lubusikk Zgłoś Napisano 6 Października 2012 ee tam 1 mm , jak trzeb wyfrezować radiator to używam frezarki ręcznej , frezu 8mm i dużo chłodziwa (to bardzo ważne jest) , w jednym przelocie ścinam po około 5 mm , ale tak jak kolega wspomniał warto to robić przy jakiej prowadnicy , wyfrezowanie otworów pod wentylatory i resztę sprzętu to jakieś 30 - 40 min pamiętaj tylko żeby tego nie robić w domu , nie dojdzie sie do ładu ze sprzątaniem Cytuj jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 6 Października 2012 (edytowane) Co myślicie o tych driver'ach? Dobre są? http://allegro.pl/pr...2643808428.html czy brać te z MR2007Vxx? I jaki zasilacz: Mean Well HRPG-300-24 24V/14A (sprawność 87%) oraz zasilacz S-350-24 24V/14,5A (sprawność 83,5%). Który polecacie? Edytowane 7 Października 2012 przez Darev (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Października 2012 (edytowane) wykonałem już częściowo moja lampę łącznie 54 diody cree 18 CW wysterowane na 1200mA 36 RB wysterowane na 900mA czyli według moich wyliczeń 216w i tu moje pytanie, chciałem jeszcze do tej lampy jakoś razem w całości dołożyć świetlówkę led blue 20w z erybki która posiadam ale zastanawiam się czy jest sens ponieważ same diody cree może całkowicie wystarcza na mój baniak?a może jednak mało?.Baniak ma 120 długi 43szeroki i 50 wysoki wody na 45cm.Mam rożne korale również spsy Edytowane 18 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 wykonałeś i odpaliłeś czy tylko wykonałeś? odpal ,a świetlówka będzie zbędna Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Października 2012 wykonałeś i odpaliłeś czy tylko wykonałeś? odpal ,a świetlówka będzie zbędna jeszcze nie odpaliłem narazie w takiej postaci jak na focie i myślę nad obudową i czy warto tą swietlówkę wpychać czy spokojnie wystarczy to co w cree Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Rozumiem że siedzisz, patrzysz na nią i myślisz - starczy czy nie? Wiesz, musisz być jakiś wyjątkowy. Każdy inny by odpalił i rozwiał wątpliwości Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Rozumiem że siedzisz, patrzysz na nią i myślisz - starczy czy nie? Wiesz, musisz być jakiś wyjątkowy. Każdy inny by odpalił i rozwiał wątpliwości Tomasz jeszcze daleka droga do odpalenia bo czasowo nie wyrabiam a do tego jeszcze zasilacza nie zakupiłem,pytam bo myślę nad obudowa i lepiej odrazu włożyć świetlówkę w obudowę jeśli będzie mało światła niż później ją doklejać a co do tego ze jestem wyjątkowy to masz rację jestem jedyny w swoim rodzaju i nie ma takiego drugiego,no może brad pitt Edytowane 18 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Zapomnij o niej, szkoda zachodu, a ilość światła z cree Cię zaskoczy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Fajna lampa wyjdzie supcio (tylko chyba przy tych prądach to około 180W wyjdzie + straty). Czy będziesz do tego dawał wiatraki? Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Fajna lampa wyjdzie supcio (tylko chyba przy tych prądach to około 180W wyjdzie + straty). Czy będziesz do tego dawał wiatraki? Tak bedą 2 wiatraki 14cm wolnobrotowe te http://allegro.pl/aab-super-silent-fan-14-cichy-wentylator-8db-i2704319853.html co do mocy to liczyłem że około mnie wyjdzie około 216w chyba ze się mylę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Nie wiem jaki będziesz miał sterownik ale na sterowniku od kolegi z forum nie działają, raz startuje raz nie. Nie wiem co by się działo jak by temperatura wzrosła ponad 40st.C bo poniżej to nie ma siły ruszyć. Kup 1200obr. i też są nie słyszalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Nie wiem jaki będziesz miał sterownik ale na sterowniku od kolegi z forum nie działają, raz startuje raz nie. Nie wiem co by się działo jak by temperatura wzrosła ponad 40st.C bo poniżej to nie ma siły ruszyć. Kup 1200obr. i też są nie słyszalne. ja mam sterownik od lubusika ,ja już zakupiłem te z linka,może załączają się przy odpowiedniej temperaturze,sterownik jest wyposażony w czujnik temperatury sadzisz że to wina wiatraków czy sterownika? Edytowane 19 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Sterownik mam ten sam i te same wentylatory. Z tego co wiem to sterowanie wentylatorów jest zrobione PWNem więc może jak zrośnie temperatura to przyśpieszą, nie testowałem. Przykręciłem blaszką aluminiową do radiatora i nie chcę mi się odkręcać. Radiator mam 120cm i na razie 6szt. XM-L na 2,8A i 12 XT-E na 1,4A nie łapie pow. 35st.C więc nie kombinuje. Nie ma w Maritex'sie XM-L , jak będą to dołoże i zobaczymy jak złapie temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Jak daleko od diody przykleiłeś czujnik temp? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Czujnik jest ok 4cm. od XM-L'a i ok.3cm. od XT-E. Radiator słusznych rozmiarów wiec nie łapie temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Przy takich odleglosciach raczej nigdy jej nie złapie Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Masz rację. Zresztą sterownik lubusika ma ustawioną temp. progową dosyć wysoko. W takim wypadku wentylator na razie wogóle nie jest Ci potrzebny. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Temperatura progowa jest ustawiona na 30st.C, sterowanie jest PWM'em więc nie wiem kiedy osiąga 100% a rozbiegało się o konkretny model wentylatora który zasilany z 12V ledwo się kręci. Jest małej mocy i potrzebuje dużego wypełnienia aby ruszyć. Natomiast jeżeli chodzi o czujnik to nie ma wielkiego znaczenia odległość czy 1 czy 5cm przecież mierzymy temp. radiatora a wentylator chłodzi radiator a ten dopiero przez podłoże diodę. Dlatego najważniejsze jest podłoże diody bo to ono odbiera ciepło i rozprowadza po sobie i dalej do radiatora. Dlatego przylutowałem diody do miedzianego podłoża 3W/(m*K) i przykręciłem za pomocą pasty 6W/mK. Edytowane 20 Października 2012 przez Diabelss (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 20 Października 2012 a gdzie taka paste mozna kupic?.....sorry nie powstrzymalem sie Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Aż Ty Darek złośliwy jesteś. :thumbup: Uważaj bo ja Ci zasilacz pastą przykręce... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Nie ma problemu z zakupem http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=46712 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Kolego, takiej pasty uzywa każdy. Śmiejemy się tylko z niefortunnego sformuowania. Ale nie bierz tego do siebie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 20 Października 2012 Temperatura progowa jest ustawiona na 30st.C, sterowanie jest PWM'em więc nie wiem kiedy osiąga 100% a rozbiegało się o konkretny model wentylatora który zasilany z 12V ledwo się kręci. Jest małej mocy i potrzebuje dużego wypełnienia aby ruszyć. Natomiast jeżeli chodzi o czujnik to nie ma wielkiego znaczenia odległość czy 1 czy 5cm przecież mierzymy temp. radiatora a wentylator chłodzi radiator a ten dopiero przez podłoże diodę. Dlatego najważniejsze jest podłoże diody bo to ono odbiera ciepło i rozprowadza po sobie i dalej do radiatora. Dlatego przylutowałem diody do miedzianego podłoża 3W/(m*K) i przykręciłem za pomocą pasty 6W/mK. to znaczy ze te wentylatory mogę wywalić?nie znam się na tym ale albo się załącza albo nie a jeśli jest dobry to ma działać Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaras0071 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Mam pytanie a jaki zasilacz do 6nitek po 6diód czy też 24V Cytuj 100x40x30 + sump oświetlenie LED DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Ja zakupiłem te wentyle: http://allegro.pl/aab-black-silent-fan-14-15-lopatek-65-mocniejszy-i2711564481.html i sterownik lubusika, ale jeszcze nie sprawdzałem... Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach