akfarium Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 Witam. Od momentu kiedy kupiłem felerną żywicę wyskoczyło mi coś takiego na piasku. Konsultowałem się w tej sprawie ze znajomym i padł werdykt, że zamieszkują moje akwa okrzemki, brrrr.... Ale zerknijcie jeszcze dokładnie na to co jest na zdjęciach, co kupić aby to zwalczyć? żywicę już zmieniłem i jest 000 na TDS. Ale trzeba się tego jakoś pozbyć ! HELP! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 To nie sa okrzemki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 to jest DINO http://nano-reef.pl/topic/18023-dinoflagellates/page__hl__dino Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 mnie pomogla AlgeaX Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 U mnie kieeys pomoglo plukanie mrozonek i brak podmian przez ponad miesiac oraz wylaczenie soli bez soli z ballinga Cytuj 960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir , white skim 250 AN10000 i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyszka17 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 (edytowane) mnie pomogla AlgeaX U mnie wykasowało do zera i na razie na szczęście nie wraca , polecam Edytowane 26 Grudnia 2012 przez dyszka17 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2012 Witam Przez dwa lata używałem soli red sea pro coral przeszedłem na akwaforest i powoli mi badziewie ustępuje sól super. Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Czyli jedyne rozwiązanie to algeax? zaczyna niestety porastać skały już...napewno to jest DINO ? takie farfocle latają z bąbelkami powietrza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 http://pl.reeflex.net/tiere/2150__hrysophyceae.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Niestety to dino. Ja też myślałem, że mam okrzemki, bo identyczne "coś" wyskocyło przy dojrzewaniu a potem samo zeszło. Dzisiaj zacząłem używać AlgaeX i zobaczymy jak to się skończy. I przypomniało mi się jeszcze jedno. Może z miesiąc temu także wyskoczyło mi to na skale i piasku. Owinąłem wtedy pompę cyrkulacyjną watą akwariową i w ciągu trzech dni wata zrobiła się brązowa, a osad ze skały i piasku odszedł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Dzięki MayFly Żywienie: specjalista pokarmowy! Stopnień trudności Wyłącznie dla ekspertów! Bardzo trudny w hodowli! Widocznie jesteśmy profesjonalnymi akwarystami skoro ten badziiew mamy No ale spróbuje jeszcze z tą watą na falowniku. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Ja będę banalny i polecę codzienne ściąganie wężykiem Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 To nic nieda, ponieważ tego samego dnia odrasta.... ?? ponadto są miejsca na piasku gdzie w ogóle się nie pokazuje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) żywica nie powinna być powodem, pewnie padł ci Ro, ps. jak jest to problem filtra, to jak go zmienisz to problem zniknie Edytowane 31 Grudnia 2012 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 TDS po RO wskazuje 005 więc chyba nie jest z nim tak źle...a po DI jest 000 - oczywiście po zmianie żywicy na tą włąściwą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) jak długo masz ten zbiornik??? bo cos mi mówi ze nie długo.................... co to za piach jest na dnie??? Edytowane 31 Grudnia 2012 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 jak długo masz ten zbiornik??? bo cos mi mówi ze nie długo.................... co to za piach jest na dnie??? co za różnica jak długo mam zbiornik, jest problem i trzeba go zwalczyć...ale już sobie poradziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 A może uchylisz rąbka tajemnicy jak zwalczyłeś? Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 A jasne algea x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar3333 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 wygrałeś walkę w 100% czy dino pwrocił? po podaniu tego preparatu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 w 80 % i sukcesywnie dino znika... a minęlo z 5 dni odkąd zacząłem stosować...tylko że pierwsze zlikwidowałem przyczynę powstania dino, więc sądzę że już nie powróci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar3333 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 A można wiedzieć co to za przyczyna była?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 A można wiedzieć co to za przyczyna była?? Jak dino to pewnie wymiana zywicy w filtrze DI. Rob z Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 tak zgadza się...żywica była walnięta na moje nieszczęscie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 tak zgadza się...żywica była walnięta na moje nieszczęscie... To zapewne nie był powód. Mam wymienioną jakiś czas temu żywice, włożony absorber SI i dino szaleję na dobre. Też zastanawiam się użyciem AlgeaX. Na forach zagranicznych ciesz się dobrą opinią ale równie często też pojawiają się opinie, że ta po kuracji tym preparatem coś odchodzi na wieczna rafe. Najczęściej to są rurówki i krewetki. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach