morfeusz1976 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 mam miejsce w stelażu do prawie 90 cm ale fajnie, że zwróciłeś mi na to uwagę a skimz ? masz jakieś informacje ? Cytuj Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Poszukaj w danych technicznych. Ja mam identyczny układ sumpa tylko wymiary inne. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez marb (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JayJay Zgłoś Napisano 27 Września 2015 (edytowane) bedzie ladnie dzialal ma ktos jakas opinie ? Edytowane 2 Października 2015 przez JayJay (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Mój sump 95x45x45( kopia sumpa Romana ) Te dwie czerwone kropki, z lewej strony przed komorą na pompę powrotną to po prostu dwa cienkie paski szkła. Na tym mam kawałek kratki i na nią kładę materiał filtrujący. Sprawdza się super. hej, a czy moglbys opisac ten sump, szczegolnie co masz w 2 ostatnich komorach. Mam jeszcze pytanie dotyczące roznicy pomiedzy sciankami odgradzającymi: 1. Pomiedzy pierwsza a druga komora, woda przechodzi dolem, potem gora do drugiej komory (czasami niektorzy daja 3 scianki. 2. Pomiedzy drugą a trzecia woda przechodzi "srodkiem" wysokosci. Jakie ma znaczenie/ jaka jest roznica pomiedzy pierwszym a drugim rozwiazaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 17 Listopada 2015 To i ja dodam mój projekt sumpa pod wymiar. Proszę o uwagi co można zmienić . W komorze odpieniacza można dać spaghetti ? Szyba 6mm ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 17 Listopada 2015 W jakim celu oddzieliłeś komorę spływu od komory odpieniacza? W jakim celu oddzieliłeś komorę spływu od komory odpieniacza? Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Hmm ... sam się teraz zastanawiam. Szyba 6mm wystarczy ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Wrzucam swój projekt do kostki o podstawie 70x70, może komuś się przyda. http://300saltwater.blogspot.com/2015/11/zmiany-zmiany.html Pozdrawiam, Marek. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Poproszę o ocenę sumpa Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Panowie to może ktoś obeznany pomoże: akwarium 80x40x40, odpieniacz Aqua Medic Turboflotor Blue 1000, pompa Jebao DCT 4000, sump 70x40x40h. Proszę o pomoc w zaprojektowaniu. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Jesli chcesz oswietlac sump to pomysl o nieprzezroczystych przegrodach, bo inaczej wszystkie sprzety bedziesz mial w glonach wapiennych. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Jesli chcesz oswietlac sump to pomysl o nieprzezroczystych przegrodach, bo inaczej wszystkie sprzety bedziesz mial w glonach wapiennych. Czuli w refugium czarna szyba z lewej i prawej strony ? A co powiecie o wysokościach ? Nie powinny być "schodkowe" ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 No a nie sa? Z tego co widze kazda kolejna przegroda nad ktora przelewa sie woda jest nizsza. Jakie glony chcesz trzymac w refugium? Jesli spaghetti to zrob jedna komore. Na dnie siporax a nad nim glony Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 No a nie sa? Z tego co widze kazda kolejna przegroda nad ktora przelewa sie woda jest nizsza. Jakie glony chcesz trzymac w refugium? Jesli spaghetti to zrob jedna komore. Na dnie siporax a nad nim glony Prawdopodobnie spaghetti . Teraz tak patrzę i np. szyba w refugium po lewej ma 23=2 cm przerwy co daje 25. Ostatnia przegroda przy pompie obiegowej ma taką samą wysokość . Tak może być czy przerobić na niższe ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Halo, pomoże ktoś ? Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Dopisz rozmiary komina. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez marb (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Komin dopiero będzie (lewy róg ale wymiar sam jeszcze nie wiem czy 15x15 cm czy też 12x18 cm a może jeszcze inaczej ? spływ i rewizja o32 a powrót o25), jestem na etapie dobierania sprzętu. Miałem się wzorować na tym zestawie: http://www.microaqua...tart/mitoja-80/ . Obecnie mam zbiornik OW 80x40x40 (jeszcze bez komina), lampa Aqua Nova 4x39W, odpieniacz Aqua Medic Turboflotor Blue 1000, pompa obiegowa będzie Jebao dct 4000. Na tą chwilę tyle. Link do tematu, który niestety pozostał w większości bez odpowiedzi : http://nano-reef.pl/...ow/#entry817758 Edytowane 28 Grudnia 2015 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Przy takim małym akwarium myślę że hydraulika 25 mm w zupełności wystarczy. Pompy też zbyt dużej nie bierz (Mam DCT 6000 w 300 litrach i pracuje na 1 biegu). Jakie zanurzenie powinien mieć Twój odpieniacz? Wysokość przegrody odpieniacza musi być dostosowana (niższa) niż max zanurzenie odpieniacza. Poziom wody w sumpie będzie wynosił ok 36 cm, Zostaje 4 cm na rezerwę, czyli ok 11 litrów. W przypadku braku prądu, z akwarium spłynie Ci woda z nad grzebienia 13 litrów (80cm x 40 cm x 4 cm) oraz to co będzie w kominie, przyjmijmy 15 cm x 10 cm x 35 cm = ok 5 litrów. W sumie ok 18 litrów, z czego 7 wyląduje na podłodze. Szerokość sumpa masz dokładnie taką samą jak akwarium, pytanie czy zmieści Ci się w szafce. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez marb (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Przy takim małym akwarium myślę że hydraulika 25 mm w zupełności wystarczy. Pompy też zbyt dużej nie bierz (Mam DCT 6000 w 300 litrach i pracuje na 1 biegu). Jakie zanurzenie powinien mieć Twój odpieniacz? Wysokość przegrody odpieniacza musi być dostosowana (niższa) niż max zanurzenie odpieniacza. Poziom wody w sumpie będzie wynosił ok 36 cm, Zostaje 4 cm na rezerwę, czyli ok 11 litrów. W przypadku braku prądu, z akwarium spłynie Ci woda z nad grzebienia 13 litrów (80cm x 40 cm x 4 cm) oraz to co będzie w kominie, przyjmijmy 15 cm x 10 cm x 35 cm = ok 5 litrów. W sumie ok 18 litrów, z czego 7 wyląduje na podłodze. Szerokość sumpa masz dokładnie taką samą jak akwarium, pytanie czy zmieści Ci się w szafce. Ok, hydraulika na o25. Pompę biorę ze sporym zapasem DCT 4000 (dlatego ten model bo ma regulację). Mam 450l roślinne i może kiedyś mi odwali by zamienić je na morskie Odpieniacz niema chyba minimalnego zanurzenia (może pracować na zewnątrz jak i wewnątrz akwa.). Akwarium ma 80x40x40 a sump jak zakładam ma mieć 70x40x40. Co więc radzisz aby uniknąć opisanych przez Ciebie niespodzianek, obniżyć przegrody, jeśli tak to o ile ? czy sam projekt sumpa jest dobry ? A może sump 3 komorowy a dolewka osobno lub np dolewka i komora pompy oddzielone w trzeciej komorze ? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Sump największy jaki się zmieści w szafce. Nie znam tego odpieniacza, wiec nie wiem jak z jego zanurzeniem, popytaj ludzi, którzy go używają., Zorientuj się też jakie są rzeczywiste wymiary podstawy wraz z pompą, żeby nie było smutnej niespodzianki, Jeżeli chodzi o rezerwę, to albo wyższy sump, albo niższe przegrody (jak pisałem ich wysokość determinuje odpieniacz). Dolewkę można zrobić oddzielnie, wtedy w sumpie zmieściło by się może małe refugium. Pytanie ile masz miejsca w szafce, warto je wykorzystać na maxa. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2015 Prawdopodobnie spaghetti . Teraz tak patrzę i np. szyba w refugium po lewej ma 23=2 cm przerwy co daje 25. Ostatnia przegroda przy pompie obiegowej ma taką samą wysokość . Tak może być czy przerobić na niższe ? No ale ta ostatnia przegroda ma prześwit pod spodem. Woda będzie płynęła pod nią, a nie nad nią... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Sump największy jaki się zmieści w szafce. Nie znam tego odpieniacza, wiec nie wiem jak z jego zanurzeniem, popytaj ludzi, którzy go używają., Zorientuj się też jakie są rzeczywiste wymiary podstawy wraz z pompą, żeby nie było smutnej niespodzianki, Jeżeli chodzi o rezerwę, to albo wyższy sump, albo niższe przegrody (jak pisałem ich wysokość determinuje odpieniacz). Dolewkę można zrobić oddzielnie, wtedy w sumpie zmieściło by się może małe refugium. Pytanie ile masz miejsca w szafce, warto je wykorzystać na maxa. Sump 70x40x40, odpieniacz niema minimalnego zanurzenia (jest zarówno wewnętrzny jak i zewnętrzny), dolewka będzie grawitacyjna. Trochę się zmieniła koncepcja i na chwilę obecną projekt wygląda tak: Edytowane 30 Grudnia 2015 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Mam kilka wątpliwości. 1. Czy przy tak wąskiej komorze odpieniacza będziesz w stanie go wyjąc z sumpa (zakładam, że szafka nie jest na tyle wysoka żeby wysunąć odpieniacz pionowo do góry)? W rysunku nie uwzględniłeś grubości szkła, niby niewiele, ale 5 przegród i dwie ściany to w sumie 3,5 cm. Wyrzuciłbym przegrodę nr 2 (licząc od lewej). Przedostatnią komorę dałbym szerszą, np. 5 cm, wcześniej dołożyłbym jeszcze jedną przegrodę tak aby woda do przedostatniej komory wpływała od spodu, Taka komora będzie świetnym miejscem na siporax lub media filtracyjne. Komorę powrotu dałbym trochę szerszą. Po 0,5 cm luzu z każdej strony pompy to mało. Będzie trudno tak idealnie pokleić hydraulikę, żeby trafić dokładnie rurą w pompę, nawet używając przejściówki z węża silikonowego (polecam). W efekcie może się okazać, że pompa będzie dotykała przegrody i przenosiła wibracje na sumpa. Ja mam takiego sumpa, jak poniżej. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Mam kilka wątpliwości. 1. Czy przy tak wąskiej komorze odpieniacza będziesz w stanie go wyjąc z sumpa (zakładam, że szafka nie jest na tyle wysoka żeby wysunąć odpieniacz pionowo do góry)? W rysunku nie uwzględniłeś grubości szkła, niby niewiele, ale 5 przegród i dwie ściany to w sumie 3,5 cm. Wyrzuciłbym przegrodę nr 2 (licząc od lewej). Przedostatnią komorę dałbym szerszą, np. 5 cm, wcześniej dołożyłbym jeszcze jedną przegrodę tak aby woda do przedostatniej komory wpływała od spodu, Taka komora będzie świetnym miejscem na siporax lub media filtracyjne. Komorę powrotu dałbym trochę szerszą. Po 0,5 cm luzu z każdej strony pompy to mało. Będzie trudno tak idealnie pokleić hydraulikę, żeby trafić dokładnie rurą w pompę, nawet używając przejściówki z węża silikonowego (polecam). W efekcie może się okazać, że pompa będzie dotykała przegrody i przenosiła wibracje na sumpa. Ja mam takiego sumpa, jak poniżej. Czy mogę skorzystać z Twojego projektu i przerobić go na własne potrzeby ? jeżeli sprawdził się u Ciebie to nie musiałbym kombinować (przy braku wiedzy na ten temat). Edytowane 30 Grudnia 2015 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Oczywiście, że możesz, tym bardziej, że to nie mój projekt, a jedynie własna adaptacja rozwiązań podpatrzonych u kolegów i koleżanek z forum. Moja wiedza jest zbyt skromna, na tworzenie autorskich projektów. Jeżeli, potraktujesz środkową komorę jako refugium i będziesz miał nad nią światło, to proponuję abyś przegrody zaznaczone na czarno (u mnie są z czarnego szkła) zrobił nieco wyższe. Ograniczy to oświetlanie pozostałych komór, a co za tym idzie rozwój glonów w tych miejscach. Jak jesteś zainteresowany to mogę udostępnić pliki sketch up z moim projektem. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach