Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Witam Mam pytanie do użytkowników lamp 8 kanałowych : Czy ma ktoś sprawdzone ustawienie temperatury barwowej bo od kilku miesięcy próbuję ustawić coś miłego dla oka i koralowców ale wciąż jestem niezadowolony z efektów. Pytanie do Przemka: Czy w nowych wersjach aplikacji mogłoby znaleźć się ustawienie takie jakie było w oprogramowaniu do Black Pythonów gdzie można było ustawić konkretną temperaturę barwy światła w zakresie chyba do 14000 -22000 K ? Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Co prawda ja w Tritonie mam o jednen kanal wiecej, ale pewnie nie robi to wielkiej roznicy. Pierwsze co to wylaczylem kanal zielony na moj gust jest on zbedny. Najchetniej wymienilbym no na kolor magneta lub royal blue. Zrdukowalem kanaly biale do 20% mocy i mam jak lubie. Swiatlo , kolory, gusta i gusciki....kazdy lubi co innego Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Co prawda ja w Tritonie mam o jednen kanal wiecej, ale pewnie nie robi to wielkiej roznicy. Pierwsze co to wylaczylem kanal zielony na moj gust jest on zbedny. Najchetniej wymienilbym no na kolor magneta lub royal blue. Zrdukowalem kanaly biale do 20% mocy i mam jak lubie. Swiatlo , kolory, gusta i gusciki....kazdy lubi co innego W sumie masz rację ale zauważyłem ,że acropory zaczęły mi blaknąć i jak na moje oko światło jest "dziwne" Kiedy świeciłem Black Pytonami przy ustawieniu temperatury na 18700 K korale miały super kolorki Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Co prawda ja w Tritonie mam o jednen kanal wiecej, ale pewnie nie robi to wielkiej roznicy. Pierwsze co to wylaczylem kanal zielony na moj gust jest on zbedny. Najchetniej wymienilbym no na kolor magneta lub royal blue. Zrdukowalem kanaly biale do 20% mocy i mam jak lubie. Swiatlo , kolory, gusta i gusciki....kazdy lubi co innego A u siebie w lampie jakie masz T5 (o ile są)? Bo ja staram się jakoś dobrać aby było miłe dla oka zarówno ze świetlówkami jak i po ich wyłączeniu.. Zielony też jakoś zbędny mi się wydaje. pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Co prawda ja w Tritonie mam o jednen kanal wiecej, ale pewnie nie robi to wielkiej roznicy. Pierwsze co to wylaczylem kanal zielony na moj gust jest on zbedny. Najchetniej wymienilbym no na kolor magneta lub royal blue. Zrdukowalem kanaly biale do 20% mocy i mam jak lubie. Swiatlo , kolory, gusta i gusciki....kazdy lubi co innego Mógłbyś wrzucić zdjęcie swoich ustawień ? Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Nikt nie chce się podzielić swoją wiedzą czy tak mało jest użytkowników tych lamp ? Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Zdjec jeszcze zadnych nie robilem bo akwarium ma niecaly mesiac. Piasek skala kilka szczepek. Lampa wisi od dwoch dni Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Zdjec jeszcze zadnych nie robilem bo akwarium ma niecaly mesiac. Piasek skala kilka szczepek. Lampa wisi od dwoch dni Miałem na myśli zrzut ekranu z zakładki color setting w aplikacji Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Miałem na myśli zrzut ekranu z zakładki color setting w aplikacji Daj e maila to ci podesle plik z ustawieniami jakich ja uzywam Pliki z rozszezeniem pss nie wchodza na forum Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Daj e maila to ci podesle plik z ustawieniami jakich ja uzywam Pliki z rozszezeniem pss nie wchodza na forum Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 nautica522@gmail.com Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Nie chce sie zrobic print sreen ,ale tak jak napisalem powyzej zielony kanal moc 0, biale kanaly na 20% reszta ma MAX O ilosc siwatla sie nie martwie bo system przygotowuje pod korale niefotosytezujace, a przez kilka godzin dziennie na akwarium swieci slonce Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Nie chce sie zrobic print sreen ,ale tak jak napisalem powyzej zielony kanal moc 0, biale kanaly na 20% reszta ma MAX O ilosc siwatla sie nie martwie bo system przygotowuje pod korale niefotosytezujace, a przez kilka godzin dziennie na akwarium swieci slonce Dobre i takie info Nadal szukam "idealnego" ustawienia światła Może jeszcze ktoś pomoże ? Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 12 Października 2012 nautica522@gmail.com Poszlo Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Poszlo Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Ok dzięki Jutro spróbuję i dam znać Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Poszlo Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Ok dzięki Jutro spróbuję i dam znać Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 12 Października 2012 Tylko zwróć uwagę że Darek to zdaje się od 6-tej rano świeci u siebie do 21:26 o ile pamiętam pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Tylko zwróć uwagę że Darek to zdaje się od 6-tej rano świeci u siebie do 21:26 o ile pamiętam pozdrawiam Paweł Do 21:35 Godziny mozna zawsze edytowac Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Do 21:35 Godziny mozna zawsze edytowac Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Nie wiem co robię źle ale nie mogę tego uruchomić W zakładce "custom scenario" klikam load scenario from file i po wysłaniu do lampy nic się nie dzieje Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Nie wiem co robię źle ale nie mogę tego uruchomić W zakładce "custom scenario" klikam load scenario from file i po wysłaniu do lampy nic się nie dzieje Nie mam w tej chwili dostepu do komputera wiec najlepiej zadzwon to ci podpowiem co i jak zaladowac Dariusz Barcikowski Wysyłane z GT-I9001 ( +48 797 345 997 ) za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Witam @edek A czy sprawdzałeś czy program znajduje się w pamięci lampy? @światło zielone. Panel LED nie był dobierany tylko i wyłącznie na podstawie tego co jest najładniejsze dla oka - ale również na podstawie tego, jaki rodzaj światła(długość fali) jest wymagany dla pobudzania pewnych grup fotopigmentów zawartych w tkankach koralowców. Jest wiele grup GFP dla których barwa zielona jest kluczowa. Zobacz jak wygląda spectrum zbudowane ze świetlówek 50/50: W zasadzie składa się z trzech widocznyck pików - z czego największy i dominujący należy do barwy zielonej.. Oczywiście - patrząc na takie światło nie widzimy barwy zielonej - ale tylko i wyłącznie dlatego - że nasze oko jest ułomne - niestety... To samo jest przy wykresach żarników HQI - niemal zawsze dla barwy zielonej jest tam mocno zaznaczony peak. Dlatego też - jeśli ktoś chce - może zieloną barwę wyłączyć - ale nie można powiedzieć że jest ona "zbędna" dla budowy pigmentów w tkankach koralowców - szczególnie - że biorąd pod uwagę zjawizko fotoabsorpcji i fotoemisji - aby pobudzić do fluorescencji koralowca o kolorze żółtym - musi on otrzymać światło w zakresie zieleni.. Dlaczego? Wynika to z prostej zasady zachowania energi - fale krótsze niosą dużą energię - fale dłuższe - małą. Czyli długość fali(kolor światła w dużym uproszczeniu) związana jest ściśle proprorcjonalnie z ilością energii. Tkanka koralowca - wykorzystując fotopigmenty w niej zawarte - "pochłania" część energii z fali - a resztę wypromieniowuje w procesie fotoemisji.. http://www.liv.ac.uk/physiology/ncs/catalogue/Cloning/Excitation_and_Emission_Spectra_of_GFP_variants.htm Wypromieniowana fala ma zawsze mniej energii(część zostałą pochłonięta przez koralowca i wykorzystana w procesie budowy glukozy) - więc wypromieniowana fala ma mniejszą energię - większą długość. Na prawo od fal zielonych(na wykresie) - jest światło żółte.. Aby więc otrzymać "ładnie" wyglądające żółte acropory - lub nawet pomarańczowe(bo ilość pochłoniętej energii zależy od gat. koralowca/pigmentów zawartych w jego tkance) - MUSI on dostać światło o długości 510-540nm - czyli powiedzmy - zieleni. pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Witam @edek A czy sprawdzałeś czy program znajduje się w pamięci lampy? @światło zielone. Panel LED nie był dobierany tylko i wyłącznie na podstawie tego co jest najładniejsze dla oka - ale również na podstawie tego, jaki rodzaj światła(długość fali) jest wymagany dla pobudzania pewnych grup fotopigmentów zawartych w tkankach koralowców. Jest wiele grup GFP dla których barwa zielona jest kluczowa. Zobacz jak wygląda spectrum zbudowane ze świetlówek 50/50: W zasadzie składa się z trzech widocznyck pików - z czego największy i dominujący należy do barwy zielonej.. Oczywiście - patrząc na takie światło nie widzimy barwy zielonej - ale tylko i wyłącznie dlatego - że nasze oko jest ułomne - niestety... To samo jest przy wykresach żarników HQI - niemal zawsze dla barwy zielonej jest tam mocno zaznaczony peak. Dlatego też - jeśli ktoś chce - może zieloną barwę wyłączyć - ale nie można powiedzieć że jest ona "zbędna" dla budowy pigmentów w tkankach koralowców - szczególnie - że biorąd pod uwagę zjawizko fotoabsorpcji i fotoemisji - aby pobudzić do fluorescencji koralowca o kolorze żółtym - musi on otrzymać światło w zakresie zieleni.. Dlaczego? Wynika to z prostej zasady zachowania energi - fale krótsze niosą dużą energię - fale dłuższe - małą. Czyli długość fali(kolor światła w dużym uproszczeniu) związana jest ściśle proprorcjonalnie z ilością energii. Tkanka koralowca - wykorzystując fotopigmenty w niej zawarte - "pochłania" część energii z fali - a resztę wypromieniowuje w procesie fotoemisji.. http://www.liv.ac.uk...FP_variants.htm Wypromieniowana fala ma zawsze mniej energii(część zostałą pochłonięta przez koralowca i wykorzystana w procesie budowy glukozy) - więc wypromieniowana fala ma mniejszą energię - większą długość. Na prawo od fal zielonych(na wykresie) - jest światło żółte.. Aby więc otrzymać "ładnie" wyglądające żółte acropory - lub nawet pomarańczowe(bo ilość pochłoniętej energii zależy od gat. koralowca/pigmentów zawartych w jego tkance) - MUSI on dostać światło o długości 510-540nm - czyli powiedzmy - zieleni. pozdrawiam Przemek Przemek powiedz czy istnieje możliwość dodania "uproszczonego" sterowania tak jak to było w oprogramowaniu dla Black Python-ów ? Zwykły suwak z temp. barwy w zakresie od 15000 K do 22000K . Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Darek czy mógłbyś jeszcze raz mi napisać jak wgrać soft bo lampa nie zapamiętuje mi ustawień i o 16 miałem już noc Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 15 Października 2012 W jakim sensie nie zapamietuje? Po ponownym odpaleniu programu sa inne niz zostawiles wczesniej? Tam wszedzie sa przyciski w stylu read from lamp i one zaciagaja aktywne ustawienia lampy. Program po odpaleniu ma wpisane tak jakby domyslne i trzeba je dopiero zaczytac z lampy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach