baz Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2012 I jak warto go kupić?Pompa się wyciszyła jak to u Tunze czy nadal jest głośny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2012 I jak warto go kupić? ... Pompa trochę sie wyciszyła - albo ja się przyzwyczaiłem. Jednak mimo wszystko musiałem wrócić do pierwotnego rozwiązania, bo 9004 jest szerszy od Blue 500 i przez to zbytnio tamował mi wpływ wody do panela. 9004 będę odsprzedawał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 Mam go od ok. miesiąca, pompa tak się wyciszyła, że praktycznie jej nie słyszę, do Blue500 nie ma nawet co porównywać. Wydajność, tak na oko trochę lepsza niż B500, ogólnie odpieniacz polecam. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2012 Miło mi poinformować, że przed chwilą kurier dostarczył do nas odpieniacze Tunze Comline DOC Skimmer 9004. Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2012 Edytować postów niestety nie można, więc jestem zmuszony w oddzielnym poście zamieścić kilka zdjęć odpieniacza Tunze Comline DOC Skimmer 9004. Dla porównania jego wielkości na zdjęciach jest dość popularny telefon. Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baz Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Do użytkowników tego odpieniacza jesteście zadowoleni z jego pracy?.Nada się do około 180l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Mialem w 180l Tunze 9010 i był akurat,ten wydaje mi sie przy mały,a zauwaz ze 9010 bierze 600l powietrza na godzine a ten ledwo 150l/h. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 ..Nada się do około 180l? Nie nada. Jest za mały. Potrzebne by były dwa. Jeden z dużym rabatem mogę odsprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mick87mce Zgłoś Napisano 26 Marca 2013 odpieniacz da rade w 125 l ? Reebos ile byś chciał za swój ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 10 Listopada 2013 Odgrzewam. Zmieniam odpieniacz w akwarium mojej połówki. Akwarium 120 litrów, SPS no i LPS, jakieś ZOA trochę miękkich. Zastanawiamy się na odpieniaczem TUNZE 9002 oraz 9004. Mam pytanie do posiadaczy i użytkowników tych modeli. Który będzie lepszy...? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Tyle co zdążyłem wyhaczyć z prospektów to różnica głównie polega na zastosowaniu pomp. 9004 ma pompę która wirnikiem miesza powietrze z wodą, zaś 9002 mam zwykłą pompę obiegową wyposażoną na wylocie w dysze venturi. Wydedukowałem więc, że 9004 jest wydajniejszy ze względu na sposób mieszania powietrza z wodą. Ale znów 9002 nie wybija planktonu. I teraz bądź mądry... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 A nad am turboflotor 500 blue sie nie zastanawiales ? Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Właśnie u mnie, bo chodzi tutaj o moje akwarium pracuje AM Blue1000. Drażni mnie body za akwarium i ta pompa widoczna w środku. Odpieniacze TUNZE są dyskretne i wydajne, ale nie potrafimy się zdecydować z chłopakiem, więc pytamy o opinie użytkowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 Niech zgadnę, Nikt nie ma, nie miał, nie używał tych odpieniaczy. Zgadłem...? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 Znam dwie osoby, które mają te odpieniacze w podobnym litrażu do Twojego. Obie swoje chwalą, baniaki są typowo lpsowe. Na początku trochę głośny, ale szybko się wycisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 To już coś, dziękuję. Czy ktoś jeszcze...? Który z tych odpieniaczy poradzi sobie w zbiorniku 120 litrów SPS/LPS z naciskiem na SPS Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n00n Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Ja mam 9004, ale dopiero startuję. Według stronki tunze, 9004 starczy do takiego baniaka nawet mocno obciążonego. Pytanie tylko czy wierzysz tunze. Ja tam nie widzę powodów, aby nie wierzyć. Cytuj 128L, Tunze ReefPack 250 (Comline DOC Skimmer 9004 + Comline Filter 3162), Tunze 6015 + 6025, Maxpect Razor 420R 160W 16K, start na suchej skale, żywym piachu i 10% wody z działającego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 ozywie troche ten watek:) Mam pytanie odnosnie ustawienia optymalnej wysokosci montazu tego odpieniacza. Z tylu na obudowie jest zaznaczona linia i napis osmolator level. Czy ta linia ma byc wyznacznikiem optymalnej wysokosci montazu odpieniacza wzgledem poziomu wody w akwarium i tak go ustawic czy oznacza ona minimalna wysokosc odpieniacza wzgledem poziomu wody? Pytam, bo zastanawiam sie jak prawidlowo ustawic odpieniacz zeby nie przelewal, a prawidlowo pienil przy maksymalnie rozkreconym doplywoe powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozikk Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 Używam tego odpieniacza od około 3 miesięcy. Na początku miałem problem żeby go wyregulować, ale metodą prób i błędów w końcu się udało. U mnie ustawiony jest tak, że dopływ powietrza rozkręcony jest maksymalnie, a dolna część grzebienia jest około centymetra poniżej poziomu wody. Pozdrawiam Cytuj Było:( 450L,sump 225L,2x150W HQI + 2x54W T5 ,LR 45kg,OR 3500,Tunze 6085, Apf 600. Zalane 01.06.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach