makok Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Zobacz u mnie na YouTube na AkwarystyczneZróbtoSam są dwa filmy o prostym dwukomorowym. Jedną z komór przedzieliłem ale nie wykorzystuje narazie. Może Ci pomoże. Link powinien być w stopce. wysłane z kieszonkowego miniekraniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
InSpEcToR Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Ok dzięki. Już ogarniam temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Witam Czy ktoś z forumowiczów posiada i użytkuje sump z odpieniaczem i pompą obiegową po tej samej stronie? Oczywiście mam na myśli dość dużą wersję sumpa. Chodzi mi o coś takiego: Czy taka konstrukcja się sprawdza w praktyce i jest wygodna w obsłudze? powtórzę pytanie może jednak ktoś testuje/testował podobne rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Ja bym sie zastanowil jaki wplyw moze miec jedna pompa na druga przy tak bliskiej odleglosci... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 a co dokladnie masz na mysli? glosnosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Bardziej chodzilo mi o oddzialywanie magnetyczne etc. Przy duzych "klockach" moze miec to wplyw na sprzet. Do tego w sumpie ciezar sprzetow bedzie rozmieszczony w jednym miejscu a ewent. Wibracje na szkle nie beda sie tak rozchodzic jak przy standardowym (od konca do konca). Tak tylko gdybam. Nie zastanawialem sie nigdy nad tym, bo nigdy nie myslalem o takim ulozeniu Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 myśle powoli o przyszłościowym projekcie i mam nadzieje mieć w nim sump obok akwarium, przy takim ułożeniu sprzętu miałbym łatwiejszy dostęp a woda wydaje mi się że płynęłaby bardziej "wartkim" strumieniem przy węższej szerokości a dłuższym biegu, co do rozkładania ciężaru to bym się nie przejmował ponieważ w akwarium skała też nierównomiernie naciska a dodatkowo w sumpie przegrody są dość gęsto co mocno wzmacnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Witam! Proszę bardziej doswiadczonych akrarystów o ocenę projektu sump'a. Ma on obsługiwać akwarium o wymiarach 80x60x55h co daje jakieś 270l. Sump o wymiarach 70x40x40. Z góry dziękuje. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pylik Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Też bym chciał poznać opinię na temat sumpa Damiana, bo planuję bardzo podobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Co powiecie na taki projekt? Ma to sens z rozdzielonym spływem? Z waty mżna zawsze zrezygnować Edytowane 4 Marca 2015 przez Maćko (wyświetl historię edycji) Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Marca 2015 Witam! Proszę bardziej doswiadczonych akrarystów o ocenę projektu sump'a. Ma on obsługiwać akwarium o wymiarach 80x60x55h co daje jakieś 270l. Sump o wymiarach 70x40x40. Z góry dziękuje. Damian, masz bardzo dobry projekt sumpa. Jedynie co bym zmienił to to żeby siporax dać za następna przegrodą, ta żeby woda go podmywała od dołu. Zmierz sobie dokładnie szerokość komory na siporax. Na dwa rzędy siporaxu komora musi mieć ok 7-7,5 cm Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 10 Marca 2015 Yarcio dzięki za odpowiedź, ale Sump już zrobiony trochę zmodyfikowany względem tego projektu. W mojej galerii wszystko jest Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartłomiej Zgłoś Napisano 10 Marca 2015 a ma ktoś projekt sumpa w kształcie kwadratu ?? np pod kostkę?? a ma ktoś projekt sumpa w kształcie kwadratu ?? np pod kostkę?? Cytuj KOSTKA 68x68x60 2 x Jebao RW-8 obieg Jebao DCT- 6000 Whiteskim 150 Giesemann infiniti 150W + 4x 24W skała 20 kg sump 60x40x40 - 3 komory suchy piasek - 10 kg kore 5th odpalone AD. 10.04.2015r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 Bartłomiej, a pod jaki odpieniacz, o jakich wymiarach podstawy? Jak dla mnie to w prostocie siła. Nadmiar przegród powoduje to ,że na nic nie ma miejsca w sumpie. Często wystarczy komora pompy taka by zmieścić pompę i trochę jeszcze wody by dolewka nie musiała za często działać (ale na tyle mało by nie było problemu przy zatkaniu splywu i rewizji) oraz komora na pozostały sprzęt (spływ, skarpeta, odpieniacz, reaktory, przepływówki itd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 Przede wszystkim nie robiłbym sump'a na całą szafkę. Zostaw sobie trochę miejsca na np. pojemniki do ballinga. Ojciec ma sump na całe dno szafki i musi kombinować gdzieś poza szafką żeby buteleczki postawić. