Skocz do zawartości
MałaMi

dziwne zachowanie żółtka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat zapewne wałkowany, ale któż by nie chciał świeżego wsparcia od kolegow/kolezanek z forum...

Chodzi o mojego żółtka który to u mnie gości juz dobre 2 miesiace i nagle zauważyłam że się zamelinował miedzy skałami...wyglądał tak jakby spał i kiedy go mama ruszyła łapką do korali to się poderwał i uciekł do innej dziury. Nie ma zadnych zlych oznak na ciele, barwa taka jaka była...a 4 dni temu była robiona podmianka...może to ten problem ?

Dodam ze jak go obserwuje gdzie siedzi, w ciemnym miejscu, to dostał dziwnych drgawek, raz na 5,6 sekund zatrzesie sie.

Może to problem ukwiała ktory go poparzyl ?

post-14477-0-28382200-1353597083_thumb.jpg

a zóltek wyglada tak :

post-14477-0-35112800-1353597107_thumb.jpg

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest wystraszony ale.......... pytanie mam Reniu - to jest jego aktualne zdjęcie ? Bo jakiś taki chudziutki jest :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zdjęcie jest sprzed 3 tygodni...no wyglada tak samo :( obsade mam taka : dwa blazenki i brzydal ( salariasa pożarł ukwiał) i zołtek.

Karmienie wyglada tak ze raz dziennie żarcie sypkie i co 3 dzien kostka mrozonek :(

tzn pół kostki

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś zmiany były w baniaku ? Światło ? Skała ?

Oczywiście parametry wody są OK ? bo pewnie mierzyłaś ? :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podajesz mu pokarm roślinny???? bo on wygląda na niedożywionego :(

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podajesz mu pokarm roślinny???? bo on wygląda na niedożywionego :(

Dokładnie, dawaj więcej coś roślinnego..

...... ja swoje pokolce dokarmiałem spiruliną (płatki) i do tej pory żółtek i hepatus ją kochają.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiany poza podmianką żadne...co do karmienia to tylko suchy ArteMin i te mrozonki ktore ladnie jadł nawet " z rąsi"

Kurde zagłodziłby się ?

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo z doktorkiem, myślałem że był chory bo po 3 dniach siedzenia w skale padł, ale po kupnie drugiego okazało się że hexatenia ich nie toleruje i tak samo się chował gdzie mógł i pewnie by nie przeżył bo nawet jeść nie wypływał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko ok , poza żółtkiem jest brzydal i parka blazenkow...wszyscy mieli się dobrze i mają nadal poza nim. Patrze miedzy skały i swiece latarka to oddycha. Moze teraz wkrecam sobie, a może nie i faktycznie jest za chudy...czy teraz mimo to jakos moge go odratowac ?

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest zestresowany to daj mu trochę luzu bo świecenie latarka itd tylko to pogłębi, a co do żywienia jak masz spirulinke to dawaj mój hepatus też ją uwielbia jak pisali koledzy powyżej. możesz nawet kawałek sałaty mu dać do akwarium na klipsie i zostawić może będzie skubał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi - kup algi albo spiruline, możesz też kupić klips i czepiać mu algi żeby miał w jednym miejscu.

A sałatę... no nie wiem, wolę ją na kanapce albo chomikowi dawać ;)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko jak jest w tej skale, to kapnie się , że ma wyjść do jedzenia ? bo tez nie chce tam niczym go wywoływać, zeby go bardziej nie zdenerwować. Teraz jak tam jest to moze faktycznie z glodu paść :( odławiać go chyba nie ma sensu...

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapnie się, nie bój ;)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sałatę... no nie wiem, wolę ją na kanapce albo chomikowi dawać ;)

W sytuacji awaryjnej warto spróbować jeśli nie ma nic innego... tak mi się wydaje. :)

Nie odławiaj, nie strasz itd i tak nie pomożesz jak go wyciągniesz.

Daj jakiś pokarm i oddal się od akwa to jak będzie miał siłę wyjść to się kapnie od razu.

Ja bym tak zrobił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyszka17 - żartowałem :) Nigdy tego nie robiłem w morskim, ale jeśli ktoś sprawdzał i ryby jadły to ok :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że żartowałeś bo mój hepek właśnie lubi i już się wystraszyłem że znowu coś głupiego robię. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie chciał wypłynąć do nori, to poszukaj w baniaku najmniejszej skałki, przyczep do nie algi gumką recepturką i połóż skałkę w okolicy wejścia no jamy w której siedzi.

Jak nie będzie wcinał to wrzuć trochę spiruliny w płatkach (może być np. forte Tropicala), może cyrkulacja zaniesie płatki w jego okolice.

Btw - raz dziennie suchy i co trzy dni kostka mrożonki to imho ścisła dieta.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucilam mu tam troche spiruliny, co nie bylo latwe i ani drgnął . mam nadzieje ze to zauwazy i bedzie szamał...

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

moim zdaniem zdecydowanie zbyt rzadko karmisz ryby.

...Karmienie wyglada tak ze raz dziennie żarcie sypkie i co 3 dzien kostka mrożonek...

mz karmienie dwa razy dziennie to absolutne minimum.

codzienne podawanie mrożonek również warto wprowadzić w życie.

jeśli zazwyczaj nie ma Cię w domu pomyśl o automatycznym karmidle, to niewielki wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy normalne jest ze żółtek ma plamki ciemne koło oczek proszę o jakaś poradę

post-16312-0-74834800-1353620025_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne żby żółtek był głodny jak w koło ma glony (2 fotka), al fakt faktem pokolce potrzebują zieleniny i trzeba im ją podawać - klips + nori i powinno być OK, zostaw na dłużej (może nawet na noc) jak skuma co to jest to szybko będzie wcinał - u mnie po jednym dniu wiszenia teraz pokolce czekają na klipsa nie wiem czy nie bardziej niż na robaki

i swoją drogą chyba lepiej karmić mrożonkami częściej niż suchym ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza suchym pokarmem, podawalbym codziennie mrozonki.

Warto tez przetestowac wode, moze cos tam nie gra ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoltek zdechl :( doszlysmy do wniosku ze moze za malo dostawal pokarmu. Jade do Krakowa kupie u Oliviera klips i algi, zakupie nowego zoltka choc nie zapelni pustki po tamtym :( dziwne bylo to ze od poczatku kiedy do mnie trafil to nie skubal zieleninki ...moze bylo cos z nim nie tak ??

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu też odbijało ale to dlatego że szyby wyczyściłem i widział swoje odbicie i atakował, ale jak skumal że to nie ryba to odpuścił, u Mnie wszystkie dostają codziennie o 16 Algi, potem co dwa dni Cyklopa o 20 i Codziennie o 23 Kostka Mysis, lub Solowiec, czasami też spiruline, to od osobnika też zależy jak był odłowiony i jak przetrzymywany przed wysłaniem do Polski, najpewniejsze ryby ma Łukasz w Acroporze może ceny wyższe ale coś za coś

Edytowane przez michalzgierz1989 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.