Szczepan Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Intryguje mnie ten temat. A co myślisz Kamilu o braku zasilania właśnie w przypadku Reefmaxa? Pierwsza przegroda w panelu to właśnie taki kubełek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Oryginalnie w tej komorze są biobale, ew. skałę czy chemię ludzie wrzucają, do tego dość spokojny przepływ wody, bo i pompa słabiutka. Przy braku prądu przez kilka godzin nic strasznego się nie dzieje, a przy dłuższych przerwach większym zmartwieniem jest brak cyrkulacji. Nawet parę dni bez obiegu to nie tragedia, kiedyś zaciętą obiegówkę zauważyłem po dwóch czy trzech dniach i nic złego się nie działo. Także nie ma co panikować. Grube warstwy piachu czy szczelnie zamknięty kubeł kiszący zasyfione wkłady to inna para kaloszy. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
camell76 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Szcepan - ReefMax bez zasilania to w całości prawie kubełek. Kiedyś zaliczyłem wpadkę - brak zasilania przez 1,5 dnia. Zrobiło się szambo. Co ciekawe, poza kilkoma ślimakami i Xenią reszta po czasie doszła do siebie. Od tamtej pory cyrkulacje podłączyłem pod UPS-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Konrad, prawie każde akwarium pozbawione zasilania przez 1,5 dnia to kibel. I nie ma tu znaczenia typ czy wielkość. Z kubełkiem nie ma to nic wspólnego. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
camell76 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Ja na szczęście mam tego typu doświadczenie tylko z ReefMaxem. Ale pewnie masz rację - każdy zbiornik zareaguje podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szczepan Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Tak, wiem o tych zagrożeniach. Od dawna mam cyrkulacje pod UPS'em. Chodziło mi o panel, bo mam tam siporax i węgiel i ciekawi mnie jak długo ewentualnie to wszystko "wytrzyma" przy braku obiegu bez zabójczego wpływu na baniak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Węgiel aktywny podobnie jak np. zeolity jest adsorberem. Przypomnijcie mi ile to litrów ma owy rzeczony "kubełek" - 5L i to wliczając wkład!? A rezerwa wody w takim obiegu wynosi...0L! Obieg kubełka jest ciśnieniowy czyli wymagający bezwzględnie hermetyczności. Rozumiem, że wężyki średnicy 14...16mm może i są "fajne", tylko ile wody jesteśmy w stanie przetransportować tymi "fajnymi" wężykami? No i jeszcze jest tyci problemik gdy coś przytrzaśnie giętki wężyk. Ilość potencjalnych katastrof jest na tyle duża i nieprzewidywalna, że jakoś nigdy mnie nie ciągnęło do tego rozwiązania. Nawet w akwarium słodkowodnym. Faktycznie kubełek nadaje się jedynie do tego by przerobić go na morski odkurzacz. Edytowane 23 Listopada 2012 przez Ritter (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 Ja w słodkim jechałem kilka lat na kubelkach i jakoś nigdy mi sie nic nie stało. Miałem od eheimow po fluvale i wszystko działało. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 To niczego nie zmienia. W słodkowodnym także może być sump i jest on nieporównywalnie wygodniejszy. Nie ma choćby efektu gnicia na skutek zatrzymania cyrkulacji gdyż powierzchnia styku powietrza z wodą jest spora a w kubełku... zerowa. Tak na marginesie organizmy morskie mają w stosunku do słodkowodnych znacznie niższą "plastyczność" środowiskową a związki azotu w wodzie morskiej są znacznie bardziej toksyczne jak w słodkiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Mimo ze nie jestem fanem kubelkow w morskim to mysle ze Eheim wet dry w polaczeniu z Siporaxem moze przyniesc bardzo dobry rezultat. Mam takie utsrojostwo i przyznam szczerze ze sposob dzialania wprawia w oslupienie. Oprocz tradyjnych dwoch dolotow IN i OUT jest trzecia rurka doprowadzajaca powietrze. Podczas pracy filtra zbiera wode z dna co uniemozliwja osadzanie sie syfu. Podczas postoju filtr jest wypelniony woda. I mimo ze jest szczelnie zamkniety cokolwiek do niego wsdzimy ma doplyw tlenu. Edytowane 25 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spicy99 Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 Stary temat ale podzele się swoimi spostrzeżeniami. Wczoraj wieczorem wyłączyłem kubełek i zapomniałem go włączuć. Zorientowałem sie rano. Po włączeniu kubełka poleciało kilka bombelków. Żaden syf się nie pojawił ku mojemu zdziwieniu. Kubełek czyszczony ostatnio 7 miesięcy temu i nie ma prefiltra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 Stary temat ale podzele się swoimi spostrzeżeniami. Wczoraj wieczorem wyłączyłem kubełek i zapomniałem go włączuć. Zorientowałem sie rano. Po włączeniu kubełka poleciało kilka bombelków. Żaden syf się nie pojawił ku mojemu zdziwieniu. Kubełek czyszczony ostatnio 7 miesięcy temu i nie ma prefiltra. Pokaż akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 Stare foto mam jeszcze we fonie... wiec dorzuce stary baniaczek oczywiscie na miekko... to jak jazda maluchem... da sie ale do wyscigow z sps nie stajemy:-D Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 Stary temat ale podzele się swoimi spostrzeżeniami. Wczoraj wieczorem wyłączyłem kubełek i zapomniałem go włączuć. Zorientowałem sie rano. Po włączeniu kubełka poleciało kilka bombelków. Żaden syf się nie pojawił ku mojemu zdziwieniu. Kubełek czyszczony ostatnio 7 miesięcy temu i nie ma prefiltra. a co masz w kubełku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 A co powiecie na zastosowanie filterka typu Aquael fan1,2 itp jako pojemnik na adsorber np fosforanow? Szkoda kupować filtr przepływowy i pompę skoro w szafie się kurzą stare filtry ze słodkich. 100-200ml jakiegoś odsorbera lub węgla powinno się zmieścić a może i więcej. Ktoś używa? Ja w pierwszym baniaku miałem chwilowo wrzucony do Fan-mini woreczek z chyba phosguardem. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Marca 2015 swego czasu miałem purigen w "zwykłym chińczyku" z deszczownicą (zdemontowana) za naście zł - przy okazji robił za dodatkową cyrkulację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach