Skocz do zawartości
tomaszerybka

Tysiąc Wysp 3500ltr Akwarium Prywatne Tomka i Kasi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki chłopaki za miłe słowa :) Ciesze się że Wam się podoba.

Widziałem ten projekt na RC Ciekawe akwarium oparte na tzw "Solartubes" Lecz problemów byłoby kilka :

dookoła dużo wysokich drzew = mało światła

Nasza strefa klimatyczna nie do końca jest odpowiednia dla efektywności SolarTubes a miejsce solarTubes można zagospodarować innym źródłem światła

Uszczelnienie dachu - za duża ingerencja w jego strukturę

Estetyka całości - troszkę kiepska

Ale jakbym mieszkał w innym słonecznym kraju to warto byłoby przemyśleć ten pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajny baniaczek :) Wpadnę w łykend do Marek trochę Cię wspomóc finansowo bo patrząc na ten projekt to trochę kaski Ci się przyda a mi brakuje sporo chemii etc. Pozdrowienia

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imponujące przedsięwzięcie. Jestem pod wrażeniem i czekam na efekt końcowy...

PRG

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRG

13.04 - NO3 =3; PO4=0,05; t=~25oC; D=35o; Ca =455; kH=7; Mg=???; Fe=0,00, I=0,00, podmiana ~15% co 14 dni na RS coral pro.

Akwa ~400l+Sump ~100l. od 01.01.2013, obieg Red Dragon 3 Speedy 65 Watt / 7,0m³ (w planach dodatkowo Jebao DC6000), cyrkulacja 2x Tunze Turbelle Nanostream 6095 + Tunze Multicontroller 7096, odpieniacz Bubble King DeLux Internal 200, reaktor biopellets DIY na Tunze Silence 1073.020, filtr przepływowy FR 509 z NJ1200 (adsorbent PO4) i DIY z Tunze Silence 1073.008 (węgiel), dolewka Tunze RO Water Controller 8555.000 bezpośrednio z RODI, pompy dozujące GROTECH (11 szt.), chłodzenie Teco TC15 i zestaw DIY wiatraków komp. 10szt. z cz. temp., oświetlenie DIY LED~400W by Tomasz, Lampa UV AM 18W on demand, pełny balling + mikroelemenry RS, ~85 kg LR, ~35kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek - pozdrowienia od Kasi i Roberta (poznaliśmy się w w niedzielę w Markach przy szukaniu ślimaków i krabów oraz ściągania piachu z jednego Twojego zbiornika :) ) Teraz już wiemy co miałeś na myśli mówiąc o swoim nowym projekcie, zapiera dech - powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na Hydraulike do podmian Wody tzn w akwarium wywiercony jest otwór spływowy po otwarciu załączonego zaworu spłynie mi ilość wody = podmianie.

Widać również prowadnice pod RO

xyyk.jpg

Czas na Osmozę mój wybór to osmoza D-D oparta na membranie 75gpd firmy Filmtec- wg. mnie najlepsze membrany na rynku

rvrw.jpg

0j2u.jpg

Osmoza zainstalowana na prowadnicy tzn w normalnej pracy jest schowana do serwisu wysuwam ją:

dcp1.jpg

Do osmozy zostanie doinstalowane DI + TDS przepływowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek gdzie można się zapisać na nurkowanie :blushing: A tak na poważnie to baniak oooooooo :shock: czekam na dalszy rozwój z tego co rozmawiałem z twoim tatą w Zabrzu to będzie dużo ciekawych rozwiązań i zwierzaczki też podobno same cukiereczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie pompa podnosząca ciśnienie wody dla osmozy i zawór czterodrogowy? Rozumiem, że filtry wstępne są w instalacji domowej? Na 3500 litrów tylko jedna osmoza i z taką małą wydajnością, nie za mało?

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa spostrzezenia: przy 75gpd to bedzie sie laaalo i laaaaalo... cierpliwosci wam starczy? :p a w erybce to juz zadnych cukierkow nie bedzie bo wszystkie bedziesz sam zgarnial... :(

pozdrawia Magda :)

100l niefoto -start styczen 2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś to wszyscy o cierpliwości w akwarystyce piszą a teraz to wszyscy że woda długo się będzie lała:)

Ta osmoza to pewnie do dolewek i podmian tylko - woda do zalania pewnie przyjedzie z Marek - dwa paletopojemniki, HDS i już baniak zalany:)

Qlfon, Lublin

Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000,

Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016.

Obecnie: prawie FOWLR:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak założyłem pompę podnaszaca ciśnienie wody -jakości wody z osmozy skoczyła z 25 do 5 mV- tak ze optymalne ciśnienie pracy membrany to 4 bary[zresztą tak jak piszą]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalewanie Odbędzie się Merlinem + Paletopojemnik z Marek :)

Co do Aktualnej osmozy Pompa podnosząca ciśnienie i zawór to podstawa - 75gpd na dolewki i podmianke wystarczy, jak zakończe wszystkie prace to postaram sie o zainstalowanie 2x50gpd ale mam maly brak miejsca pod drugą membrankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego się stosuje zawór czterodrogowy?

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wyłączania przepływu wody przez filtr. Żeby zamknąć przepływ wody przez filtr bez zaworu czworodrożnego trzeba zamknąć zawór przed filtrem, który często jest w trudno dostępnym miejscu, jak u mnie w szafce pod zlewozmywakiem, albo zamontować dwa zawory na wyjściu czystej wody i ścieku. Trzeba by wtedy pamiętać o zakręceniu obydwu. Zawór czerodrożny zamyka za nas odpływ do ścieku w chwili gdy zakręcamy ujście czystej wody. Jest też szkoła montażu zaworu zamiast na ścieku to przed filtrem.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Przypadku Szukam Miejsca na malutki Baniaczek cisnieniowy Gdyż mam jeszcze drugie akwarium, i w tedy Przy zastosowaniu takiego baniaczka i odpowiednio rozgałęzionej instalacji mam zawsze RO pod ciśnieniem idealne do napełnienia małej dolewki w drugim Akwa.

Zawór czterodrożny w tym wypadku to podstawa aby woda stale nie uciekała do scieku gdy baniak ciśnieniowy napełni się RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW zaznaczyłem wątek jako obserwowany. Z tym gabarytem i dostępnością życia musi być rakieta. Kibicuję.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram sie ogarnąć temat z tym zaworem czterodrożnym bo mnie zaciekawił

Czyli przed RO dajemy jeden zawór, za RO na ścieku drugi zawór. I te dwa zawory można zamienić na jeden czterodrożny.

Teraz zastanawiam się nad sensownością zaworu na ścieku. Jeśli dobrze rozumiem ma to sens w przypadku kiedy RO zbiera się w pojemniku ciśnieniowym gdzie w momencie kiedy zawór przed RO się zamknie, i pojemnik zacznie wypychać wodę spowrotem przez RO do ścieku.

Czy zastosowanie pomiędzy RO a pojemnikiem ciśnieniowym zaworu przepływowego nie było by skuteczniejsze ? Pytam tylko teoretycznie.

pozdrawiam

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Zawartość: 20kg LR | 15kg LS

Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zaworu był dokładnie juz omawiany. Przy zamknięciu odpływu czystej wody RO ciśnienie wody wchodzącej do filtra powoduje dalsza jego prace, w tym wypadku przez membrane woda juz nie leci ale ucieka do ścieku. Membrana będąca pod stałym ciśnieniem a nie przeplywem przy okazji ulega zniszczeniu. Zawor dajemy przeważnie na wyjście czystej RO plus wejście wody do filtra. Przy zamknięciu zaworu na wyjściu automatycznie zostaje odciete źródło wody a co za tym idzie filtr RO nie stoi pod ciągłym ciśnieniem ani nie pompuje ścieku. Danie zaworu na wyjściu RO plus na ściek powoduje ciagle ciśnienie na membrane i uszkodzenie jej.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNCRob wszystko rozumiem. Tylko zastanawiam się nad różnicą w powyższym rozwiązaniu a w najprostszym możliwym czyli zawór przed filtrami który odcina kompletnie wodociąg od osmozy.

Sorry za ewentualny offtop.

pozdrawiam

Edytowane przez DeeCann (wyświetl historię edycji)

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CNCRob wszystko rozumiem. Tylko zastanawiam się nad różnicą w powyższym rozwiązaniu a w najprostszym możliwym czyli zawór przed filtrami który odcina kompletnie wodociąg od osmozy.

Sorry za ewentualny offtop.

pozdrawiam

Jesli nie odetniesz rownież wody czystej to na 80% przypadków po odcieciu ciśnienia zejdzie rownież woda z pojemnika z membrana a ta na sucho nie moze czekać do kolejnego uzycia bo tez zostanie uszkodzona.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest to zbawienie, jeśli masz zrobioną dolewkę na elektrozaworze. Np. ja mam dolewkę z pojemnika, który jest uzupełniany automatycznie urządzeniem marki tunze z eletrozaworem (nie pamiętam modelu chyba tunze osmolator się nazywa).

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz rozumiem ... Aczkolwiek mam podwójny od skiby przed RO ale panikować nie zamierzam ;)

Koniec offtopu ... Tomku kontynuuj ;)

Pozdrawiam

aquarium2405.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na Wsunięcie Akwarium oraz stelaża w miejsce docelowe:)

Ze wzgledu iż akwa troszkę waży Do pomocy użyliśmy:

gh2.jpg

Siłacz w płynie :D

Dzięki zwilżeniu foli która znajdowała się pod stelażem całość śmigło nam w miejsce docelowe:

khwn.jpg

Ostatnie popraweczki

Jako że przygotowania były do klejenia skał frontowa krawędź górna wraz ze wzmocnieniem na szybko została zabezpieczona kartonem, bo wiadomo przy układaniu kikuste kg skalnej konstrukcji rączka może się zmęczyć tym bardziej iż moim pomocnikiem będzie Kasia

m5ft.jpg

hism.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na uderzenie skala to troche malo tego katonu...

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.