Skocz do zawartości
Artur___

Czy grozi mi plaga wężowideł? ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się wczoraj po zgaszeniu światła za karmienie korali, na dobry początek wyłączyłem cyrkulację i poszedłem szykować żarełko dla korali. Jak wróciłem, okazało się, że chyba wszystkie wężowidła jakie były w zbiorniku siedzą sobie na szczytach korali (zawsze po dwie sztuki) i bzykaja się na potęgę.

Po 15 minutach woda w akwarium wyglądała jak po zaaplikowaniu reefbustera ;)

Po włączeniu z powrotem cyrkulacji, tak szybko zniknęły, jak i się pojawiły :)

thumb_Wężowidło_rozmnażanie.jpg

thumb_Wężowidło_rozmnażanie_(1).jpg

thumb_Wężowidło_rozmnażanie_(2).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczne zjawisko :)

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ale świntuchy!:)

Daj znać jak będzie ich więcej (wężowideł, nie zjawisk:) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup wargatka, a będzie Ci ich brakować :)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzień dzisiejszy zbyt wiele ich nie mam, po tym jak jakiś czas temu załatwiłem je ozonem :(

za to wszystkie dość duże ~4-5cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o nich bo niedługo przeją do historii twojego baniaka.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wężowidła są rozdzielnopłciowe?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super sprawa...ja mam jeszcze mnóstwo białych....ostatnio włożyłem na przelewie w sumpie watę...bo mi paproszki przeszkadzały....po kilku godzinach...wyrzuciłem watę..wczęśniej zebrałem kikanaście wężowideł i oddałem spowrotem systemowi...

mi się podoba że jest bogato w życie...

czemu chcecie tępić wężowidła?

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

ja bym chętnie wziął nie tempił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś dobry czas na gody dla wężowideł, przedwczoraj miałem to samo, zdaje się wszystkie wyszły na skałę i zrobiły mgławicę w akwarium. Robi dlaczego mają przejść do historii - pół roku temu przywiozłem kilka na skałce od kolegi dokładnie takie jak na zdjęciach, dziś jest ich kilkakrotnie więcej w tym białe jak się spodziewam młode nieupierzone jeszcze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi dlaczego mają przejść do historii

może koledze chodziło o ewentualne młode,

wężowidła mam u siebie od prawie trzech lat i nadal u mnie są ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wczoraj podobna sytuacja miała miejsce,wszystkie wężowidła siedziały na koralach i puszczały ten dymek,dziś wszystkie korale zestresowane,całe białe,ciekawe jak to wpłynie na ich kondycję

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koralom nic nie będzie. U mnie też tak jest i po chwilowym stresie wszystko wraca do normy ;)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wczoraj podobna sytuacja miała miejsce,wszystkie wężowidła siedziały na koralach i puszczały ten dymek,dziś wszystkie korale zestresowane,całe białe,ciekawe jak to wpłynie na ich kondycję

Specjalnie to zrobiles zeby mi szczep nie wyslac haaa ; p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz a dużo wężowideł ja z chęcią przygarnę te miłe zwierzaczki :D

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już wiem, czemu ich tyle od paru dni wyłazi na monti głównie. ale fakt, zjawisko jest mocno... absorbujące :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwila wszystkie wężowidła (setki) wylazly z nor i idą do góry. Oblepily mi juz wszystkie spsy stojace na gorze ? Czy to znak, ze cos plywa w wodzie i chca złapać pokarm czy parametry nagle poleciały i chca uciekać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wyłażą jak daje papu do baniaka, setki ramion próbuje wyłapać coś dla siebie

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam, ze dzisiaj robilem eksterminacje parazanthusow (wywalem kilkadziesiat) i zrobilem podmianke. teraz mam taki widok, ze kilka spsow stojacych na gorze jest calkowicie oblepiona wezowidlami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłap wszystko co się da i wyślij mi ! Nakarmiłbym moją rozdymke z wielką chęcią.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze to tylko niezła orgia była, wężowidła sie juz chowają, odpieniacz szaleje, w wodzie mleko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj żeby to nie była zasługa tych parazanthusów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj żeby to nie była zasługa tych parazanthusów

Bo to afrodyzanthusy były. Ale może faktycznie jakieś gody wężowideł. Z drugiej strony, skąd u Ciebie ich aż tyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.