Wlazlom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Witam Kleiłem skałkę z użyciem ceresitu cx5 (zawsze tak robię i jest ok) ale niestety troszkę betonu się obsypało na ukwiała quadricolor który siedział poniżej miejsca klejenia. Widać że ukwiał w połowie jakby się zwinął i na końcówkach są plamki betonu. Pytanie czy ma szanse z tego wyjść? Czy mogę mu jakoś pomóc po tym jak go tak załatwiłem? Może błazny go wyczyszczą? Co sądzicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Czy to był świeża zaprawa? Czy też odkruszył się już kawałek wymoczony? Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Świeża zaprawa. Próbowałem go na szybko "odkurzyć" ale efekt był odwrotny bo się zaczął zamykać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Minęła jakaś godzina i widać że zaprawa na końcach macek się zbryliła może się ześluzaował i jest szansa że to wyrzuci? Niestety nie widzę czy jest coś głębiej w okolicach otworu gębowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Świeża zaprawa będzie na pewno drażniąca dla jego tkanki ze względu na wysoką zasadowość. Nie pozostaje nic innego jak postarać się to z niego "oddessać"(może węzykiem?) to co się uda - i zostawić w spokoju. Poparzone czułki powinny odrosnąć, mam nadzieję że się tego "nienawciągał" do otworu gębowego.. Swoją drogą nie powinieneś świeżej zaprawy używać w działąjącym akwarium - do sklejenia skał w takim akwarium bezpieczniejszy będzie zwykły klej dwuskładnikowy(AM, Grotech itd). To nie był za dobry pomysł Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Tak wiem, zwłaszcza praca nad ukwiałem. Ceresit zawsze się trochę obsypuje. Mam nadzieję ze wyjdzie z tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Jeżeli ukwiał był w dobrej kondycji, to nic mu nie będzie. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 ja tez bym nic nie odsysal. WKieksza krzywde mu sie zrobi jak tkanka zostanie nagle zassana do wezyka Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Chodziło mi o delikatne odessanie - nikt nie mówi o przeciąganiu ukwiała wężykiem do wiaderka (z tzw. kontrolą palcem ) Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 nic mu nie bedzie. poczekaj, resztki odpadna :-) Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Tak więc czekam. W przyszłym roku dam znać czy jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollkrabbe Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 zdarzylo mi sie ulac troche betonu na stope ukwiala - tydzien pozniej siedzialy szczesliwe w tym samym miejscu, choc mialy mozliwosc spod niego wypelznac, ale to bylo w "nieco" wiekszym "zbiorniku" no i akurat nie quadri, za to zaprawa heavy duty, wiec na pewno bardziej jadowita. Cytuj Biotop Północnozachodni Atlantyk http://nano-reef.pl/topic/44824-tu-poczatki-zimnej-rafy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Przyznam że było trochę strachu. Ukwiał ponownie jest w dobrej kondycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach