Kamila 27G Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Ciekawi mnie czym myjecie ręce przed włożeniem rąk do akwarium ja myję s mydłem w płynie zazwyczaj i porządnie płuczę pod bierzącą wodą,ale zastanawiam się czy dobrze robię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Myśle że jak nie mamy specyjalnie brudnych rąk to wystarczy je wymyć w samej wodzie ,bo płukanie po mydle i ołynach nigdy wszystkiego nie wypłucze,ja tak robie i nie widze problemu.Ważniejsze jest chyba dobre umycie rąk po wyjęciu z akwarium. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 jak założyłem akwarium morskie to przed wkładaniem rąk przygotowywałem sie niczym do operacji Obecnie wcale nie myję rąk, chyba, że czuję ze trzeba je odtłuścić lub ze są widocznie brudne. Bardziej przykładam sie do oplukania ich po moczeniu w akwarium, gdyz nie uzywam ochrony. pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 no tak..ale nie brzydzi was..że macie brudne ręcę ? bo gołym okiem nie widać,ale zarazki są.... nie przeszkadza wam mycie rąk w akwarium ? (jeśli ich nie myjecie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Ciekawi mnie czym myjecie ręce ... Przed tylko dobrze je płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem. Staram się nie używać mydła, bo nie wierzę by dało się do końca spłukać, a i tak od jakiegoś czasu, po każdym zanurzeniu odpieniacz siada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Ja nigdy nie myłem przednich łapek przed włożeniem do baniaczka,ale zawsze uważałem by tego nie robić po smarowaniu rąk kremem czy inną chemią. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Reefbos - chcesz powiedzieć,że masz takie brudne ręce mimo płukania,że odpieniacz nie daje rady heheh bo tak zrozumiałam... no właśnie..a jak to jest w sklepach..liczą pieniądze a za chwilę siup łapki w nurt Edytowane 26 Listopada 2012 przez Kamila 27G (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) A w jakim my świecie żyjemy? w sterylnej bańce czy pełnym mikrobów, bakterii, wirusów, najróżniejszych żyjątek nie widocznych gołym okiem a pełzających dookoła nas i po nas samych?!!! Bardzo często dzięki nim nasze organizmy funkcjonują w zdrowiu, a przesadne dążenie do pozbywania się tej całej flory kończy się bardzo często problemami zdrowotnymi i tak samo pewnie byłoby z czasem w naszym akwarium! Czy w oceanach panują sterylne warunki? czy w akwariach nie ma bakterii, brudu itp. Błagam nie przesadzajcie z ta sterylnością bo to delikatnie mówiąc zabawne . Ale wedle powiedzenia " wolnoć Tomku w swoim domku" Pozdraiwam Edytowane 26 Listopada 2012 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 hm... nie chodzi tu o sterylność haha no to wychodzi na to ,że nasikać też można Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 no tak..ale nie brzydzi was..że macie brudne ręcę ? bo gołym okiem nie widać,ale zarazki są.... nie przeszkadza wam mycie rąk w akwarium ? (jeśli ich nie myjecie ) rozmawiamy o praktyce akwarytycznej, czy doszukujemy sie drugiego dna? pytam serio Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) hm... nie chodzi tu o sterylność haha no to wychodzi na to ,że nasikać też można Na pewno przez to rybki nie wymrą, same też robią do wody i to porządnie ;] Edytowane 26 Listopada 2012 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 hm... nie chodzi tu o sterylność haha no to wychodzi na to ,że nasikać też można I tak właśnie można zastartować nowy baniak,na pewno słodki i nie jest to żart. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 ojej..mi naprawdę chodzi o to co myślą o myciu rąk inni no więc właśnie między innymi o to czy mydło można wypłukać i czy jakaś tam chemia nie dostanie się do wody . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Ja tez niczego co wkladam do akwarium nie myje mydlem. Oplucze rece pod kranem i dzialam, choc nieczesto. Za to po robotach w akwarium, myje mydlem i to dobrze. Czyli robie jak Robi, ktory przypomnial stara szkole - "tuz przed wlozeniem rak do akwarium, nie myc ich mydlem". No i przez dluzszy czas nie gmerac w zbiorniku, gdy przed chwila smarowalismy lozyska w rowerze czy innej betoniarce. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Ja myślę, że nie ma co się za wiele zastanawiać tylko normalnie funkcjonować. Jak masz brudne ręce myjesz mydłem, bo i tak to musisz zrobić jak czyste można opłukać woda, tak czy siak nie sądzę, że wybijesz przez takie czynności obsadę Osobiście wydaje mi się, że im więcej człowiek "cuduje" tym bardziej komplikuje sobie coś co tak naprawdę nie jest skomplikowane, a do większości spraw po prostu podchodzić jak w życiu, tak na zdrowy rozsądek Edytowane 26 Listopada 2012 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maxgolonek Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Witam, ja przystępując do prac w swoim zbiorniku płuczę ręce pod kranem i tyle. Myślę, że (o ile nie grzebałem wcześniej pod maską samochodu itp.) wszystko to co mam na rękach będzie lepsze niż chemia ze środków stosowanych w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Reefbos - chcesz powiedzieć,że masz takie brudne ręce mimo płukania,że odpieniacz nie daje rady heheh bo tak zrozumiałam... Na pewno po włożeniu rąk mytych mydłem było by gorzej. Jak sama widzisz równowaga w zbiorniku jest dosyć krucha - szczególnie małym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Marek a bezpośrednio po manicur'e - wiecie rozumiecie lakier na paznokciach i te sprawy Ja nigdy nie myłem przednich łapek przed włożeniem do baniaczka,ale zawsze uważałem by tego nie robić po smarowaniu rąk kremem czy inną chemią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Po pierwsze: nie uzywac mydla perfumowanego. Po drugie: okolo 60sekund powinno sie mydlic rece, inaczej nie pozbedziecie sie bakterii. Po trzecie: gdyby mydlo bylo takie toksyczne, jak niektorzy uwazaja, to nie nadawaloby sie do mycia rak. Po czwarte: nawet plukajac bierzaca woda dostarczamy bakterie, ktorych tak unikamy uzywajac do akwa wody RO a po piate: ( i tu bym sie skupil najbardziej) to najwazniejsze jest to, w co wycieramy umyte, lub oplukane rece. Bo niewazne czym myjemy. Wazne jak pluczemy i czy wycieramy w recznik ktory pieknie pachnacy zawiera mnostwo nieporzadanego towaru dla akwarium... Pzdr Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Od czasu jak stosuje wodka metod to myję przed włożeniem do akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 A ja mam rękawice i nie myje rak tylko przez rękawice manewruje.Czasami mi sie zdarza włożyć rękę bez rekawicy. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bestiakol Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) niestety ale mydła zawiera fosfarany tak samo płyny do mycia naczyń lepiej umyć dłonie po wycięciu z akwa szczególnie po zabawie z miękasam, żeby nie wetrzeć tego w oczy a co do lakieru do to raczej świeży tylko jest toksyczny ale to tylko moja opinia Edytowane 28 Listopada 2012 przez bestiakol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 Staram sie rak nie wkladac do akwarium, natomist mam taka perwersje ze czasmai w wodzie z podmianki mocze stopy. Rozsiadam sie wygodnie we fotelu, opdalam poduszek do masazu, popijam browara i jestem na Balli. Stopki mam potem jak lono osiemnastki Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 Ale w zapachu? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) ja zawsze myję ręce i wycieram w papier..tak samo po wyciągnięciu wycieram w papier..nigdy nie używam ręcznika.. nie jest to moim zdaniem przesada tylko dbałość o szczegóły i zachowanie pewnych zasad po drugie..akwarium to dom:) i to tak jakby wejść komuś w buciorach do wypucowanego mieszkania no ale skora wam wszystko działą i nie zauważacie szkód to ok Edytowane 27 Listopada 2012 przez Kamila 27G (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach