offtopic Zgłoś Napisano 30 Października 2012 Witam wszystkich, to moj pierwszy post (i od razu temat) na tym forum, takze badzcie wyrozumiali ;-) Postanowilem zbudowac sobie kontroler do akwarium, ktory bedzie zalaczal i wylaczal: swiatlo, grzalke, pompy dozujace itp... Jako platformy uzyje Arduino Uno R3 LCD Keypad shield zegar RTC1307 4 kanalowy relay shield poza tym udalo mi sie ustrzelic 3 pompki dozujace na 12V Wstepnie podlaczone wyglada to tak: -teoria (na schemacie nie bylo takiej samej LCD Keypad shield ale podlaczenie jest identyczne) -praktyka Jako ze Arduino Uno nie posiada zbyt wielu I/O postanowilem sterowanie pomp dozujacych oprzec na I2C, tak jak jest sterowany RTC1307. Do tego jest potrzebny IC Attiny85 jako dekoder sygnalow I2C, a tak to mialoby wygladac: nie jestem do konca pewny czy musze tutaj polaczyc obydwa minusy z zasilania Arduino(5V)i pomp(12V)tak jak to jest na schemacie. cdn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 30 Października 2012 Jak już naprawdę interesujesz sie ciekawym rozwiązaniem to polecam... http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2162633&highlight=linux+system Wygląda obiecująco .... Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Października 2012 Zobacz tu http://nano-reef.pl/topic/43647-kontroler-lampy-led-diy-parainstrukcja-budowy/page__st__20 Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 30 Października 2012 @sledzik-wawa To juz wyzsza szkola jazdy i koszty tez, ja chcialem niewielkim kosztem cos zmajstrowac @Tester twoj temat juz widzialem, ale na razie nie planuje sterowania lampami LED (na razie nie mam solniczki, ale przeciez kazdy od czegos zaczynal). Poza tym twoj sketch jest zbyt rozbudowany, planuje stworzyc cos na podstawie: Link ale tez bez sciemniania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) W miedzyczasie zastanawialem sie nad menu i cos takiego przyszlo mi do glowy: Koncepcja menu nie jest jeszcze kompletna, brakuje momentu ustawiania daty i czasu oraz czasu dla poszczegolnych kanalow. Na razie beda tylko 4 kanaly z ustawianiem za posrednictwem przyciskow pod wyswietlaczem. Teraz tylko sie zastanowic jak to zrealizowac . Poczytalem troche ale nie jestem z tego madrzejszy, mozna przeciez ustawic na sztywno w sketchu godziny wlaczania i wylaczania, ale nie chce za kazdym razem kiedy chce zmienic czas podpinac arduino do kompa . Edytowane 6 Listopada 2012 przez offtopic (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 6 Listopada 2012 offtopic, a nie prosciej ci wziac gotowe menu grotech, profilux, at-control i zobaczyc jak to robia inni? zrob menu jakie uwazasz za stosowne - tobie ma sluzyc. I tak przy koszcie elementow i mozliwosciach ( brak pomiarow ) komputer nie zawojuje innych morszczakow wiec raczej robisz dla siebie. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Witam, W temacie elektroniki i arduino jestem laikiem, ale też myślałem żeby coś wykombinować dla siebie. I mam mały problem, bo chciałbym zrobić to na np takim wyświetlaczu dotykowym ale widzę że ten wyświetlacz używa wszystkich pinów arduino, jak np do tego podłączyć dodatkowo jakieś czujki, przekaźniki ?? Trzeba stosować jakieś rozszerzenie wejść/wyjść ?? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Hi, mozesz zastosowac expander I/O MCP23017, masz wtedy 16 dodatkowych wejsc i wyjsc cyfrowych. To powinno juz wystarczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lipa Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Cześć polecam http://www.reefangel.com/ choć pewnie czytałeś. - Co to za pompy tzn. ile kosztują gdzie można kupić ??? Odezwij się na priv jak chcesz to wyślę ci kod który steruje moją lampą z arduino ściemnia rozjaśnia na PWM - włącza/wyłącza sekcje niebieskich/czerwonych/białych LED. Pozdro i Powodzenia ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Hi, te pompy pochodza ze starej stacji do nabijania nabojow do tuszu. Nie pamietam juz nazwy jak sie nazywala, cos w stylu "Refill Station". Ustrzelilem ja na ebay az 3 sztuki za 1 Euro plus przesylka. PS. Przypomnialo mi sie Geha Autofill 600 tak sie nazywalo. Edytowane 19 Listopada 2012 przez offtopic (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Czy to pompy perystaltyczne czy zwykłe tylko na 12v? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 To sa pompy perystaltyczne na 12 V. Takie same jak w tej aukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Ok. Fajne. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 Na razie udało mi się tylko tyle zrobić, kod do timerów jeszcze nie jest napisany ale myslę nad tym. Menu dziala, do tego ustawianie daty i czasu przyciskami, ściemnianie tła z zapamiętaniem w EEPROM (po restarcie albo braku prądu przywraca takie same tło), włączanie i wyłączanie pojedynczych kanałów i wszystkich na raz. Całość można zobaczyć na filmiku... miłego oglądania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2012 Witam, udalo mi sie poskladac to jakos do kupy i oto wynik: czujniki temp. na wiecej nie mialem czasu i do tego teraz swieta moze po nowym roku dalej podzialam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lipa Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Cześć, czujnik temperatury w obudowie to taki jak ten? http://thermoplus.pl/katalog/czujniki-i-przetworniki/czujniki-uniwersalne/ntc-5k.html czy użyłeś czegoś innego szukam właśnie jakiegoś rozwiązania do wody, teraz używam LM35 do radiatora lampy, ale zatapianie czujnika w silikonie nie jest za bardzo eleganckie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 20 Lutego 2013 Witam, ja zastosowalem czujnik cyfrowy DS18B20 taki jak ten Link. Jest bardziej precyzyjny i nie musisz go kalibrowac (fabrycznie skalibrowany). Implementacja do Arduino tez jest prosta, istnieja odpowiednie biblioteki. Z moim projektem na razie stoje, nie mam teraz za bardzo czasu, ale przyjdzie ten dzien ze go dokoncze. Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lipa Zgłoś Napisano 20 Lutego 2013 SUPER !!! wiozłem 10 dzięki za namiar! Ja teraz mam plan na monitorowanie temp i PH z rejestracją danych po ethernet do jakiejś bazki i lub zabbix (jeszcze nie wiem) zobaczymy jak dużo zapału starczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 Moj nowy setup: Arduino Mega 2560 GLCD 128x64 RTC TLC5940 Przetwornica LED Enkoder inkrementalny 18B20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esylwek Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Bardzo fajny projekt, tym bardziej że jestem w trakcie realizacji podobnego. No, ale ten Twój nowy setup ma juz ogromne mozliwości. Umnie może ubożej, ale za to wiekszość wisi na I2C przez co I/O mam pod dostatkiem. Część kodu napisana, przewodność kończę, czeka moduł LED na zrobienie oświetlenia ze świtem, zmierzchem oraz symulacją księżyca. Potem timery, no i będę musiał przebrnąć przez Menu.backend. Mój setup to: 1. Arduino Uno (docelowo NANO) 2. LCD 4x20 I2C 3. DC1307 I2C 4. 8 x SSR I2C (pompy wody "brudnej" filtra, powietrza, grzałka, elektrozawory itd.) 5. DC18B20 One Wire 6. Moduł pomiaru pH wraz z sondą (analog) 7. Moduł pomiaru przewodności elektrycznej 7. Przepływomierz z czujnikiem Halla (1-60l/min) 8. RGB LED module 3 x 1,5A (12V) I2C do tego dojdzie 10. Elektrozawór (CO2) 11. Elektrozawór (Dolewka RO) 12. czujniki poziomu (wypompowywanie nadmiaru wody) 13. Karmik (12V) A tak to na razie wygląda: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
offtopic Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2014 Dla zainteresowanych przedstawiam projekt Pompy dozujacej na bazie Arduino. Instrukcja budowy wraz z kodem do sciagniecia tutaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
B4rT Zgłoś Napisano 7 Lipca 2014 Witam Mam pytanie gdzie kupiłeś i za ile moduł pomiaru ph i przewodności? Pozdrawiam Bartek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach