Skocz do zawartości
Tsol

Pokolce

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie pokolce można hodowac w akwarium 200 litrowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mniejszych i mniej ruchliwych np. żółtek (zebrasoma flavescens), ale prędzej czy później wyrośnie z takiego baniaka.

Zmieniasz zbiornik na 200 l czy pytasz za kolegę?

Edit:

Zmieniłem nazwę żółtka, skąd mi się scopas przyplątał?

Edytowane przez kapuhy (wyświetl historię edycji)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółtek (Zebrasoma flavescens) ;) albo np. jakieś małe Ctenochaetus (tominiensis, strigosus)

Edytowane przez ejerzyk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co słyszałem, to Tominiensis potrafi wyrosnąć na sporą rybę, a Strigosus już nie i jest bardzo pożyteczny, jeśli ktoś ma problem z glonami. Strigosus bardzo chętnie wszystkie glony wyskubie i ma cały dzień zajęcie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę i tak zmienic na większe. Ja mam 370 i pokolce strasznie się stresują a co dopiero jak podrosną. Już mam projekcik na 1000l i to powinno wystarczyc. A jak wiadomo pokolcowate są najbardziej urodziwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co słyszałem, to Tominiensis potrafi wyrosnąć na sporą rybę, a Strigosus już nie i jest bardzo pożyteczny, jeśli ktoś ma problem z glonami. Strigosus bardzo chętnie wszystkie glony wyskubie i ma cały dzień zajęcie. :)

tominiensis nie urósł u mnie prawie nic, podczas gdy żółtek z 1,5 raza

poza tym reeflex podaje: tominiensis 14-16 cm, strigosus 15-16 cm... hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejerzyk, widziałem co podają ale widziałem też Tominiensis, które miały grubo ponad 20cm w nie za dużych zbiornikach.

Właśnie dlatego (lektura reeflex) chciałem sobie kupić Tominiensis ale ktoś powiedział mi wtedy, że moje 450l to za małe dla tej ryby.

Wiadomo, ryby rosną też tak, jakie im stworzymy warunki = w małym akwarium nie urośnie tak duża lub/i tak szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem też Tominiensis, które miały grubo ponad 20cm w nie za dużych zbiornikach.

wg mnie przesadziłeś z długością

poza tym wcześniej napisałeś "z tego, co słyszałem", teraz "widziałem"...

ja napiszę: mam C. tominiensis od około roku. Jest wypasiony, grubiutki, zresztą jak wszystkie ryby, bo obozu zagłady w akwarium nie robię. Wszystkie ryby rosną - borsuk, żółtek, ale tominiensis niewiele - mam wrażenie, że bardziej urósł wszerz niż wzdłuż :)

a tak w ogóle to lepiej jest kupić niezbyt dużego osobnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się . Jak podrosną będzie im ciasno to odłowisz i wymienisz na mniejszy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.