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartłomiej Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 WS 150 PODSTAWA 20X20 CM pompa w body Cytuj KOSTKA 68x68x60 2 x Jebao RW-8 obieg Jebao DCT- 6000 Whiteskim 150 Giesemann infiniti 150W + 4x 24W skała 20 kg sump 60x40x40 - 3 komory suchy piasek - 10 kg kore 5th odpalone AD. 10.04.2015r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 No to już pewnie wiesz ile powinna mieć wysokość komory odpieniacza. Wyczytałem w innym temacie że masz 58x58 miejsca. Zrób Sump 56/45/45. Zostanie Ci trochę miejsca na nieduże butelki. Musisz sobie to jeszcze wszystko przeliczyć bo pamiętaj, że Sump musi przyjąć wodę po odcieniu prądu. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartłomiej Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 No to już pewnie wiesz ile powinna mieć wysokość komory odpieniacza. Wyczytałem w innym temacie że masz 58x58 miejsca. Zrób Sump 56/45/45. Zostanie Ci trochę miejsca na nieduże butelki. Musisz sobie to jeszcze wszystko przeliczyć bo pamiętaj, że Sump musi przyjąć wodę po odcieniu prądu. ok dzieki za podpowiedź , nie wiem ile potrzeba wysokości do tego odpieniaqcza Cytuj KOSTKA 68x68x60 2 x Jebao RW-8 obieg Jebao DCT- 6000 Whiteskim 150 Giesemann infiniti 150W + 4x 24W skała 20 kg sump 60x40x40 - 3 komory suchy piasek - 10 kg kore 5th odpalone AD. 10.04.2015r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 Zapytaj producenta. Mam takiej samej konstrukcji i chodzi na głębokości 20cm Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartłomiej Zgłoś Napisano 11 Marca 2015 ok Cytuj KOSTKA 68x68x60 2 x Jebao RW-8 obieg Jebao DCT- 6000 Whiteskim 150 Giesemann infiniti 150W + 4x 24W skała 20 kg sump 60x40x40 - 3 komory suchy piasek - 10 kg kore 5th odpalone AD. 10.04.2015r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomorbk Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam zakladam nowe akwarium o wymiarach 70x70x70 i potrzebny mi do tego sump jako ze w tym temacie jestem zielony a moj poprzedni sump tez byl robiony z czyjas pomoca moze ktos ma odrobine checi i czasu i zrobi jakis projekt ktory moglbym zaniesc szklarzowi ogolnie chcialbym zeby mial 3 komory jedna zrzut z odpieniaczem, komora na siporaks i na grzalke i pompe ew jakis filterek jesli by sie zmiescilo z gory dzieki jesli sie kots wysili i pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pa_blo Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Też chętnie zobaczyłbym jakiś projekt sumpa w kwadracie bo przyszedł czas na wymianę i zastanawiam się nad takim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesteer1 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Podbijam. U mnie powstaje kostka 60x60x50 i chętnie bym popatrzył na jakiś przykłady na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bondzik04 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Szukałem sumpa do mojej kostki 60x60x55( bo akwarium bez sumpa zaczyna wyglądać jak pacjent na ojomie:) )ale nie znalazłem takiego jak chciałem wiec narysowałem własny projekt w którym musi się zmieścić odpieniacz którego teraz używam Deltec MCE600. Jest to mój pierwszy projekt sumpa wiec proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawy. Edytowane 3 Maja 2015 przez Bondzik04 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 To teraz ja:) Kupiłem sobie zestaw z sumpem, w którym chciałbym urządzić refugium + DSB Na fotce zaznaczyłem 2 przegrody, które chyba chciałbym usunąć - chyba bo nie wiem czy mogę Czy spływ z akwarium może być bezpośrednio do refugium czy nie? Czy może wywalić tą podwójną przegrodę po lewej i zrobić wtedy refugium + DSB?, a zostawić komorę na spływ? Czy może nic nie ruszać i w komorze na spływ i drugiej na refugium wsypać piachu ile można? mam nadzieję, że ktoś zrozumie ten chaos Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach