nigdy Eheima, ale jak miałeś kiedyś Fluvala, to będzie ten sam poziom głośności po tych zabiegach wyciszających.

Ten skimm box nie jest mi znany. Nie wiem jak tam z przepływem wody u niego, może blokować wydajność skimmera. Ktoś tu kiedyś pisał, że podpiął pod Delteca skimmer Fluvala żeby ściągać film bakteryjny i przepustowość pompy zmalała.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ironista - Dzięki bardzo :thumbup:

Mój kubeł był super (jest na sprzedaż) - z 1m już nic człowiek nie słyszał, tylko ew. plusk wody w baniaku...

Pokombinuję coś z tym skimboxem bo samo dmuchanie cyrkulatorami w powierzchnię wody niewiele daje.

Dzięki raz jeszcze

Proszę o wypowiedzi również pozostałych użytkowników tego odpieńka :coffee:

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę nikt więcej nie chce się wypowiedzieć? :crybaby:

pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem przez rok. Byl wyraznie slyszalny choc niedokuczliwy.

No dzięki - liczyłem, że się wypowiesz bo widziałem, że wcześniej miałeś tego Delteca%29.gif

A możesz napisać, czy to "niedokuczliwy" było efektem jakichś specjalnych wyciszeń, czy tak jak fabryka dała?

A przy okazji co sądzisz o podłączeniu wlotu odpieńka pod skim box?

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie robilem zadnych udoskonalen. Najbardziej slyszalny byl zasys powietrza, pompa nie dokuczala choc slyszalem buczenie. Na czystym splywie woda chlupala, ale jak porosl glonami to bylo cicho.

Czemu chcesz podlaczac do skimboxa?

Edytowane przez Tester (wyświetl historię edycji)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Czemu chcesz podlaczac do skimboxa?

Tak sobie wymyśliłem, żeby mi ściągało film z powierzchni wody :question: .

Jak miałem słodkie to napowietrzenie odbywało się poprzez falowanie tafli, które uzyskałem przez odpowiednie skierowanie powrotu z kubła ale film i tak się tworzył (mimo iż stosowałem też Microbe Lift special blend) więc myślę , że ruch cyrkulatorów też nie da zbyt wiele, a zawsze mnie to drażniło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCE600 mozesz tak ustawic, przekrecajac rurka ze Ci bedzie siorbal wode z powierzchni. Wylaczysz cyrkulacje na 15 minut i odpieniacz Ci wciagnie caly film z powierzchni. Sam tak robilem przez rok :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCE600 mozesz tak ustawic, przekrecajac rurka ze Ci bedzie siorbal wode z powierzchni. Wylaczysz cyrkulacje na 15 minut i odpieniacz Ci wciagnie caly film z powierzchni. Sam tak robilem przez rok :)

A widzisz... co praktyka to praktyka, a ja tu kombinuję "na sucho" jak zrobić dobrze :laughing:

dzięki piękne - jak kupię tego Delteca skorzystam z Twojego patentu :smoke:

A czy Twoim zdaniem nie będzie zbyt wydajny na moje 144 l? Cały sprzęt staram się kompletować w taki sposób, by jak będę zmieniał na większe móc go wykorzystać ale właśnie nie wiem, jak z tym odpieniaczem...

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie - poza tym nie musi chodzic non-stop

Aha, czyli np. na noc mógłbym go wyłączać, czy tylko na jakieś dwie trzy godz.?

A po ponownym włączeniu trzeba mu coś od nowa ustawiać? - pytam bo gdzieś na forum czytałem taki tekst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli go nie zapowietrzysz to wystartuje od pierwszego kopa. Co do wylaczania to nie jestem zwolennikiem wylaczania na noc ale jesli juz musisz to upewnij sie ze jedna z pomp bedzie dmuchala wode na powierzchnie. Wylaczenie odpieniacza na noc moze powiekszyc skoki pH miedzy dniem a noca wiec musisz natleniac w inny sposob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli go nie zapowietrzysz to wystartuje od pierwszego kopa. Co do wylaczania to nie jestem zwolennikiem wylaczania na noc ale jesli juz musisz to upewnij sie ze jedna z pomp bedzie dmuchala wode na powierzchnie. Wylaczenie odpieniacza na noc moze powiekszyc skoki pH miedzy dniem a noca wiec musisz natleniac w inny sposob

Rozumiem, wyłączać na noc nie muszę - to sugestia pod wpływem Twoich słów "...nie musi chodzić non stop."

Jakbyś mógł mi jeszcze podpowiedzieć na jak długo mniej-więcej wyłączać będę wdzięczny%29.gif

Późno już, a ja Cię męczę...

Naprawdę mi pomogłeś także dziękuję :welcome:

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo jesli nie bedzie przerybiony i nie bedziesz trzymal SPSow to mozesz go wlaczac na jeden dzien w tygodniu. Oczywiscie pod warunkiem dodatkowego napowietrzania wody (cyrkulacja czy brzeczykiem). Dobrze jednak zeby chodzil bardziej regularnie np przez kilka godzin dziennie

Edytowane przez Tester (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Tester!

Czyli na początku zupełny luzik, a potem się zobaczy%29.gif

Widzę, że podobnie jak ja mało śpisz..., jeszcze raz Ci dziękuję (+) i ubawu po pachy na zlocie :rambo:

spadam dalej harować...

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj jeszcze o tym ze mowimy o wersji minimalistycznej. Dobry odpieniacz to jednak podstawa dobrej filtracji wiec powinien chodzic mozliwie dlugo. Do tego MCE600 ma maly kubek wiec jesli bedziesz go wlaczal raz na pare dni to zapelnisz kubek w minute po wlaczeniu. Radze wiec jednak zeby przynajmniej raz dziennie byl wlaczany np jak nikogo nie ma w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na początku będzie włączony 16-18/24h, jak to będzie za mało to będę wydłużał czas pracy, a jak za dużo to rochę skrócę%29.gif

U mnie nie ma takiej pory, żeby jak ja jestem to kogoś nie było w domu - mam trójkę dzieciaków :googleye:strutin:playing i niepracującą połówkę :wub:

...no chyba, że razem gdzieś wyjdziemy

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.