janusz210 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich Kupiłem dwa dni temu Cladielle. Po aklimatyzacji i ustawieniu czekam na "powstanie" ale nic. Koral wydaje się, że umiera. Nie wiem czy zachowanie tego korala jest normalne? Proszę o pomoc i poradę co robić. Widać jakby "oklapł" Od strony "pnia" jaśnieje. Parametry wody (KH, NO3, Mg, Ca w normie, zasolenie na poziomie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Janusz, wypełnij metryczkę Testera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziemny Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 podaj te parametry w normie i cos więcej o baniaku jak dawno odpalony ,co lejesz itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Kupiłeś z osobistym odbiorem, czy to była wysyłka ? Kiedyś wziąłem taki koral wysyłkowo - kilka korali , cladelia była na samym dole pudła - niestety zmarznięta na kość - nie przeżyła ;/ Cytuj Pandora 224 - -zlikwidowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur85 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Wyciagnij go z wody i powąchaj ,jak śmierdzi to zaczyna gnić i lepiej go wyrzucic, jeżeli nie to przestaw go w inne miejsce i obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz210 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam ponownie - wypełniłem metryczkę, - akwarium zalane 35dni temu. - koral wysdawał się być w dobrym stanie, wydaje mi się, że był w cały fioletowy, był w dotyku twardy - więc raczej napompowany, - Koral jest na małym kamieniu, który następnie został przyklejony do większej, chyba zostawię tak jeszcze do jutra, jak będze śmierdział to go wywalę. Tylko nie wiem czemu tak sie stało, inne korale mają się dobrze. Trochę szkoda będzie go wyrzucić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz210 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Wyjąłem go - no i nie wiem. Jest twardy, bez uszkodzeń i na razie nie śmierdzi. Ja uważacie - będzie coś z tego czy raczej marnowanie czasu? RafiLodz korala odbierałem osobiście, transport wraz z krewetką w osobnych workach w jednym pojemniku styropianowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur85 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Skoro jest twardawy i nie śmierdzi to obserwuj ,może nie doszedł jeszcze do siebie po zmianie warunków, daj mu czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziemny Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 a jakie masz po4 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Echindorus Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Ale temat........afera...chłopie ten koral to w słoiku na oknie nie chce zdechnąć. Średnie zasolenie i trochę światła.......tyle mu trzeba aby fajnie wyglądał. A..czas w morskim odmierza się w miesiącach, nie w dniach. Pozdrawiam. Cytuj 130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Zostaw go w spokoju. Skórzaste miekasy tak mają jak zarzucają skórę. A jak Ci padnie to znaczy że pisząc o parametrach nie pisałeś prawdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omada Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Czekaj ,nie ruszaj ten typ tak ma. Ale 35 dni????hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Jesli zasolenie jest ok, to nie masz sie czym przejmowac. Im mniej go bedziesz wyciagal, dotykal, wachal itp. tym szybciej sie "rozwinie". Ale musi byc gdzies stabilnie ustawiony. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Najlpiej zostawić go w spokoju. Daj mu kilka dni, może się zaaklimatyzuje. Wyciąganie go, tylko dodatkowo stresuje - i jego, i Ciebie Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Czekaj ,nie ruszaj ten typ tak ma. Ale 35 dni????hmm sugerujesz ze niby co ? ze po 35 dniach taki miekkas to za wczesnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Za wcześnie to może nie, ale w tak świeżym baniaku normalne jest, że się ten czy inny koral obrazi na chwilę Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 6 Września 2013 przestaw bliżej światła. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 6 Września 2013 przestaw bliżej światła. Trochę późno ta rada. Minęło 6 miesięcy... Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 1 Października 2013 Rozwinął ci się on bo mam ta sama sytuacje zbiornik 2 miesiące i tak samo robiłem mu aklimatyzacje dość długo włożyłem do akwarium i w nocy jest oklapnięty a w dzień coś próbuje sie podnosić ale delikatnie, i jak by nie dawał rady i znów opada. Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 1 Października 2013 vipserek korale miękkie tego typu dość często przy zmianie miejsca zamieszkania zrzucają skórkę i dlatego są takie "oklapnięte" (u mnie taka sytuacja miała miejsce przy każdym wyciągnięciu korala z wody). Daj mu parę dni a dojdzie do siebie. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 3 Października 2013 Te 35 dni ... jak kolega napisał , oznacza że masz bardzo młody baniak. Ledwo zaczął dojrzewać. Ja pierwsze życie w swoim 430 l po 3 miesiącach włożyłem, pierwszy wykrywalny NO3 mam dopiero po roku!!!. To oznacza że azotany i azotyny bujały cały czas i tera z /chyba/ się ustabilizowało , dojrzało. Trudno coś ci doradzić, w tej sytuacji. Parametry wszystkie musisz podać, a to nie oznacza że naz 2 dni nie będziesz miał zupełnie inaczej. Obseruj czy nie zgnije. Może da się uratować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach