Skocz do zawartości
kaspy

LPS - powinno być łatwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznaję bez bicia, kupiłem bo mi się spodobał. Nie wiem co to jest, ale wygląda na to że coś mu u mnie nie pasuje. Próbowałem wyżej, niżej, w małym przepływie i dużym przepływie. Może jakbym zidentyfikował to bym trafił na jakieś sugestie. Kolory wyszły dosyć wiernie.

mg9268.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że tutaj już nie ma co identyfikować bo to szkielet.

430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012

600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zostałem zrobiony w balona, bo w sklepie różnił się tylko tym że różowa "tkanka" rozciągała się na te odsłonięte, zaglonione teraz fragmenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzajmy - on żyje, to nie jest sam szkielet - ale najwidoczniej coś mu nie pasuje - a w poprzednim zbiorniku dostał po @#$% światłem lub słabymi parametrami.

Te glony, brązy - na końcach blaszek to u Ciebie dostał czy ze sklepu taki przyszedł?

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony były w minimalnej ilości, ale u mnie urosły. Podobnie z odsłoniętym szkieletem u dołu - miejscami go było już widać (jak ten kolec po lewe stronie), teraz jest odsonięte więcej. Jakieś sugestie co to może być? Jeszcze nie próbowałem go ustawić całkiem w cieniu. Do tej pory stosowałem tą samo taktykę co dla innych LPSów, które mają się świetnie tzn. zaczynałem od dna z brzegu akwarium, ale że marnie wyglądał, to stwierdziłem że brakuje mu albo światła albo cyrkulacji i stopniowo trafił wyżej (bez pozytywnych rezultatów). W sklepie był pod AI Sol na głębokości ~40cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pod jakim światłem był w sklepie? Czy był napompowany? Ogólnie zasada powinna być taka - aby tych koralowców co się nie pompują/nie polipuję(bez wyraźnych przyczyn) nie kupować - lub poprosić o odłożenie i przyjść za kilka dni.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przyszedłem to było już tylko niebieskie światło, koral świecił na różowo jak żarówka i był w takim stanie jak u mnie, tzn, zero pompowania - nie spodziewałem się że ma się jakoś pompować, bo i tak wyglądał niesamowicie. Wszystkie LPSy które mam, w stanie "wypompowanym" nie "wyglądają" wcale - tzn, chowają sie do szkieletu, tylko Euphylie wystawiają świecące końcówki.

Z braku lepszego pomysłu, koral trafił w spokojne i zacienione miejsce, ale ja wciąż chętnie bym poznał sugestie co to za gatunek, bo chcę chociaż poszukać zdjęć jak powinien wyglądać w dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry faktycznie wprowadziłem Cię w błąd.

430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012

600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo ... trachyphyllia, cynarina, welsophylia ??

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na Lobophyllie- uszkodzona tkanka i koral leci, są wybitnie wrażliwe pod tym względem pisze z autopsji...

Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Welsophylia. I nie sa specjalnie wrażliwe na uszkodzenie tkanki. Nawet często się zdaża przebicie tkanki przez szkielet gdy nagle polip z marnych 5 cm napompuje się do 15 i pompa za mocno na niego dmucha. Zarasta sam i nie robi z tego ceregieli. Tutaj niestety mamy zejście spowodowane najprawdopodobniej złymi warunkami. Moim zdaniem bez szans.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda korala. Takiego mi sprzedali w Aquatic Design Center. Akurat do tam chodzę tylko po ryby, nie wiem co mnie podkusiło na tego korala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednym ze zbiorników na centralnej "wyspie", na przeciwko akwariów z "designerskimi" błazenkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.