Skocz do zawartości
akwarystka

E papieros i jego wpływ na baniak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie czy mgiełka wydmuchiwana z e papierosa może mieć jakiś wpływ na zbiornik? Co do zwykłych papierosów, odświeżaczy to już trochę było na forum. Wiadomo do e papierosa nalewa się substancje zapachowe zawierające nikotynę więc czy zbiorniki mogą w jakiś sposób ucierpieć? Miał ktoś już jakieś doświadczenia w tym kierunku?

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palę od roku zmian nie zauważyłem.

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie palę;) ale mąż i owszem:)

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że środki na komary takie do gniazdka jak i w sprayu są szkodliwe dla akwarium ale e papierosa sam używam i nic się złego nie dzieje.

66409a6dbe3ce517c414d1e11d4f41d7u646a577.png

MG 7927 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" mgiełka" z e- papierów ładnie lgnie do lustra wody. nie zauważylem jednak, by wpływała negatywnie na życie. Sprawdziłem w słodkim - moje paletki przez dwa lata nie wykazywały żadnych objawów zatrucia itd.

Liquid składa się w głównej mierze z gliceryny i glikolu. Te substancje na pewno nie zaszkodzą. Zawiera też nikotynę, jednak większa jej cześć zapewne zostaje na podniebieniu.

Niech Krzysiek pyka śmiało:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RAFkru

" mgiełka" z e- papierów ładnie lgnie do lustra wody. nie zauważylem jednak, by wpływała negatywnie na życie. Sprawdziłem w słodkim - moje paletki przez dwa lata nie wykazywały żadnych objawów zatrucia itd.

Liquid składa się w głównej mierze z gliceryny i glikolu. Te substancje na pewno nie zaszkodzą. Zawiera też nikotynę, jednak większa jej cześć zapewne zostaje na podniebieniu.

Niech Krzysiek pyka śmiało:-)

Z gliceryny lub glikolu :) testy dymu bodajże robione na zwierzętach w latach 30-stych lub 40- tych nie pamiętam dokładnie trzymanych około roku w dymie z glikolu nie wykazały żadnego skutku ubocznego prócz zwiększenia apetytu i w konsekwencji do niewielkiego wzrostu masy ciała. W tamtych czasach dym wzbudzał kontrowersje był obecny między innymi w teatrach, teraz w dyskotekach itp. Też palę ponad rok i to najwięcej przy zbiornikach, rzecz jasna :D zaznaczając iż to nie jest dym tylko para :thumbup:

Edytowane przez RAFkru (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gliceryny lub glikolu :)

Z gliceryny, glikolu lub mieszanek obu nośników :-)

Ja pykam będę VPG - 70/30 :-)

Edytowane przez Komarek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoć wypuszcza się tylko parę wodną ;) u mnie też nic się nie dzieje wielkiego od e-fajki ;)

70x45x45 (140l) panel 70x17x45 (53l)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wykazały żadnego skutku ubocznego prócz zwiększenia apetytu i w konsekwencji do niewielkiego wzrostu masy ciała

To jedyny skutek uboczny, który zaobserwowałem ... na sobie - akwaria, gady,psy - bez problemu.

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że puszczając buszki blisko akwarium to odpieniacz chwilowo przysiada.

03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też. Może to wina gliceryny,która jest w liquidzie....

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pykam e-fajkę ponad rok, jedyny skutek uboczny to zespół suchej wargi ;)

Jak popalę, to mi się pić chce. Też tak macie?

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.