Miklosz Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Jak w temacie. Trochę nadmiernie rozrasta mi sie xenia, stopniowo przerzucając się na poszczególne skałki, Przyduszając inne miękkie korale. Jak z nią walczyć? Wyrywać np. pensetą ze skały? Czy są inne metody? Acha, posiadam jeszcze reefmaxa (bo juz zamówiony inny zbiorniczek z sumpem i niedługo przesiadka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Penseta i wyrywaj. Ja mam taką długą pensetę z JBL'a i ładnie się nią łapie xenię. Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9981355 kupowalem od tego goscia, po co przeplacac za marke jak to taki sam sprzet Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 spoko zaraz zacznie zanikać-na początku rośnie jak głupia o później hamuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 A guzik. W jednych baniakach hamuje, a w innych cały czas rośnie. Nie ma reguły. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Ja chetnie przyjme nadmiar Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Gdzies czytalem o przypadkach likwidacji zbiornika przez xenie. Nie pamietam gdzie ale ze czytalem tak Pozdrawiam taplając w talku Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Rośnie jak szalona:) Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Bo Xenia to jak chwast, niestety na początku przez chwil fajna a potem utrapienie :-( Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Xsenia to nie chwast, to koral. Rosnie najczesciej przy ujsciach rzek gdzie duzo organiki i nawozow splywa z ladu. Dlatego w jednym rosnie wysmienicie drugim pada. Nie dalej jak 3 misiace temu kolega z tytulem TOTM stosowal ksenie jako filtracje. Bardzo mis ie to spodobalo i postanowilem jej dac szanse u siebie. Trezba jedy nie ja kontrolowac jak wszystko Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 A jednak z czasem pozbyć się jej trudno... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Dzięki, a więc bedę rwał, pensetę juz mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 Grzesiu i wlasnie o to mi chodzilo, jest na tyle ekspresyjna ze z reguły ona wygrywa walke o "teren" , jak grzyby, aiptasia itp. Przy pewnym jej "rozsianiu " jest trudna do ogarniecia i trzymania w ryzach - z tymi "walorami" okreslam ja mianem chwastu. Co ciekawe montipory superman maja podobne zasady zdobywania terenu. Niby ladny koral, jeszcze jak w udanych kolorach... jednak jak sie rozsieje to zatyka nam skale, eksterminuje inne SPSy a przy okazji szorowanie jej druciana szczota olewa ( wiem bo staralem sie jej pozybc :-) ) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Jak to moj kolega mowi z kutasem i z granatem nie ma zartow. Od dzis zmienem granata na xenie Edytowane 30 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Xsenia to nie chwast, to koral. Rosnie najczesciej przy ujsciach rzek gdzie duzo organiki i nawozow splywa z ladu. Dlatego w jednym rosnie wysmienicie drugim pada. Nie dalej jak 3 misiace temu kolega z tytulem TOTM stosowal ksenie jako filtracje. Bardzo mis ie to spodobalo i postanowilem jej dac szanse u siebie. Trezba jedy nie ja kontrolowac jak wszystko Ja obasadziłem swoje DSB miekasami. Mam tam dywan anthelii i capnelli wymieszany z makroglonami. Powstał taki "mega busz" w którym śmiga pełno kiełzy wieloszczetów ślimaków itd. Wydaje mi się ze jest tam dużo więcej robali niż kiedyś gdy dsb nie było obsadzone miekasami i rosły w nim tylko glony. Generalnie miękasy rosną szybko i jest w nich sporo glonów symbiotycznych. W dodatku "filtrują" wodę i dzięki temu gromadzą w swoich organizmach toksyny [w jednym z artykułów z korala coś o tym było]. Xenia czasem potrafi paść ale jak ma dobre warunki to szybko rosnie. Z moich obserwacji wynika ze jak dozuję do akwarium jod to xenia peknie się pompuje. Nie jestem pewien czy nie chodzi tylko o jod ale w literaturze mozna znaleźć sporo wzmianek o tym że jeśli jodu brakuje to xenia słabiej polipuje albo wręcz umiera. W dodatku zauwazyłem że jeśli xenia nie rośnie to larwy krewetek zdychają w okolicach 3-4 tygodnia czyli tuż przed [albo w trakcie] samą przemianą w "formy dorosłe" czyli przed drastyczną "zmianą wyglądu" - "giga wylinką"... Edytowane 1 Grudnia 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2012 Akwarysta pełną gębą. Nie nie przepadam za formulkami, ale posty w takim stylu budzą szacun. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 W dodatku "filtrują" wodę i dzięki temu gromadzą w swoich organizmach toksyny [w jednym z artykułów z korala coś o tym było]. No właśnie gromadzą... ale co z nią robią w momencie "kurczenia"? U mnie Xenia rośnie jak na sterydach - obdarowałem już kilka zbiorników i w jednych się przyjmowała ładnie, a w drugich padała mimo wielokrotnego szczepienia. Bez względu na to zaobserwowałem u siebie jedną zależność - po każdej wycince Xeni mam gwałtowny rozrost glonów. Nie zawsze udaje się ją ładnie podważyć ze skałki i czasami wypuszcza do wody swoją "mleczną zawartość". Zastanawiam się jak to jest w przypadku innych miękasów np. capnelii, które po zgaszeniu światła lubią sobie "klapnąć". Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Chciałbym mieć Xenię, ale się waham. W jaki sposób ona się rozprzestrzenia na inne skały? Czy izolując ją na pojedynczym kawałku skały, oddzielonym od innych piaskiem, da się powstrzymać jej ekspansję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Też mam xeni sporo krzaków i jestem pewien że jod ma wpływ na jej przyrosty,ale z trym filtratorem w sumpie nie pomyślałem za miesiąc zakładam nowy zbiornik i na pewno wypróbuję pomysł nanokaczora...a sumpa będę już mam i jest wielki więc miejsce na xenie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 Xenia bynajmniej nie jest chwastem, usuwa się ją dość dobrze. Ładnie rośnie i w sprzyjających warunkach zarośnie całe akwa, ale od czego ręka akwarysty? Od tego aby ją trzymać w ryzach. Potrafi rosnąć nawet na gplych szybach, u mnie ładnie maskuje panej filtracyjny, sama będąc swojego rodzaju filtratorem. Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach