Skocz do zawartości
bienki

Philips

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie opinie o Philips TL '03???

Mam toto i dopiero wczoraj odpalilem. Daej czadu po oczach tak ze szok a jak sie ma do akwarystki morskiej???

Jakies linki?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno de best. Popatrz artykuł o swietle w Atoll-Zoo i wiele wiele innych.

Apropos gdzie kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra swietlowka. Dobre uzupelnienie dla HQI.

Jedna mala uwaga to nie zaleca sie na nia bezposrednio patrzec. W sumie jej pasmo podchodzi ostro pod UV i nie jest zbyt zdrowe dla oczu.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem...przez czas od napisania posta zdazylem kupic i uzywac...

swoja droga bardzo ciekawy efekt daje popatrzenie wprost na swietlowke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie poczytalem na stronce Philipsa i oprocz zastosowania w morskiej jej pierwotnym zastosowaniem jest medycyna (poprzez wysokie promieniowanie ultrafioletowe zabijanie bakterii) i dlatego wstrzymalem sie z zakupem...bo co ma tak wysokie promieniowanie wspolnego z promieniami swiatla na rafie, z drugiej jednak strony mialem przyjemnosc ogladniecia pracy tej swietlowki w nocy, a wniosek: nic tak nie wyciaga swiecenia korali jak TL'D 03 - po prostu totalny kosmos!!!!!! zielone i czerwone grzybowience wygladaja totalnie odlotowo

pozdrawiam

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Philipsy 03 używane są w szpitalach m.in do leczenia żółtaczki poporodowej u niemowląt. Jakiej długości szukacie? Mam ich trochę (Osrama też), tylko powiedzcie jakie długoście - (mam chyba 15W, 30W i chyba 35W - z Osrama 67 są jeszcze chyba 18W)

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam posiadam osrama 67, swieci bardzo ladnie, grzybowience bardzo ladnie swieca, a do dostania sa w kazdej hurtowni osrama, koszt: nie przekracza 20 zl, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z osrama mam tylko 18W - pozostałe to Philipsy. Z tymi świetlówkami dlatego jest problem ponieważ nie są robione w Pile , tylko importowane i musimy zamawiać coanjmniej karton z rodzaju zeby sprowadzili.. :/ Takie życie...

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozecie mi poradzić jak zestawić oświetlenie z samych świetlówek do akwa z miękkimi?

Z jakimi świetlówkami i w jakich proporcjach połączyć osram67.

pozdrawiam

kivi

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukuje 15,18 albo 20W

z Osrama to sa superaktyniczne? bo w katalogu byly tylko aktyniczne, a te sa duzo tansze

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czy Osram 67 to jest to samo co Philips TL03, bo ta cena 20 zł to chyba trszkę za mało jak za superactynic.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie, ze nie, roznia sie widmem swiatla, aktyniczne swieca pomiedzy 300 a 460 nm z maksimum w 365 nm, a superaktyniczne pomiedzy 380, a 480 nm z maksimum w 420 nm. z rozmowy z dealerem Philipsa wyniklo, ze superaktyniczne TL'D 03 zostaly stworzone z mysla o leczeniu zoltaczki u noworodkow i dezynfekcji bakteryjnej w sterylnych pomieszczeniach, a dopiero zainteresowanie akwarystow, szukajacych zrodel swiatla niebieskiego sklonilo Philipsa do skierowania oferty TL'D 03 i 05 w strone hodowcow zycia wodnego

PS choc najszersze zastosowanie tych lamp to maszyny ksero :-)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w piatek bede mial tl/03 20w za ok 60zl - na inne moce trzeba czekac 2 miesiace (!)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua Coral - ta właśnie jest przeznaczona specjalnie do morskich tankow, Waldku, opisz jak swieca, prosze, no i pare slow nt widma, lumenow, typu trzonka, dlugosci, po prostu wszystko, to moja osobista prosba , pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmmm :yes bez wody ciężko powiedzieć ale światło w połączeniu z HQI jest po prostu rewelacja. Istna biel :Satisfied Co do parametrów to nie wnikałem głębiej niż to potrzebne. Dowiedziałem się o aktynicznych TL03 i zamówiłem a otrzymałemto co powyżej poisałem. Moje akwa ma dł 160cm a więc zdecydowałem na 40W 120cm. Przyznam że nie wiedziałem czego mogę się spodziewać po tych rurach ale wrażenie z oglądania widma ;) gołym okiem jest takie że nie bardzo można to robić ;). Dopiero w połączeniu z HQI jest ok i można przyzwyczaić wzrok. Będę musiał zrobić jakąś osłonę bo gdy wejdę coś zrobić za akwa to będzie to problem jak sądze. Jest to bądź co bądź ostre i mało przyjemne dla oczu swiatło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietlowki TL 03 Philpsa lub tez barwa 67 Osrama to prawie to samo. ATI Blue Plus to czysty Osram 67 dla przykladu. Osrama T5 67 mozna dostac na 100%. Nie wiem dokladnie jak jest w przypadku Philipsa ale domyslam sie, ze T5 03 tez sie dostanie.

Trafnie napisal "martinnew", ze TL 03 jak i TL 05 moga byc stosowane w akwarystyce. Jednak trzeba sie OSTROZNIE poslugiwac tym swiatlem a SZCZEGOLNIE 05, poniewaz widmo jest ostro przesuniete w kierunku UV i mozna zrobic sobie krzywde patrzac bezposrednio na swiatlo emitowane lub mozna poparzyc zwierzeta w akwarium. Jesli ktos ma dostep do ksiazki Fossa/Nielsen "Rafa koralowa" ("Korallenriff") Tom 1 ostatnie wydanie, to tam jest napisane troche o widmie tych zrodel swiatla i o skutkach jakie wywiera na koralowce.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu sie mylisz. Osrama T5 67 mozna kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.