Skocz do zawartości
norkok

jak uzyskać kolory na zdjeciu

Rekomendowane odpowiedzi

witam, posiadam aparat Canon G6, wiem że nie jest to cudo, ale pytanie polega na tym jak uzyskać na zdjęciu kolory takie jak widzimy w akwarium

EDIT:

Poprawilem tytul zeby nie miec watpliwosci ze chodzi o fotografie

Tester

post-15368-0-09956800-1359740663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawić w aparacie odpowiedni balans bieli, a jeśli to nie pomoże, to zrobić zdjęcie w formacie RAW i wywołać je sobie w CameraRaw, Lightroomie itd... To umożliwi ustawienie balansu bieli z dokładnością do jednego Kelvina, z reguły udaje się uchwycić takie kolory jak w rzeczywistości, lub bardzo zbliżone.

Edytowane przez AquaManiac (wyświetl historię edycji)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawić w aparacie odpowiedni balans bieli, a jeśli to nie pomoże, to zrobić zdjęcie w formacie RAW i wywołać je sobie w CameraRaw, Lightroomie itd... To umożliwi ustawienie balansu bieli z dokładnością do jednego Kelvina, z reguły udaje się uchwycić takie kolory jak w rzeczywistości, lub bardzo zbliżone.

dziękuję bardzo popróbuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinno się bez problemu udać, twój aparat robi zdjęcia w formacie RAW. Potraktuj zdjęcie programem do cyfrowego wywoływania zdjęć, a będziesz mile zaskoczony możliwościami, jakie daje Ci format RAW.

Zdjęcie bardzo ładne, ale lekko nieostre, prawdopodobnie poruszone. Aby osiągnąć maksymalną ostrość, akwarium fotografujemy na statywie. Nie musimy go kupowac, wystarczy sklecić coś naprędce, trzeba tylko pamiętać o tym, aby w takiej sytuacji koniecznie używać samowyzwalacza.

Edytowane przez AquaManiac (wyświetl historię edycji)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinno się bez problemu udać, twój aparat robi zdjęcia w formacie RAW. Potraktuj zdjęcie programem do cyfrowego wywoływania zdjęć, a będziesz mile zaskoczony możliwościami, jakie daje Ci format RAW.

Zdjęcie bardzo ładne, ale lekko nieostre, prawdopodobnie poruszone. Aby osiągnąć maksymalną ostrość, akwarium fotografujemy na statywie. Nie musimy go kupowac, wystarczy sklecić coś naprędce, trzeba tylko pamiętać o tym, aby w takiej sytuacji koniecznie używać samowyzwalacza.

dzięki za rady dziś będę testował

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę odświeżę ten temat.

Jak wiadomo generalnie jest problem z ustawieniami aparatów żeby poradziły sobie z kolorami w akwarium a zwłaszcza z kolorem niebieskim.

Większość zdjęć a powiedział bym wszystkie są obrabiane w różnych programach graficznych.

I oto nasz kolega dzięki swojej upirdliwości i dokładnej analizie instrukcji obsługi lustrzanki Nikkona doszedł do tego że fotki są po prostu naturalne. Patrzysz na fotkę i patrzysz na akwarium i masz to samo.

Żadnej obróbki.

Wywołajcie Adama-s do tablicy.

Nawt mnie Nikkonem d90 z kidowym obiektywem udało się zrobić fotki naturalne.

A to przykład

fgyq.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, za ciemno.

"Program graficzny" by pomogl.

Ps. Fotka spoko.

Pozdrawiam

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam, posiadam aparat Canon G6, wiem że nie jest to cudo, ale pytanie polega na tym jak uzyskać na zdjęciu kolory takie jak widzimy w akwarium

Czy to ma wyglądać tak?

post-15497-0-23669400-1374389344_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to ma wyglądać tak?

Jeśli tak wygląda to tak.

Chodzi mi o to żeby foty były rzeczywiste a nie podkręcane programami

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to ma wyglądać tak?

Dla mnie zdjecie poprzepalane na glowkach. Do tego robione na krotkim czasie zeby uniknac poruszenia a potem rozjasniane w jakims PS przez co widoczne sa szumy w ciemnych rogach. Orginalna fotka lepsza

PS

Romek, co Ci tak borsuk wychudl?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie wiem, czy to tak wygląda w naturze, bo to zdjęcie z pierwszego posta, tylko troszkę podkręcone :) Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia, czy da się zrobić zdjęcie wiernie oddające akwarium morskie, bez korekcji w programie graficznym. Ja jak robię, to wszystko wpada w niebieski, a zoaski tracą swoje fluo kolory :(

Roman, Twoje zdjęcie mi się bardzo podoba. Ale jak to się stało, że wyszło takie ładne bez obróbki. Tzn, balans bieli, a może to przez oświetlenie baniaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała przyjemność w tym żeby troszeczkę się pobawić ustawieniami aparatu, a ponadto statyw to podstawa, przy robieniu z ręki zawsze są mikrodrgania i nie uzyskamy dobrej ostrości. O kolorki trzeba powalczyć ja robię kilkadziesiąt zdjęć przy różnych ustawienia i programach aparatu i dopiero oglądam w powiększeniu na laptopie .... udaje się wybrać 2-3 zdjęcia, które oddają wiernie danego zwierzaka.

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zeby zrobic 10 fajnych zdjec, walisz 1000?

Ja jednak wole programu, ktory podkresli to, co ma podkreslic. Moim zdaniem programy do tego sluza. Dzieki nim, jak rowniez I cyfrowym aparatom zaoszczedzamy sporo kasy...

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak naturalne kolory, no chyba, że mówimy o oczywistych brązach :)

Sztuką jest trudność odwzorowania na fotografii odbitego światła od korali zarejestrowanego przez aparat cyfrowy, porównywalnego do obrazu widzianego ludzkim okiem w czasie teraźniejszym. Najprostszą metodą jest właśnie ustawienie w aparacie balansu bieli, który to w zależności od miejsca w akwarium, zwłaszcza przy oświetleniu ledowym trzeba nieraz kilka razy ustawiać dla pełnej satysfakcji. W ciut bardziej zaawansowanych aparatach cyfrowych mamy do dyspozycji robienie zdjęć w plikach RAW - jest to tzw cyfrowy negatyw, czyli plik danych, w którym zapisane są wszystkie informacje jakie dotarły do matrycy aparatu. Z tego pliku możemy wywołać (za pomocą programu graficznego) obraz jaki naszym zdaniem jest najbliższy temu co widzimy ludzkim okiem, a nawet podkręcić ten efekt by stworzyć wrażenie WOW :) Niech nikt się nie obawia używania tej funkcji (RAW) w aparacie. 90% sukcesu i powodzenia zapewnia nam przesunięcie wartości temperatury barwowej co trwa niewiele sekund. Pozdrawiam

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak naturalne kolory, no chyba, że mówimy o oczywistych brązach :)

Sztuką jest trudność odwzorowania na fotografii odbitego światła od korali zarejestrowanego przez aparat cyfrowy, porównywalnego do obrazu widzianego ludzkim okiem w czasie teraźniejszym. Najprostszą metodą jest właśnie ustawienie w aparacie balansu bieli, który to w zależności od miejsca w akwarium, zwłaszcza przy oświetleniu ledowym trzeba nieraz kilka razy ustawiać dla pełnej satysfakcji. W ciut bardziej zaawansowanych aparatach cyfrowych mamy do dyspozycji robienie zdjęć w plikach RAW - jest to tzw cyfrowy negatyw, czyli plik danych, w którym zapisane są wszystkie informacje jakie dotarły do matrycy aparatu. Z tego pliku możemy wywołać (za pomocą programu graficznego) obraz jaki naszym zdaniem jest najbliższy temu co widzimy ludzkim okiem, a nawet podkręcić ten efekt by stworzyć wrażenie WOW :) Niech nikt się nie obawia używania tej funkcji (RAW) w aparacie. 90% sukcesu i powodzenia zapewnia nam przesunięcie wartości temperatury barwowej co trwa niewiele sekund. Pozdrawiam

luft

Z pierwszą częścią Twojego posta zgodzę się.. Mam na myśli jak widzimy i jak pokazać to co widzimy.

Robienie fotek w RAW i obrabianie ich jest podkręcaniem.

Fotkę którą załączyłem jest w JPG bez żadnych obróbek.

Mam ich więcej i lepszej jakości.

Pisząc tego posta miałem na myśli poznanie sprzętu i jego możliwości.

W moim przypadku dostałem bez mała gotowe ustawienia od adama_s w Nikkosiu, które z ustawieniem balansu bieli mają niewiele wspólnego.

Zabawa polega na ustawieniach przetwarzania obrazu.

Po wczorajszej lekcji fotografowania (adam_s) jestem w szoku że można dać radę trudnej fotografii akwarium morskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek z drugiej strony czym sie rozni ustawianie parametrow juz w aparacie albo potem w jakims PS. Moim zdaniem liczy sie efekt koncowy. Ja robie fotki w RAWie a potem obrabiam tak by byly zbliznoe do oryginalu.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman, Twoje zdjęcie mi się bardzo podoba. Ale jak to się stało, że wyszło takie ładne bez obróbki. Tzn, balans bieli, a może to przez oświetlenie baniaka?

Wypowiem się w kwestii tego zdjęcia, choć pytanie było do Romka. Zdjęcie jest niepodkręcane, wcześniej dokonano na podstawie prób następujących ustawień Nikona w trybie manualnym:

- balans 10000K, tryb preselekcji powoduje przekłamania ;-(

- program M (dzięki temu czas jest w przedziale 1/125-1/160s, a przesłona od 5,6 do 11)

- wybór charakterystyki obrazu - dla nas kluczowe ustawienie - po wielu próbach o dziwo najlepszy jest dla mnie i Romana tryb "krajobrazu", choć w przypadku innych aparatów mogą to być inne tryby. Tryb żywy - na którym zaczynałem testy okazał się najbardziej nietrafiony ;-)

- oświetlenie czym wizualnie dla nas mniej "blue" tym lepiej dla obrazu mam wrażenie, że maxi blue powoduje "rozczepienie widma" na matrycy i nieostrość na zdjęciach.

- ISO 1600-3200 daje ziarno i wprowadza szumy - recepta więcej światła w baniaku i można spokojnie zejść do ISO 800.

Może jest troszeczkę ciemne, ale to jest najmniejszy problem do usunięcia na zdjęciu.

Można łagodzić niedogodności fotografowania akwarium morskiego, ale muszę pokusić się o eksperymenty z filtrami konwersyjnymi. Czekam, aż można je będzie ściągnąć, bo to rarytas.

Dla mnie największym wyzwaniem jest zrobienie super dobrego zdjęcia hepatusa w niebieskim świetle ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek z drugiej strony czym sie rozni ustawianie parametrow juz w aparacie albo potem w jakims PS. Moim zdaniem liczy sie efekt koncowy. Ja robie fotki w RAWie a potem obrabiam tak by byly zbliznoe do oryginalu.

Wydaje mi się uczciwe że ustawienia aparatu dają obraz oryginalny.

Obrabianie fotek może być (nie obrażając nikogo) pokazanie czegoś co byśmy chcieli widzieć.

Wystawianie podkręconych zdjęć na targowisku może prowadzić do nieporozumień.

Poza tym kupowanie lustra za kilka tysiaków i nie korzystanie z jego olbrzymich możliwości to takie sobie.

Uświadomił mnie wczoraj adam-s co mam i co mogę.A jego wiedza i umiejętności chyba nie wzbudzają wątpliwości.

I jeszcze inna fotka JPG

760i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez BAU (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie. Jak wrócę z wakacji, wypróbuję. Jak dobrze rozumiem, powinienem ograniczyć RB i zostawić głównie CW. A czy wchodzi w grę mniejsza przysłona, 2.5-3.5, aby skrócić czas naświetlania i ograniczyć ISO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek - tylko RAW daje "czysty" zapis matrycy. Kazde inne ustawienie wplywa na obraz. Czym wiec rozni sie ustawienie WB w aparacie od ustawiania WB na komputerze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie. Jak wrócę z wakacji, wypróbuję. Jak dobrze rozumiem, powinienem ograniczyć RB i zostawić głównie CW. A czy wchodzi w grę mniejsza przysłona, 2.5-3.5, aby skrócić czas naświetlania i ograniczyć ISO?

Pamiętaj o regule proporcji czasu naświetlania do ogniskowej - mniejsze ryzyko poruszenia. Taki rozmiar przesłony spowoduje brak głębi - f/8 to minimum.

PS. A tak na marginesie, zauważyłem że po wyłączeniu redukcji drgań w obiektywie zdjęcia wychodzą ostrzejsze. Z analogicznymi ustawieniami robiłem tydzień temu zdjęcia u Jarka (@jjablonski) też bez fotoszopa. Macie tam tych zdjęć na wstawiane trochę: http://nano-reef.pl/topic/37920-375-tka-po-2-ch-latach/page__st__40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko jest uzyskać kolor, bez właściwego nastawienia parametrów ekspozycji z poziomu aparatu. Jestem po części odmiennego zdania co do właściwości "RAW/NEF". Mamy poprzez parametry wpływ co ten plik będzie zawierał. Ja ćwiczę nad prawdziwym błękitem. Dopiero szczegóły zdjęcia pokazują niedoskonałości lustrzanek cyfrowych. To jest moje osobiste zdanie i wiem, że wielu z was się z tym nie zgadza. To co w piątek cykałem u Romana w kontekście szczegółu, gdzie widać niedoskonałości, pokaże na przykładzie hepatusa i scopasa. Popatrzcie jak matryca przekłamuje na szczegółach przy niebieskim.

foto_test_01.jpg

foto_test_02.jpg

foto_test_03_scopas.jpg

foto_test_03_scopas_detal.jpg

Edytowane przez adam_s (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAU, czy ustawienia zrobisz w body aparatu, czy zrobisz zdjęcie poprzez RAW - to tylko i wyłącznie od Ciebie, twoich zamierzeń i umiejętności zależeć będzie, czy ten obraz będzie odwzorowaniem tego co widzisz swoim okiem. Ba, więcej - załóżmy, że uda Ci sie uzyskać zdjęcie odwzorowujące to co widzisz pod swoim oświetleniem, następnie wystawisz to na targowisko. Następnie ktoś to kupi i wsadzi pod swoje oświetlenie. I co się może okazać? Ano to, że koral jest inny kolorystycznie od tego, który kupił od Ciebie na zdjęciu. Także bardziej dobitnie nie mogę Ci tego rozpisać, żeby wyrównać Twój tok myślenia "czy zdjęcie z RAW będzie mniej, czy bardziej prawdziwe od zrobionego JPG wg ustawień body". Prawdziwy jest tylko fakt istnienia korala, reszta to już interpretacja.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek - tylko RAW daje "czysty" zapis matrycy. Kazde inne ustawienie wplywa na obraz. Czym wiec rozni sie ustawienie WB w aparacie od ustawiania WB na komputerze?

Za cienki jestem na takie dyskusje.

Ja tylko korzystam z wiedzy mojego "Mistrza"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze kwestia na czym dobrze wykonane zdjęcie jest wyświetlane. Weźmy pod uwagę wyświetlacz retina, telewizor full hd dobrej marki lub super amoled. Ekrany te oddają kolory zblizone do tych w naturze

Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein

Moje 42l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.