Miklosz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Od jakiegoś czasu czytam na forum na temat oświetlenia. Coraz więcej jest na rynku dostępnych lamp LED. Moje pytanie dotyczy tego jak rozumieć moc tych lamp? Jak pisze np. lampa LED 120W, to mam rozumieć, że jest to odpowiednik np. HQI 120W? Czy ta lampa pobiera 120 W? A może chodzi o inny przelicznik np. od ilości litrów. np 1W:1Litr. Przepraszam jeśli był już taki watek ale nie znalazłem . Nie chodzi mi o jakieś skomplikowane wykresy, ale o prosta łopatologiczną odpowiedź . Edytowane 28 Października 2012 przez Miklosz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siwus9222 Zgłoś Napisano 28 Października 2012 120w to moc pobierana przez lampe najczesciej sa ta lampki 120 Led x 1W kazda badz 40 Led x3w kazda hmmm szczerze nie mozna opisac jaka ona daje moc sprawdz ile lumen ma 1 dioda napewno pisze albo ile ma cala lampa porownaj z HQi . Temat oswietlenia byl poruszany tysiace razy w sprawach akwarystyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Łopatologicznie to 120W LED --> 120W mocy tej lampy. Nie patrzymy na zamienniki czy odpowiedniki. Świetlówki T5, HQI czy diody to zupełnie różne źródła światła. Nie da się tego wrzucić do jednego wora ale i też nie da się tego przyrównać. Szkół jest wiele, są + i -. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Kiedy kupowałem chińczyka 120 W w opisie było odpowiednik 250 HQI A jak jest? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Na pewno nie tak. W zależności od Twojego szczęścia to ekwiwalent 100-200w w hqi. Także rozrzut szczęścia jak widzisz jest duży. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Tomku. Nie znam się na tym. Tak tylko wizualnie porównywaliśmy HQI z żarnikiem 12000k z tym wynalazkiem. Na chłopskie oko ILOŚĆ światła była podobna.Nie mówię o żadnych parametrach tego światła tylko o ilości. Ponad rok zbiornik chodził na dwóch takich 120W patentach i wszystko było cacy.Ale później przyszedł czas na zmiany. Zostało mi 120W chińczyków i 4x54 T5 i znowu jest O.K. O co tu biega? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Ale ja nie mówię że jest źle. Okiem nie da się tego zmierzyć więc takie porównanie nic nam nie daje. A że teraz jest ok? Najpierw miałem hqi 250w i zwierzęta rosły i wybarwiały się. Potem miałem 2x250hqi i zwierzęta też rosły tylko szybciej i ładniej się wybarwiały. Gdybym nie dołożył to bym nie wiedział że moze być lepiej. Przecież wcześniej też było ok. Tak jest z chińczykami. Jest ok dopóki nie dowiesz się że moze być lepiej. Czyli po prostu tolerancja jest bardzo duża. Edytowane 28 Października 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Czyli tak na prawdę są pewne zasady czyli nie ma zasad? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Teoretyzować to możemy do śmierci i ustalać jakieś zasady tylko po co? Świeć czym masz i skoro Cię to zadowala to niech tak zostanie. Może będziesz miał kiedyś okazję powiesić nad zbiornikiem coś z wyższej pólki wtedy zobaczysz różnicę. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 28 Października 2012 ja czytałem, że moc led to plus od 40 do 60% w stosunku do lampy HQI Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Tomku. Jak znam życie bywasz czasami w Łodzi. Ponieważ mieszkam na wlocie od strony Częstochowy zapraszam serdecznie na kawę i ocenę zbiornika a przede wszystkim oświetlenia. Mam nadzieję że nie odmówisz. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Całą poprzednią sobotę i niedzielę robiłem salon w Manufakturze... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Tomasz,tak z ciekawości zapytam jeśli Miałbyś moje akwarium i moją lampę Pandorę to jak Byś ustawił moc poszczególnych kanałów i czas świecenia ? Przypomnę,że mam 3 x led 150W + 4 x 54W t5 niebieskie. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Marek, nie jestem w stanie pomóc. Zawsze wychodzę z założenia że moje akwarium ma mnie się podobać i tak długo grzebę ze światłem aż tak się stanie. A co wolą korale tego nie wie nikt z nas. A jak się okazuje rosną i wybarwiają się więc może coś w tym jest. Ale na pewno zrezygnowałbym z t5. Mnie po prostu psują efekt. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matejoz Zgłoś Napisano 28 Października 2012 E tam zaraz psują efekt ); ... Ja tez dopalam BP T5 i nie jest wcale złe .... Myśle ze fluorescencja jest nawet lepsza Cytuj ponad 1000l wody w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat: nad moim baniaczkiem wisi lampa Razor R420 160w 16000k chciałem jeszcze coś dołożyć aby doświetlić boki i zastanawiam się nad jakimś t5 2x24w. Jaką proponowalibyście barwę na przyspieszenie wzrostu korali? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Ja oprócz ledów mam 4 sztuki T5 / 2 szt Coral Plus i 2 sztuki Blue Plus plus od Ati Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat: nad moim baniaczkiem wisi lampa Razor R420 160w 16000k chciałem jeszcze coś dołożyć aby doświetlić boki i zastanawiam się nad jakimś t5 2x24w. Jaką proponowalibyście barwę na przyspieszenie wzrostu korali? Serio nie daje rady Razor 160 nad takim wymiarem akwa?ja planowałem dać tego razora do 80cm długości i 60szer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 Bober, mam Razora 160W nad baniakiem 80x55cm i wszystko jest ładnie doświetlone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 21 Lutego 2013 No właśnie nie wiem jak go dam wyżej to oświetla prawie cały baniak a jak niżej to świeci punktowo Zastanawiam się czy wyżej montowana lampa np. 30-40cm nad lustrem wody daje ten sam efekt co 10cm? czy nie traci na sille światła jak jest wyrzej chodzi o docieranie światła pod wodę do korali:) Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Było o tym na forum, im wyżej dasz lampę tym słabsze światło. Podobno najlepsza wysokość to około 20 cm z różnych względów. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach